Előrelépés a Markói utcai bíróságról megszökő, majd túszokat ejtő férfi ügyében

szökött rab, Sz. Károly, Markó utca, Újpalota, fegyveres rab, Szentmihályi út
Vágólapra másolva!
15 dologgal gyanúsítják azt a férfit, aki februárban megszökött az ítélethirdetése után a bíróságról. Menekülés közben fegyvert szerzett és túszokat ejtett. A menekülő rabot a rendőrök végül csak úgy tudták megállítani, hogy rálőttek. A férfi ezek után súlyos sérülésekkel került kórházba. A rendőrség lezárta a nyomozást az ügyben, a szökevény ellen néhány napon belül vádat emelhetnek.
Vágólapra másolva!

Február 15-én a Fővárosi Törvényszék garázdaság és rongálás miatt jogerősen 1 év 1 hónapra ítélte Sz. Károlyt. Mindezt azután, hogy a férfi sajtóinformációk szerint korábban kilenc évet kapott azért, mert

2017-ben kirabolt egy kőbányai bankot. Akkor menekülés közben elütötte egy teherautó. Így pedig már több mint tíz év feletti büntetésnél járt. Valószínűleg ezt nem tudta elviselni.

Az ítélethirdetés után a felügyelő fel akarta rá tenni a bilincset, ekkor a férfi megütötte, elvette a fegyverét és túszul ejtette.

Forrás: Origo

A 35 éves férfi a fegyvert a felügyelő fejéhez szegezte, így ki tudott menekülni a Markó utcai épületből. A Stollár Béla utca és a Bihari János utca sarkánál megállított egy autóst, elengedte a felügyelőt, majd beszállt a kocsiba.

A sofőrre fegyvert fogott és arra utasította, hogy segítsen neki a menekülésben.

A rendőrség a Hungária körúton látta meg a Nissant, látták, ahogy a férfi fegyvert nyom a sofőr fejéhez. A XV. kerületi Szentmihályi út és Nyírpalota út kereszteződésénél feltorlódtak az autók, ezért a szökevénynek meg kellett állnia.

Itt kiszállt az autóból, és egy Mercedeshez szaladt, benyúlt az ablakon a fegyvert tartó kezével, amit a sofőr próbált lenyomni. A szökevény az autó sofőrje elmondása szerint

próbálta elsütni a fegyvert, de ez nem sikerült neki, ezért tovább menekült.

Forrás: SZABÓ GÁBOR - ORIGO

Ezek után a sofőr kiszállt az autójából, verekedni kezdett a fogollyal, majd azt üvöltözte a rendőröknek, hogy lőjenek a rabra.

Sz. Károlyt többször is felszólították a rendőrök, hogy álljon meg, de ő tovább szaladt, a figyelmeztető lövések sem állították meg.

Később már célzott lövést is leadtak rá, eltalálták a combját, a térdét és a vállát is.

Ezek után már elfogták a rendőrök, a férfit életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba.

Az eset után a felügyelőt, akit lefegyverzett a férfi, könnyű sérülésekkel vitték kórházba, ahonnan egy nap után kiengedték.

Tucatnál is több bűncselekmény

A rendőrök a napokban zárták le a nyomozást - mondta el a néhány perccel ezelőtt véget ért sajtótájékoztatóján Pál Adrián ezredes.

Pál Andrián Fotó: Medgyesi Milán - Origo

A szökevényt összesen 15 bűncselekménnyel gyanúsítják:

  • fogolyszökéssel,
  • súlyos testi sértéssel
  • hat rendbeli fegyveresen elkövetett személyi szabadság megsértésével
  • hivatalos eljárás alatt elkövetett rablással
  • lőfegyverrel vagy lőszerrel való visszaélés
  • fegyveresen elkövetett hivatalos személy elleni bűntettel
  • kényszerítéssel
  • két rendbeli közlekedésbiztonság elleni bűntettével
  • terrorcselekmény bűntettével

A férfi 35 percig volt szökésben.

Amikor elfogták, kiderült, a fegyverében nem volt tár, ezt azonban persze a rendőrök nem tudhatták.


Most börtönben van, teljesen felépült, noha összesen nyolc lövés érte.

"Ott nem volt más választásom, lőnöm kellett"

A hajszában részt vevő rendőröket később kitüntették, köztük volt Czégeni István is, aki lelőtte a szökött foglyot. Elmondása szerint, amikor Sz. Károlyék dugóba kerültek, ő kiszállt az autóból, és megpróbált beszélni a férfival, de ő rá fogta a fegyvert. Itt még nem tudott lőni, mert azzal másokat is veszélyeztetett volna. Látszott a férfin, hogy meg volt ijedve és nem tudta azt sem, hogy mit csináljon.

– mondta a rendőr az Origónak.

Forrás: SZABÓ GÁBOR - ORIGO

Czegéni István elmondta, hogy amikor a férfi át akart szállni a Mercedesbe, annak a sofőrje ráfogott a fegyverre, de ő ekkor sem tudott lőni, mert az túl veszélyes lett volna. Ezek után Sz. Károly futva kezdett menekülni, több figyelmeztető lövést is leadtak, de nem állt meg.

"A férfi a felszólítás ellenére nem állt meg, futott egy másik autó felé. Én ekkor több célzott lövést is leadtam a férfira, háromszor lőttem, abból kétszer lábra. A szökött rab bedőlt két autó közé, odamentem, hogy lefegyverezzem.

Ő felém fordult a fegyverrel a kezében, és rám fogta. Ott nem volt más választásom, lőnöm kellett. Ezek után tudtuk elfogni"

– emlékezett vissza. Szerinte ez egy olyan kiélezett és veszélyes helyzet volt, ahol nem lehetett hibázni. Végig mérlegelniük kellett, hogy ne veszélyeztessék ártatlan emberek életét.