Karácsony Gergely szerencsétlenkedései: mindenre alkalmatlan a zuglói polgármester

KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2019. szeptember 18. Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt (b3) beszél, mellette Őrsi Gergely, a II. kerület MSZP-s képviselője, az ellenzék II. kerületi közös polgármesterjelöltje (b4) és Szalai Kriszta színész, írónő, II. kerületi képviselőjelölt (b6) az Átrium színház előtt, a budapesti Margit körúton 2019. szeptember 18-án tartott sajtótájékoztatón. Karácsony Gergely főpolgármesterként pályázati alapot hozna létre a fővárosi független színházak, művészeti műhelyek támogatására. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Egyre nyilvánvalóbb mindenki számára, hogy Karácsony Gergely, a baloldal főpolgármester-jelöltje teljesen alkalmatlan nemhogy a főváros, hanem egy kerület vezetésére is. Mint ismert, a Párbeszéd társelnöke 2014 óta irányítja a XIV. kerületet, ennek ellenére a kampányában egyetlen zuglói eredményével sem dicsekedett, nem véletlenül. Azok ugyanis nincsenek. Az Origo összegyűjtötte a hétről hétre szerencsétlenkedő baloldali főpolgármester-jelölt legismertebb ügyeit, amelyek bizonyítják, teljesen alkalmatlan bármilyen politikai tisztség betöltésére. 
Vágólapra másolva!

Veszteséges parkolási rendszer

Idén februárban derült ki, hogy a zuglói önkormányzatnak egészen egyedi és elképesztő módon még a Karácsony polgármestersége alatt bevezetett parkolási rendszere is durván veszteséges. Sokáig úgy nézett ki, meg sem valósul a projekt, azonban a sikertelen próbálkozásokat követően 2017. szeptembertől mégiscsak elkezdődött. Csakhogy a számok elkeserítő összképet mutattak: az új szisztéma a legdrágább lett egész Budapesten. Várnai László, a Civilzugló Egyesület zuglói képviselője hozta nyilvánosságra, hogy ez

  • 2017-ben (ami egyébként nem is teljes év volt) 489 789 820,
  • egy évvel később pedig 249 439 981 forint veszteséget termelt a városházának.

Vagyis Karácsony még egy parkolási rendszert - aminek egyetlen lényegi eleme a pénz beszedése a meglévő parkolóhelyekért - sem tud veszteség nélkül üzemeltetni.

A parkolási ügy miatt a kormánypártok több alkalommal is tiltakoztak, a botrány hatalmas lett, végül a helyi Fidesz nyomására az önkormányzat azonnali hatállyal felmondta a vonatkozó szerződéseket.

Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Ezt követően, július 10-én az önkormányzat Karácsony javaslatára saját kézbe vette a parkolás-ellenőrzést. Karácsony Gergely még július elején azt állította, hogy az első nap tapasztalatai alapján megfelelően működik az új rendszer. Arról nem beszélt, hogy bármilyen új partnert bevont volna, illetve arról sem, hogy a lakosságot vagy a képviselőket tájékoztatta volna az ügyben. Pedig a politikus a teljes zuglói képviselő-testületet megkerülve kötött új parkolási szerződést. A kellemetlen ügyben a tagadást választotta, ami durva hiba volt, hiszen az Origo megszerezte a parkolási szerződéssel kapcsolatos dokumentumokat. Ezek pedig egyértelműen megmutatták, hogy a szerződés értékhatára egymillió forint felett van, ezért

az illetékes bizottságot tájékoztatnia kellett volna.

Ezt nem tette meg, a kormánypártok pedig ekkor is több alkalommal felháborodásukat fejezték ki. Bár - egy érvényes képviselő-testületi döntés alapján - ekkor már ingyen kellett volna parkolniuk a zuglóiaknak a kerület egész területén, ám ezt Karácsonyék szabotálták.

Borzalmas gazdálkodás

Zugló gazdálkodása közismerten borzalmas, nem csoda, hogy az Állami Számvevőszék is felfigyelt erre. A sajtóban megjelent hírek szerint az ÁSZ komolyan fontolgatta, hogy átfogó vizsgálatot indít a városrész átláthatatlan pénzügyi helyzete miatt. Az ÁSZ ugyanis a 2018–2019. évekre vonatkozóan a XIV. kerületi önkormányzatnál és annak gazdasági társaságainál még nem végzett ellenőrzést, így a kerület és az elmúlt hetekben, hónapokban kirobbant botrányokban – gyanús pénzmozgások, szerződések – érintett zuglói cégek átvilágítása még hátravan.

Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltjének és Németh Angéla, a XV. kerület közös ellenzéki polgármesterjelöltjének közös sajtótájékoztatója Fotó: Hirling Bálint - Origo

Zugló hitelből él lélegeztetőgépen

Az új parkolási szerződéshez hasonlóan az Origo birtokába került a zuglói önkormányzat Pénzügyi és Költségvetési Bizottságának tavaly december 14-i üléséről készült jegyzőkönyve. A dokumentum meglehetősen gyászos képet mutatott a baloldali főpolgármester-jelölt teljesítményéről. Mint kiderült,

  • Szegvári Etelka gazdasági osztályvezető vázolta, miszerint a ZVK Zrt-nek, tehát a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltatónak helyiségbérleti díjak címén 800 millió forintos kintlévősége van, ehhez hozzájön még a lakás- és közüzemi tartozásokból fennmaradt 900 millió forint, illetve a közterület-használati díjakból elmaradt 180 millió forint.
  • Ezeknek a kétmilliárdos követeléseknek a behajtására viszont gyakorlatilag esély sincs, ugyanis az érintett cégek nagy része már vagy megszűnt, vagy éppen felszámolás alatt áll.
  • Papp Imre jegyző arról beszélt, hogy több mint száz olyan döntés született, aminek "a költségvetésben nem volt lába" - vagyis nem létező pénzt osztottak szét. Zugló konkrétan egy folyószámlahitelből élt. A két Gyurcsány-kormányban is államtitkárként szerepet vállaló Papp egyúttal körülírta, hogy Zugló gyakorlatilag csődbe ment.

Papp egyébként felszólalása végén tökéletesen összefoglalta, hogyan áll a kerület pénzügyileg.

- fogalmazott Karácsony bizalmasa.

Könyörtelen önkormányzat

Nemcsak a konzekvens gazdálkodás, hanem az emberségesség is hiányzik a Karácsony vezette zuglói önkormányzatnál. Egészen példátlan történet vált ismertté, ugyanis kiderült, hogy a városvezetés kilakoltatna egy ötéves, autista kisfiút, akivel a zuglói polgármester nem is olyan régen még saját népszerűsítése érdekében közösen fotózkodott. Az Origónak elsőként nyilatkozott Váradi Józsefné, Marika, a beteg kisfiú édesanyja, akinek szavaiból kiderült, első körben egy évre kapták meg a padlástérből kialakított, télen mindössze 12-15 fok hőmérsékletű, önkormányzati lakást. Csakhogy 2018 októberében lejárt az egyéves időszak, így a hosszabbítás reményében és beteg gyermeke érdekében bement az önkormányzatba, ahol féléves "haladékot" kapott. Elmondása szerint

Karácsony Gergely személyesen fogadta,

és nyugtatgatta a továbbiakra nézve. "Gergő azt mondta, hogy semmi gond, mire letelik a fél év, lehet, hogy várni kell egy picit, de biztos, hogy lesz lakás, nyugodjak meg" - mondta az édesanya az Origónak. Csakhogy idén áprilisban jött az újabb határidő, és nem kaptak hosszabbítást. Váradi Józsefné arról is beszámolt, hogy ekkor már csak Karácsony alpolgármestere, Szabó Rebeka fogadta, aki elmondása szerint a szemébe nevetett. Az elkeseredett asszony egyébként úgy látja, politikai okok miatt csak a választás után fogja perre vinni az ügyet az önkormányzat.

Durva kampányszerencsétlenkedések

Karácsony Gergely alkalmatlansága talán leglátványosabban abban mutatkozik meg, hogy még egy kampányt sem tud rendesen összefogni. Mint ismert, stábján több alkalommal is úgy mentek keresztül kampányanyagok, hogy azokon súlyos helyesírási hibák szerepeltek, és a baloldal főpolgármester-jelöltje többször is arról tett tanúbizonyságot, hogy nem ismeri Budapestet. Ez utóbbi kapcsán emlékezetes, hogy miután Csepelt Észak-Pestre helyezte, a Nemzeti Múzeumot a Városliget területére helyezte. Ami a helyesírást illette, talán a legdurvább elírása az volt, amikor az egyik Orbán Viktort és Tarlós Istvánt támadó videóban Budapetként (!!!) szerepelt a magyar főváros. Igaz, az sem volt kis hiba, amikor a Fejér megyében lévő Pancho Arénát Budapestre helyezte el.

Tájékoztatókampány az alkalmatlanságáról

A baloldal főpolgármester-jelöltjének nem is Tarlós István, hanem sokkal inkább a bohócligában vele együtt harcoló ellenzéki riválisai, Berki Krisztián izomceleb, és Puzsér Róbert humorista az igazi ellenfelei. A dolog pikantériája, hogy hárman körforgásban bizonyítják egymás alkalmatlanságát, mindhárom jelölt úgy látja a másikról, hogy nem tudná elvezetni Budapestet. Berki például ellátogatott Zuglóba, ahol olyan videókat készített, amelyekkel bemutatta, hogy borzasztó állapotok uralkodnak a városrészben.

- írta közösségi oldalán a celeb, aki Instagram-oldalán is keményen támadta Karácsonyt. Ezelőtt pedig Puzsér jelentette fel Berkit, aki nem hagyta szó nélkül a humorista lépését, és ő is feljelentette vetélytársát. Karácsony is többször beszállt az ellenzéki viszályba, rendszeresen kritizálta a többi ellenzéki indulót.

A Fidelitas "Budapest nem cirkusz" névvel tájékoztató kampányba kezdett arról, mennyire alkalmatlan mindhárom bohócjelölt.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Tegnap már felcsendült a bohóchimnusz is: Karácsony sajtótájékoztatót akart tartani az egyik budapesti magánszínház előtt, de megzavarták azt. Egy hangszóróból egy cirkuszi bevonuló dal szólt hangosan, amire Karácsony csak hebegni-habogni tudott. Igazán megdöbbentő, hogy tízévnyi politizálás után sem tud kezelni egy ilyen helyzetet, és még akkor sem tudott rendesen megszólalni, amikor a zene elült.