Az MSZP végső szétesését mutatja a teljesen alkalmatlan Karácsony Gergely támogatása

Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc, montázs
Vágólapra másolva!
Évek óta adja fel a nyerhető körzeteit és hátrál ki a helyben beágyazott, sikeres politikusai mögül az MSZP, leginkább Gyurcsány Ferencék javára — támasztja alá a már jó ideje feltűnő tendenciát Csizmár Gábornak, a szocialisták egykori munkaügyi miniszterének, országgyűlési képviselőjének még 2017 novemberében a pártvezetéshez írt levele. „Képesek lennétek átadni ezt a DK-nak? Gyurcsánynak? Annak, aki dezertált az MSZP-ből?" — figyelmeztetett Csizmár az újpest-angyalföldi választókerülettel kapcsolatban. Azóta kiderült: hiába. Az MSZP teljes szétesését jól mutatja, hogy a párt már arra sem volt képes, hogy főpolgármester-jelöltet állítson. A szocik azt a nulla százalékos párbeszédes Karácsony Gergelyt támogatják, aki teljesen lerohasztotta Zuglót. Ráadásul már Botka László sem merte használni a piros szegfűt. 
Vágólapra másolva!

Molnár Gyulának és Tóth Bertalannak, az MSZP akkori elnökének, illetve frakcióvezetőjének címzett levelében bírálta a szocialisták vezetését Csizmár Gábor, a párt egykori munkaügyi minisztere, parlamenti képviselője, amiért a 2018-as országgyűlési választáson a DK-nak akarták átadni Budapest 11. választókerületét, Újpest–Angyalföldet. A Magyar Nemzet birtokába került, még 2017 novemberében született dokumentumban Csizmár arra emlékeztette a párvezetést, hogy itt 1990 óta csupán kétszer veszített az MSZP, minden más megméretésen pedig győzött.

Mára teljesen összetöpörödött az MSZP, és minden elvét feladata Fotó: Szabó Gábor - Origo

Képesek lennétek átadni Gyurcsánynak?

„A teljesítményt vessétek össze bármilyen más körzettel az országban, és ha tudtok ennél jobb(ak)at mutatni, akkor azt kénytelen leszek elfogadni. Azt sejtem, hogy nem nagyon tudtok. A tények és az újpesti szocialista közösség teljesítménye alapján kérem, hogy ne tegyétek alku tárgyává a körzetet. Ha a tények és a teljesítmény nem számít, akkor legalább lelketek legyen” – írta Csizmár Gábor, hangsúlyozva, hogy a körzet azé a Kiss Péteré volt, aki 2014-ben, amikor az MSZP már lemondott róla, halálos betegen is kampányolt és győzött.

– figyelmeztetett Csizmár, aki ezért azt javasolta, hogy „Varju Laci induljon a DK színeiben Taksonyban, ahol polgármester volt [...] a DK ne akarja magának a szocialisták eddigi teljesítményét, ha már önállóan bedobta a kalapját”. Mindhiába, azóta ugyanis már tudható, hogy a körzetet végül a DK-s Varju László kapta meg, amiért a legsikeresebb helyi szocialista politikus, Horváth Imre ki is lépett a pártból.

A közelmúltban – nem mellesleg – a választás rendje elleni bűntett gyanújával indult nyomozás, egy hangfelvétel szerint ugyanis Varju költség- és kártérítést, illetve egyéb „okosságot” ajánlott fel annak idején Horváthnak azért, hogy ne induljon függetlenként a körzetben.

Mesterházy Attila távozása óta teljes lejtőre került az MSZP. Pedig az ő elnöksége idején volt olyan időszak, amikor 30 százalék feletti támogatottsága volt a pártnak Forrás: MTI/Kovács Attila

Teljes feladás

Azokat a véleményeket, amelyek szerint az MSZP évek óta a nyerhető körzeteit adja fel és kihátrál a helyben beágyazott, sikeres politikusai mögül, jellemzően Gyurcsány Ferencék javára, Csizmár Gábor levele is alátámasztja. Emlékezetes:

a 2018-as választás előtt Gyöngyös korábbi MSZP-s polgármestere, Hiesz György jelentette be, hogy visszalép az országgyűlési képviselői jelöltségtől és kilép a pártból, mert Molnár Gyuláék a Liberálisok akkori elnökét, Fodor Gábort indítják helyette.

