Egy olasz szervezet segíti a veronai buszbaleset áldozatainak hozzátartozóit

2019.09.21. 06:58

Vannak olyan olaszok, akik hasonló tragédiát éltek át az olasz autópályák egyikén, mint a két évvel ezelőtti veronai buszbalesetben meghalt gyerekek rokonai. Ők vesznek részt abban a szervezetben, amit az autópálya-áldozatok megsegítéséért hoztak létre. Márton László és Szendrei Endre szerint, ha ők nincsenek, régen elvesztek volna az olaszországi jog útvesztőiben.

A halálos áldozatok hozzátartozói elhatározták, hogy a per minden egyes tárgyalási napján részt vesznek. Akárcsak azok az olaszok, akik az autópálya-áldozatok szövetségének tagjai. Szabadnapot vettek ki a szeptember 20-i tárgyalásra, hogy segíthessenek a magyar családoknak.

Elena RonzulloFotó: Szabó Gábor - Origo

Amíg élek, mindennap harcolni fogok a magyar gyerekekért! Nagyon sok gyerekem van már az égben és a földön is. Most már magyarok is vannak"

- mondja könnyes szemmel Elena Ronzullo, aki a fiát vesztette el egy olasz autópálya-balesetben. A férje is elkísérte a veronai buszbaleset perének mai fordulójára, amire a halálos áldozatok hozzátartozói sem egyedül érkeztek. Olyan pólót vettek fel, aminek az elején a rokonuk fényképe, a hátán pedig a neve szerepelt.

Biagio CiaramellaFotó: Szabó Gábor - Origo

A Márton László pólóján lévő fotóban, ami a gyerekét ábrázolja, az én kisfiam is ott van. Mi azok miatt vagyunk itt, a gyerekek miatt, akik már nem tudnak megszólalni, megvédeni, képviselni magukat"

- mondja az asszony férje, Biagio Ciaramella, aki büszke rá, hogy egy olyan szervezet tagja, amely segíthet másoknak, és életeket ment például prevenciós előadásokkal.

Alberto Pallotti, a civil szervezet vezetője azt mondja, mindig itt lesznek, hogy segítsenekFotó: Szabó Gábor - Origo

„Azért nagyon fontos, hogy részt vegyünk ezen a tárgyaláson, mert mi is az olasz autópálya áldozatai vagyunk. A saját családomat is egy ilyen baleset tönkre tette, de ebben a közösségben mindenki hasonló nagy tragédián van túl, mint az önök veronai buszbalesete. Mi azért dolgozunk, hogy megakadályozhassuk az ilyen baleseteket, és azért, hogy ne fordulhasson elő, hogy az áldozatokat megalázzák, mint ma a tárgyalóteremben.

Ma a biztosító megmutatta a legdurvább arcát. Az egyik család kizárását kérték arra hivatkozva, hogy egymillió forintot, vagyis háromezer eurót már elfogadtak kártérítésként. Ez érthetetlen és szerintem undorító.

Ez támadás a teljes család ellen, beleértve a halálos áldozatot is, és minden olyan ember ellen, aki az olasz autópályák áldozatává vált. Az, hogy valaki egy ilyen mondatot képes kiejteni a száján, számomra azt jelenti, hogy minimálisan sem tiszteli az áldozatokat. Azért vagyunk itt, hogy ellenük harcoljunk" - mondja feldúltan Alberto Pallotti, a civil szervezet vezetője, amelyegymillió eurós kártérítésről szóló beadvánnyal fordult a bírósághoz a veronai buszbaleset ügyében. Az összeget a hozzátartozók között osztanák szét.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Azt mondja, azok mellett a magyar családok mellett is szeretnénk ott állni, amelyek már elfogadtak egy összeget, méghozzá azért, hogy ők is többet kaphassanak.Ugyanakkor ennél sokkal többet köszönhetnek nekik a magyarok.

Mi egy számunkra idegen országban vagyunk, és ha az autópálya-áldozatok szövetsége nem karol fel minket, teljes mértékben elveszettek lennénk Olaszországban. Persze hajt minket a hozzátartozóink elvesztése, ugyanis egy ítélet már született ebben az ügyben. Minket már fájdalom terén életfogytiglanra ítéltek, ezért is keressük az igazságunkat"

- mondta Szendrei Endre, aki az unokahúgát, Esztert vesztette el a halálos balesetben.

