Embercsempész bűnszervezetet ítéltek el Tatabányán

Vágólapra másolva!
Öt tagja volt annak a bűnszervezetnek, amelyik egy híján 100 migránst vitt el Németországba, illegálisan. Bár körültekintőek voltak, igyekeztek mindenre figyelni az úton, még igazinak látszó, hamis papírokat is nyomtattak maguknak, mégis lebuktak. A Tatabányai Járásbíróság tíz év fegyházbüntetésre és hárommillió forint vagyonelkobzásra ítélte a napokban első fokon egy bűnszervezet vezetőjét, de a többiek is éveket ülhetnek a börtönben.
Vágólapra másolva!

Reszl Ildikó, a Komárom-Esztergom Megyei főügyész tájékoztatása szerint a vezetőből, valamint egy toborzóból és három sofőrből álló társaság 2014 augusztusa és 2015 januárja között Budapestről bérelt járművekkel utaztatta a migránsokat a határ felé, miközben felvezető autóval figyelték, hogy vannak-e rendőrök a közelben, és telefonon tartották a kapcsolatot.

Az utolsó szállításnál, 2015. január 14-én a vádlottak az M1-es autópályán "gyanús körülmények" miatt 10 migránssal együtt a kisbuszukkal visszafordultak Budapestre.

A sofőrök egyike 2015 júliusában 7 migránsnak segített a magyar-osztrák határ engedély nélküli átlépéséhez. Amikor elfogták, a nyomozóknak a testvére adatait, de az ő fényképét tartalmazó személyi igazolványt adott át.

A bíróság a bűnszervezet főnökét tíz, a toborzót és az egyik sofőrt kilenc, a másik két sofőrt hat, illetve négy és fél év fegyházbüntetésre ítélte. A gyanúsítottakkal szemben összesen közel négymillió forintnyi vagyon elkobzását rendelte el, bizonyítható gazdagodásuk arányában.

Az ítélet nem jogerős: a szervezet vezetőjének terhére az ügyészség tíz évnél súlyosabb fegyházbüntetés kiszabása érdekében jelentett be fellebbezést, az érintettek viszont büntetésük enyhítését kérték.