Vágólapra másolva!
A jó és ügyes politikus jellemzően egyszer ígér valamit, és azt be is tartja. Karácsony Gergelyről sok mindent el lehet mondani, de azt semmiképpen sem, hogy egyszer ígért volna valamit, azt meg pláne nem, hogy azt be is tartotta. A baloldal alkalmatlan főpolgármester-jelöltje pályafutása során ugyanis annyi programot hirdetett, hogy csak az nem unja hallgatni, aki nem akarja. Megpróbáltuk összegyűjteni ezeket, nem volt könnyű. 
Vágólapra másolva!

A hazai közélet első számú programadója 2014-ben robbantott, amikor zuglói polgármesterjelöltként megígért mindent annak érdekében, hogy megválasszák. A helyiek mellette döntöttek, utólag ezt bánhatják, hiszen vezetésével a városrész fejlődése messze elmarad a legtöbb kerület mögött.

Botladozó városvezetés ide, botladozó városvezetés oda, Karácsony ambíciói időközben alaposan megnőttek, a miniszterelnöki széket vette célba. Mint ismert, volt olyan pártszövetség, amely ebben támogatta, a politikus az MSZP-Párbeszéd kormányfőjelöltje lett, aminek elmaradhatatlan velejárója volt a programhirdetés. "Bemutatjuk a kormányalakításhoz vezető utat és a választások után felálló Karácsony-kormány programját." - írta ki három héttel a tavaly április országgyűlési választások előtt közösségi oldalára Karácsony Gergely, aki ekkor még a komplett ország problémáit szerette volna orvosolni. Úgy belejött a javaslatok készítésébe, hogy a kormányfőjelölti programja egyenesen 100 pontos lett.

Miután a parlamenti voksoláson a választók kijózanították őt és a mögötte álló pártokat, Karácsony az országos programokról átállt a fővárosi programok gyártására. 2019 januárjában a Párbeszéd főpolgármester-jelöltjeként állt ki a nyilvánosság elé, és adott programot a budapestieknek. "Budapestnek szolidárisabbnak, kreatívabbnak és zöldebbnek kell lennie, ehhez közös döntéshozatal és közös főváros kell" - mondta a politikus programbemutató rendezvényén, majd nagy elánnal készült a szocialista Horváth Csaba ellen a baloldali előválasztás első fordulójára. A hazai programalkotás Messije ekkor még csak egy tízpontos javaslatot állított össze, amelyet társadalmi vitára bocsátott. Többek között azt ígérte meg, hogy megnyitja a városháza udvarát a budapestiek előtt. Ekkor azonban még nem lehetett sejteni, milyen mindent maga alá temető programáradat vár a budapestiekre, és futószalagon fognak érkezni a különböző programpontok.

Karácsony Gergely programot hirdet az előválasztás első fordulója előtt Forrás: MTI

Pedig így lett, Karácsony a májusi uniós választást megelőzően is tartott egy programbemutatót a balliberális pártok polgármesterjelöltjeivel közösen. Arról beszélt, hogy a fővárosiak bevonásával ezermilliárd forintot osztogatna szét. Ennek érdekében el is indított egy olyan, új honlapot, ahol "elmondhatta mindenki, mire költené ezt a bizonyos ezermilliárdot."

A felhőtlen ígérgetésben, és programadásban megzavarta az ekkor még összetartó Puzsér-LMP-Jobbik oldal, akik "Karácsony - parkolási maffia", illetve "Karácsony, hol az egymilliárd közpénz?" feliratú táblák magasba emelésével tiltakoztak a politikus ellen.

Karácsony Gergely programot hirdet az Ankertben Forrás: Facebook

Aki ezt hitte, ennyivel vége, annak érkezett az Állatvédelmi Charta. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje az előválasztás második fordulójának kampányában megígérte, hogy megválasztása esetén támogatni fogja az emberek és az állatok harmonikus együttélését a városban, jelentsen ez bármit is.

Borítókép: Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje 2019. június 23-án Forrás: Szigetváry Zsolt/MTI

Az igazi nagy falat csak ezután következett, ugyanis az ekkor még csak a szocialista párt és a Párbeszéd támogatását élvező politikus egy nappal az előválasztás második fordulójának vége előtt közzétette új programját.

Karácsony Gergely programot hirdet egy nappal az előválasztás második fordulójának vége előtt Forrás: Karacsonygergely.hu

Nem lett vége Karácsony programgyártásnak az után sem, hogy legyőzte Kálmán Olgát, a DK, és Kerpel-Fronius Gábort, a Momentum jelöltjét az ellenzéki casting második körében. Vasárnap ugyanis újabb - hivatalos elnevezéssel - programbemutatót tartott, ahol többek között az MSZP-s Horváth Csaba ingyenes BKV-s ötletét gondolta tovább.

Karácsony Gergely programot hirdet a Trip Rendezvényhajón Forrás: MTI/Soós Lajos

Továbbá arról is beszélt, hogy az Európai Unió bamba azért, mert odaadja azt a pénzt Magyarországnak, ami jár neki.