Szendrei EndreFotó: Szabó Gábor - Origo

Mi eddig is itt voltunk minden tárgyalási napon, számunkra nincs felesleges momentuma ennek az ügynek"

– tette hozzá.

A mi szervezetünk nem pénzért van itt, nálunk mindenki önkéntes. A saját életünktől, munkánktól, családunktól vesszük el az időt, hogy itt lehessünk"

- magyarázza a civil szervezet vezetője, Alberto Pallotti, majd gyorsan hozzáteszi, hogy azt a pénzt, amit kértek, az áldozatok hozzátartozói valószínűleg soha nem fogják megkapni.

Ennek az a lényege, hogy így végig perben tudnak maradni. Ha nincs követelésük, kikerülnek a perből. Ma hat ügyvéd kérte a kizárásunkat, mert félnek tőlünk, mert mi képesek voltunk arra, hogy megmozgassunk valamit."

Ma jelentették be, hogy az új olasz igazságügyi miniszter, Alfonso Bonafede elhatározta, személyesen felügyeli a magyarok veronai buszbalesetének tárgyalási menetét. Ezt az autópálya-áldozatokat képviselő közösség harcolta ki.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ha nem értük volna el, ez az ügy is elévülhetne. Ha ez megtörténne, senkit sem büntetnének meg. Nem lenne egyedülálló eset. Sokszor megtörtént már nálunk. Például a viareggioi baleset is elévült, mert 15 évig húzták a tárgyalást. A veronai ügyben már egy év eltelt, de még el sem kezdték az érdemi munkát. Még csak most jön a rendes tárgyalás, amin mi végig itt leszünk"

– ígérte Pallotti.

Az elévülés mellett van egy másik trükkje az olasz ügyvédeknek. Az olasz jog szerint, ha valaki kártérítést kapott, már be sem mehet a bíróság épületébe a saját ügyében. Ha egyetlen érintett sem jönne el a tárgyalásra, még könnyebb lenne beadványokkal, akár évtizedekre elhúzni a veronai buszbaleset tárgyalását.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mi a magyar családok érdekében járunk el, és végig a perben akarunk maradni"

- erősíti meg a civil szervezet vezetője, majd hozzáteszi, az, hogy az összes ügyvéd arra kérte a bírót, zárják ki őket a perből, megerősíti őket abban, hogy jó úton járnak.

Maga nem hallhatta, mert kiküldték a teremből újságíróként, de nagyon csúnyán beszéltek rólunk. Azt mondták, hogy a pénzért vagyunk itt, ez nem igaz. Tudják, hogy mi vagyunk az egyetlenek, akik valóban szembe merünk velük szállni, és ez ugyanúgy érvényes erre, mint minden olyan balesetre, amely az olasz autópályán történt, mert mi mindenhol ott vagyunk"

– magyarázza.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Arról is beszél, amiről korábban már írtunk, hogy V. Jánosnak nem kell személyesen részt vennie a tárgyaláson, mert Olaszországban a vádlottnak joga van arra, hogy ügyvédek képviseljék. Szerinte náluk egy vádlottnak több joga van, mint egy áldozatnak.

Minden egyes büntetőeljárási ülésnél, tárgyalási napnál kockáztatjuk az elévülés tényét a maguk ügyében. Ezért fontos, hogy az új igazságügyi miniszter felügyeli majd az ügyet. Most egy nagyon-nagyon kemény pernek nézünk elébe és nem egy egyszerű pernek, amiben az áldozatokat megkínozzák. Mert ha mi itt vagyunk, senki sem taposhatja el őket, soha nem adjuk fel"

- teszi hozzá.

A bíró végül elutasította az ügyvédek kizárási kérelmét, így a civil szervezet továbbra is részt vehet az áldozatok hozzátartozóinak segítőjeként a 17 halálos áldozatot követelő, 2017. január 20-i veronai buszbalesetben indított perben.