Bácskai János: A szociális városrehabilitációt végig kell vinni

Vágólapra másolva!
Bácskai János, Ferencváros polgármestere, a Fidesz-KDNP pártszövetség polgármesterjelöltje a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a terveiről, a kerületéről.
Vágólapra másolva!

A politikus elmondta, mint egykori élsportoló, aki ma is kajakozik a ferencvárosi Duna-szakaszon, pont ez a rész, a kerület déli fele, a Déli Kapu Program keretében áll egy jelentős fejlesztés alatt, előtt. Persze a kerület nem elsősorban a kajaksportról híres, hanem az FTC futballistáiról, stadionjáról, Bácskai János elmondta, ma már rendszeresen lehet a József Attila lakótelepen is követni a meccseket kivetítőn, ez a hely is a kerület egyik nevezetessége, a legzöldebb lakótelepe a fővárosnak, ami 60 évvel ezelőtt épült az egykori Mária Valéria nyomortelep helyén.

Ez a kerület négy országrészre bontható – mondta el a polgármester, Belső-Ferencváros a klasszikus belváros, persze az is igaz, hogy csupán három évvel ezelőtt tűnt el innen az utolsó komfortnélküli lakás. Van még Középső-Ferencváros, ami megkapta a városszépítészeti, építészi Oscar-díjat is 2016-ban, pedig még itt jelenleg is több száz komfortnélküli lakás található. Bár ez nagy számnak tűnhet, de a rendszerváltáskor még 13 ezer ilyen lakás volt a kerületben.

Bácskai János megjegyezte, ez egy siker, hogy már csak 41 olyan ház van, ahol vannak ilyen lakások, a sikerben nagy szerepe van elődjének, Gegesy Ferencnek, aki öt cikluson keresztül vezette a kerületet és harcolt a városrehabilitációért. Hozzátette, bár nem egy pártban politizáltak, de ki kell emelni a volt városvezetőt, mert ez a munka mindig is pártok feletti volt, mert minden vezetés tudta, a szociális városrehabilitációt végig kell vinni. Ez ma már olyan sikeres lett, hogy például a zöld felületek aránya a belső, közös udvarokban is elérte a negyven százalékot. A rehabilitáció sikeréhez az is hozzájárult – emelte ki Bácskai János, hogy az önkormányzat, a bankok és a magántőke is fontosnak tartotta a program végig vitelét, ami összességében 1.5 milliárd eurót tesz ki.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.