Ötvenezernél többen igényelték a családvédelmi akcióterv valamelyik formáját

2019.09.16. 13:56

Július elseje óta már ötvenezernél többen igényelték a családvédelmi akcióterv valamelyik formáját - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Novák Katalin hozzátette, a legfeljebb tízmillió forintos, szabad felhasználású kölcsönként induló, majd a gyermekek születésével fokozatosan támogatássá váló 

babaváró támogatást eddig több mint 32 ezren igényelték, 22 ezernél többen pedig már szerződést is kötöttek.

Tízből kilenc pár a maximális tízmillió forintot veszi igénybe. Eddig 217 milliárd forintot folyósítottak az igénylőknek.  A nagycsaládosok autóvásárlási támogatását 13 ezren kérvényezték, ami azt mutatja, hogy a támogatás valós igényekre reagál

- emelte ki az államtitkár, aki felidézte, hogy a legalább háromgyermekes családok a támogatással legfeljebb 2,5 millió forintot kaphatnak hétüléses új autó vásárlásához. Novák Katalin tájékoztatott arról is, hogy a jelzáloghitel elengedésének kibővített lehetőségével eddig háromezren éltek. Az állam július elsejétől a fennálló jelzáloghitelekből a második gyermek érkezése után egymillió forintot, a harmadik gyermek után négymillió forintot, minden további gyermek után pedig további egy-egy millió forintot ír jóvá. Novák kitért arra is, hogy 2022 végéig hetvenezerre bővítik a bölcsődei férőhelyek számát.

Erre a kormány idén 9, jövőre 11,5 milliárd forintot fordít a hazai költségvetésből. Ezen kívül havi maximum 40 ezer forinttal segítik azokat a munkába visszatérő szülőket, akik gyermeküket a munkavégzés idejére családi vagy munkahelyi bölcsődében helyezik el. Ezt eddig több mint ezren igényelték. Novák Katalin jelezte azt is, hogy a 1818-as kormányzati hívószámra mintegy húszezer megkeresés érkezett a családvédelmi akciótervvel kapcsolatban. A telefonszámot továbbra is lehet hívni, ha valamilyen kérdés merül fel a támogatásokkal kapcsolatban. 

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkáraForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Novák Katalin hozzátette, hogy a kormány továbbra is a családokat tartja a legfontosabbnak, ezért 2010 óta családközpontú politikát folytat. A családvédelmi akcióterv elemei iránt töretlen az érdeklődés, a fiatalok pedig számítanak a segítségre. Jövő január elsejétől hatályba lép az akcióterv két új eleme, a nagyszülői gyed és a négygyermekes édesanyák szja-mentessége is - emlékeztetett rá a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Trencsán Erika vezető pénzpiaci szakértő pedig arról beszélt, hogy a legnépszerűbb támogatás a babaváró kölcsön, amelyet a családok tudatosan használnak fel, az igénylések kétharmada ugyanis lakáscélhoz kötött, és a támogatást sokan hitelkiváltásra is használják. A pénzintézetekhez július közepén érkezett a legtöbb igénylés, amelyeket azok zökkenőmentesen és jól kezeltek - fűzte hozzá Trencsán Erika.