Előtte a szocialisták egykori pártigazgatója, Velez Árpád közölte, hogy nem indul a megméretésen, döntését pedig azzal indokolta, hogy Molnár vezetése alatt pártja egy mások után kullogó, kedvetlen, motiválatlan, kiszolgáltatott politikai közösségé vált. „Katasztrofális, hogy a legyengített MSZP ilyen állapotban kényszerül szövetséget kötni, aminek eredményeképpen a vezetéseddel átjátszod a párt több nyerhető körzetét a DK-nak. Ez a te bűnöd. Miközben építettétek a DK-t, a saját pártunk romokban” – írta Velez.

Velez Árpád is otthagyta a szocikat Forrás: MTI/Mohai Balázs

30 év után távozott Érsek

A szocialisták önfeladó magatartása ugyanakkor a jelenlegi elnök, Tóth Bertalan alatt sem ért véget.

Közel harminc év után nemrég lépett ki az MSZP-ből Érsek Zsolt, a párt Heves megyei, illetve Hatvan térségének választókerületi elnöke, miután nem engedték neki, hogy szocialista színekben induljon a város polgármesteri székéért.

Érsek szerint a Tóth Bertalan vezette elnökség „sunyi, alattomos" módon bánt el vele, miközben beállt „a liberálisoktól a szkinhedekig támogatott jelölt mögé". – Már magam sem tudom, kik vagytok ti valójában! – fakadt ki Érsek.

Az MSZP roma tagozatának tagja, a Heves megyei Roma Polgárjogi Mozgalom elnöke, Oláh Csaba szintén azt fejtegette, hogy a megyében gyakorlatilag megszűnt a párt, mert az elnökség arra kényszeríti őket, hogy esélyes jelöltjeik helyett más pártok delegáltjait támogassák.

Gyurcsány Ferenc már nagyon közel van ahhoz, hogy a szocik maradékát is bekebelezze Forrás: MTI/Kovács Attila

Összeomlás

Az MSZP teljes önfeladásának és szétesésének a legjobb jelképe maga Karácsony Gergely. A szocialisták

2018-ban már arra sem voltak képesek, hogy önálló miniszterelnök-jelöltet állítsanak,

ezért inkább a nulla százalékos Párbeszéddel állapodtak meg Karácsony támogatásában. Az akció végül teljes kudarcba fulladt, mivel az MSZP történetének egyik legrosszabb eredményével súlyos vereséget szenvedett 2018. április 8-án.

A szocialisták mélyrepülése ezt követően sem állt meg. Az idei EP-választáson éppen csak átlépték a hat százalékos támogatottságot. Ezt követően nem meglepő módon arra sem voltak képesek, hogy önálló főpolgármester-jelöltet állítsanak. Így ismételten a Zuglót teljesen lerohasztó Karácsony mellé álltak. A teljesen alkalmatlan jelölt legutóbb akkor égett egy hatalmasat, amikor a szerdai sajtótájékoztatóján megjelent egy autó, amiről egy, a bohócok bevonulásakor használt közismert cirkuszi zene szólt.

Karácsony teljesen megdermedt, hebegett-habogott, láthatóan semmit nem tudott kezdeni a helyzettel.

Miután a teherautó elvonult, megpróbálta folytatni a sajtótájékoztatót, de annyira nem mondott semmit, hogy még a baráti ellenzéki propagandamédia sem tudta érdemben idézni.

A mindig zavarban levő Karácsony Gergely lehet, hogy észre sem vette, hogy milyen plakát mellett beszél Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A sajtótájékoztatót már eleve nevetségessé tette, hogy

Karácsony a három ellenzéki bohócjelöltet ábrázoló Budapest nem cirkusz plakát mellett állva próbálta megtartani,

az pedig döbbenetes, hogy a tíz éve politizáló, öt éve polgármester, magát folyamatosan csúcspozíciókra képzelő és jelöltető Karácsony mennyire nem tudott mit kezdeni a helyzettel.

Az MSZP teljes szétesését mutatja, hogy még Botka László, Szeged polgármestere sem merte használni a szocik logóját a mostani önkormányzati választáson.

Már Botkának is ciki az MSZP logója Forrás: Origo