Több mint 3900 milliárdból fejlesztik a magyar városokat

ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ ÉPÜLET látványterv vár Miskolc, 2018. január 29.
A miskolci polgármesteri hivatal által 2018. január 29-én közreadott látványterven a diósgyőri vár tervezett rekonstrukciója látható. Idegenforgalmi, ipari, közbiztonsági és infrastruktur
Miskolc, 2018. január 29. A miskolci polgármesteri hivatal által 2018. január 29-én közreadott látványterven a diósgyőri vár tervezett rekonstrukciója látható. Idegenforgalmi, ipari, közbiztonsági és infrastrukturális fejlesztések valósulnak meg állami forrásból a Modern városok program keretében Miskolcon és térségében mintegy 327 milliárd forint értékben. A programban kerül sor a diósgyőri vár rekonstrukciójára is. MTI Fotó
Vágólapra másolva!
A Modern városok program 269 fejlesztésének harmada részben vagy egészben már készen van, illetve idén fejeződik be, és a hátralévő beruházások zöme várhatóan megvalósul a következő években. Augusztus végéig több mint 1456 milliárd forintot fizettek ki a folyamatban levő programelemekre, ezek több mint kétharmada hazai forrás. Az összesített forrásigény még változhat - közölte a Magyar Nemzetnek adott interjújában Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.
Vágólapra másolva!

Csaknem 1456 milliárd forintot fizettek ki augusztus végéig a Modern városok program fejlesztéseire, ebből több mint 1028 milliárd forint volt a hazai, míg 428 milliárd forint az európai uniós forrás – nyilatkozta a konzervatív napilapnak a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Gyopáros Alpár kiemelte, hogy

A beruházások döntő többsége a következő években megvalósul.

A legtöbbe a szegedi fejlesztések kerülhetnek, a csongrádi megyeszékhelyen az egyes programelemek összesített forrásigénye meghaladhatja az 532 milliárd forintot, de a tervek szerint a békéscsabai beruházásokra is több mint 467 milliárd forintot költenek.

Ebben a lokális programokon kívül a városokat érintő nagy közlekedési beruházások is szerepelnek - tette hozzá.

A Modern városok programban 28 nagyobb közút-, illetve négy vasútfejlesztés kapott helyet, amelyek összesen több mint 2353 milliárd forintba kerülnek.

A programban 690 kilométernyi gyorsforgalmi út és autópálya épül, emellett nyolc városban fejlesztik a tömegközlekedést.

Az infrastrukturális beruházások mellett turisztikai és sportelemek is bekerültek a programba, így például

az egri és a diósgyőri vár, valamint Sopron történelmi belvárosának felújítása

- emelte ki a kormánybiztos.

A miskolci polgármesteri hivatal által 2018. január 29-én közreadott látványterven a diósgyőri vár tervezett rekonstrukciója látható. Forrás: MTI/Mti

A fejlesztések zöme már folyamatban van, emellett 21 programelemnél zajlanak a szakmai egyeztetések, így az összesített forrásigény még változhat.

Összesen 62 beruházásról mondható el, hogy megvalósult, vagy annak programelemei teljeskörűen elkészültek, 23 fejlesztés várhatóan az idén fejeződik be.

Átadták már például a felújított egri Bárány István Sportuszodát is.

A felújított egri Bárány István Sportuszoda az átadás napján, 2018. szeptember 7-én. Forrás: MTI/Komka Péter

– mutatott rá Gyopáros Alpár.

A kormánybiztos véleménye alapján, a megvalósuló fejlesztések kiemelt szerepet töltenek be abban, hogy a magyar városok 21. századivá válhassanak.

Szavai szerint a program hozzájárul a térség fejlődéséhez, az ott élők életminőségének javításához. Hozzátette: a fejlesztések nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális, gazdasági, kulturális, sportcélú, oktatási, egészségügyi, illetve turisztikai beruházásokra.

– jelentette ki a Magyar Nemzetnek Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője.

Elmondása szerint a 2010 utáni nemzeti kormányok által újragondolt vidékfejlesztési stratégia nemcsak felismerte az elődök hibáit, hanem direkt módon orvosolja is azokat.

Egy-egy infrastrukturális beruházás az adott megyei jogú város és környezete elvárásai szerint valósul meg, ráadásul az intézkedések nemcsak a helyi, hanem az országos tervekkel összhangban egészítik ki egymást - fűzte hozzá Tóth Erik.

A program legnagyobb előnye az egy időben történő fejlődés – amely 5-10 éves időtávokban valósulhat meg – biztosítása az ország városaiban. A fejlesztések forrásigénye és anyagi háttere a központi költségvetésből biztosított, emiatt nemcsak kiszámítható, de teljesíthető is egyben minden intézkedés – fejtette ki a politológus.

– hívta fel rá a figyelmet a konzervatív lapnak nyilatkozó kaposvári polgármester, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke.

Szita Károly emlékeztetett rá, hogy

utoljára az 1800-as évek végén, az 1900-as évek elején kaptak a mostanihoz mérhető segítséget a nagyvárosok, akkor volt hasonló prosperáló időszaka az országnak, amikor erre lehetőség nyílt.

Kaposvár első embere a Modern városok programmal kapcsolatban kiemelte: a kormány nem akarta felülről megmondani, hogy milyen fejlesztéseket támogat, hanem megkérdezte a települések vezetését, hogy mire van szükségük.

A program az életünk minden egyes területét érinti és érintette. Hatalmas lökést kaptak a helyi gazdaságok, hiszen ipari parkok újultak meg és épültek, aminek nemcsak az adott város a nyertese, hiszen nagyon sok térségbeli lakos dolgozik egy-egy nagyobb vállalatnál - emelte ki a városvezető.

– hangsúlyozta Szita Károly.

Hozzátette: a Magyar falu programmal hasonló lehetőséget kaptak a falvak is, amit szintén óriási dolognak tart.