Világcsúcs: már ötödik alkalommal próbált programot hirdetni a kínosan alkalmatlan Karácsony Gergely

Kálmán Olga sajtótájékoztató 2019 június 27-én, DK központi iroda
Vágólapra másolva!
Valószínűleg nincs Európában olyan főpolgármester-jelölt, aki bő fél éven belül ötször tett kísérletet arra, hogy programot hirdessen. Nos, Karácsony Gergely - aki Berki Krisztián és Puzsér Róbert mellett - ellenzéki jelölt, ezt a bravúrt hajtotta végre. Ma ötödszörre hirdetett programszerűséget. Az Origo összeszedte, mi volt az előző négy kísérletezés. Ez valami egészen kínos alkalmatlanságot bizonyít. Egyébként úgy tűnik, három héttel az önkormányzati választás előtt sem sikerült rendeznie a sorait a fővárosi ellenzék egyik jelöltjének: miután Kálmán Olga, Gyurcsány Ferenc főpolgármester-jelöltje az előválasztási furcsa bukása után Karácsony Gergely vasárnapi programadónak nevezett gyűlésen feltűnően távolságtartó beszédet mondott. Karácsony nevét mindössze két alkalommal mondta ki, és leginkább saját, korábbi programpontját népszerűsítette. Gyurcsány Ferencék a háttérben elég érezhetően fúrják Karácsony Gergelyt. Nem véletlenül: Gyurcsány korábban azt mondta, hogy Karácsony gyenge, nem a lényeges dolgokkal foglalkozik, azaz, alkalmatlan jelöltnek tartja. Mindenesetre, a Berki Krisztián és Puzsér Róbert melletti másik ellenzéki jelölt, Karácsony Gergely a programadónak nevezett, elég szűkkörűnek tűnő gyűlésen bambának nevezte Brüsszelt, mert odaadja a neki járó pénzt Magyarországnak. Természetesen Karácsony Gergely csak saját közegében ilyen "bátor": közismert, hogy Tarlós Istvántól éveken át félt a közgyűlésben, sohasem bírálta, 2018-ban egyetlen egyszer szólalt fel, akkor is csak 16 másodpercig. Visszavonta egy javaslatát és köszönetet mondott. Ötödik programismertetőjén ismét szólt a háttérből a bohócjelölteket köszöntő cirkuszzene. Ismét megzavarták tehát Karácsony programját, és ahogy néhány napja a volt Május 1. mozi előtt tartott sajtótájékoztatóján, most is zavarba jött, alig tudta folytatni beszédét.
Vágólapra másolva!

Vasárnap ebédidőben tartotta meg Karácsony Gergely, az egyik ellenzéki főpolgármester-jelölt úgynevezett programbemutatóját az ellenzéki polgármesterjelöltek és az előválasztáson vesztes politikusok társaságában a Trip Rendezvényhajón. A gyűlés sajátossága, hogy a Zuglót tönkretevő balliberális politikus

  • januárban már bemutatott egy programot;
  • a májusi uniós választást megelőzően is tartott egy programbemutatót a balliberális pártok polgármesterjelöltjeivel közösen;
  • az előválasztás előtt bemutatott még egy programot;
  • száz nappal az őszi választás előtt pedig arra is ígéretet tett, hogy minden egyes nap ismertetni fog egy elképzelést a programjából. Mint ismert, ez a tizedik nap után érdeklődés hiányában összeomlott, abbamaradt.

És most - példátlanul komikus módon - ötödszörre is fontosnak tartotta, hogy programot hirdessen. A kínos alkalmatlanságot és persze bizonytalanságot mutató, szokatlan mértékű programadóáradat legújabb állomása azért sajátos, mert a mostanin részt vett Kerpel-Fronius Gábor angyalföldi önkormányzati képviselőjelölt, és Kálmán Olga, Gyurcsány Ferenc bukott főpolgármester-jelöltje. Kerpel-Fronius közel negyedórás felszólalása után

Kálmán Olga látványosan távolságtartó beszédet mondott.

Mindössze kétszer mondta ki Karácsony nevét, és leginkább saját, korábbi programját helyezte a középpontba, elsősorban egészségügyi elképzeléseit vázolta a hallgatóság előtt. Sokatmondó, hogy a sértettnek látszó, bár közismerten beszédkényszeres és meglehetősen terjengősen fogalmazó politikusnő-jelölt mindössze hat percben szólalt fel. Látszik, hogy

továbbra is komoly ellentétek vannak a fővárosi balliberális pártok között. Azaz, Karácsony Gergelynek nemcsak Berki Krisztiánnal és Puzsér Róberttel kell harcolnia az ellenzéki oldalon, hanem Gyurcsány Ferenccel is.

Korábban már cikkeztünk arról, hogy Karácsony Gergely kampánya összeomlani látszik, ami egyrészről a zuglói pénzügyi problémákra, másrészről a politikai konfliktusokra vezethető vissza.

Kálmán Olga, Gyurcsány Ferenc főpolgármester-jelöltje Forrás: Origo

A három, közismerten alkalmatlan ellenzéki jelölt egyike, Karácsony úgynevezett programadó beszédében egyébként kitért

az ellenzéki pártok és politikusok közötti vitákra.

Felelevenítette, hogy korábban Horváth Csabával (MSZP) volt egy komolyabb "ütközése" az előválasztás első fordulójában, Puzsér Róbertet, független főpolgármester-jelöltet pedig hazugsággal vádolta meg, mivel korábban azt ígérte neki, hogy elindul az ellenzéki roncsderbin.

Zugló jelenlegi (kínosan sikertelen) polgármestere programadás címszón elsősorban Tarlós István főpolgármestert, és a kormánypártokat támadta, a konkrét terveiről kevesebb szót ejtett.

Az elmúlt hónapokban számtalanszor nevetségessé vált Karácsony Gergely üzent az Origónak is: azt állította, most már tudja, hol van Csepel. Arról viszont nem beszélt, hogy miért könyörgött Tarlós Istvánnak, hogy szelíd legyen a kampány, miért félt megszólalni a fővárosi közgyűlésen, miért nem merte sohasem támadni a főpolgármestert, miért kezdett hebegni-hápogni, amikor cirkuszi bohóczene szólalt meg a sajtótájékoztatóján és hogy utána miért nem merte meghirdetni saját, következő sajtótájékoztatóját.

A Fidelitas plakátkampányát, a Karácsony Gergely, Puzsér Róbert és Berki Krisztián főpolgármester-jelölteket ábrázoló, Budapest nem cirkusz! Ne bízzuk rájuk a várost! feliratú plakátját bemutató sajtótájékoztató helyszíne 2019. szeptember 3-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az viszont kiderült, hogy lényegét tekintve azt akarja, hogy Brüsszel büntesse meg Magyarországot (Miért is? Azért, mert nem balliberális kormány van Magyarországon? Vagy azért, mert Magyarország nem engedi be a migránsokat és elveti a migránskvótát?). Bambának nevezte az Európai Uniót, voltaképpen azért, mert odaadja azt a pénzt Magyarországnak, ami jár neki.

Ez volt tehát az egyik ellenzéki jelölt "programadó" gyűlésének egyik csúcspontja, túl azon a voltaképpen mulatságos tényen, hogy immár ötödszörre próbálkozott programbejelentéssel.

És persze arról is nehéz megfeledkezni, hogy ismét szólt a háttérből bohócokat illető cirkuszzene, Karácsony Gergely ismét zavarba jött, hogy megzavarták műsorát és ismét alig tudta folytatni betanult mondandóját.