Megkezdődött az előrehozott elnökválasztás Tunéziában

vote Horizontal
A Tunisian voter casts his ballot for presidential election at a polling station in La Marsa on the outskirts of the capital Tunis, on September 15, 2019. - Rarely has the outcome of an election been so uncertain in Tunisia, the cradle and partial success story of the Arab Spring, as some seven million voters head to the polls today to choose from a crowded field. (Photo by Fethi Belaid / AFP)
Vágólapra másolva!
Nincs olyan jelöltje a vasárnapi tunéziai elnökválasztásnak, aki egyértelműen a legesélyesebb volna, így megjósolhatatlan az eredmény - állapította meg a Reuters hírügynökség, miután közép-európai idő szerint 9 órakor kinyitottak a szavazóhelyiségek az észak-afrikai országban.
Vágólapra másolva!

Azért előrehozott a vasárnapi választás, mert

az ország első demokratikusan megválasztott államfője, Bédzsi Káid esz-Szebszi meghalt júliusban, öt hónappal hivatali idejének lejárta előtt.

Eredetileg csak november 17-én kellett volna választani új elnököt.

Huszonhat jelölt van. A legnépszerűbbek Jusszef Sahíd jelenlegi tunéziai miniszterelnök és Abdel-Fattáh Muru, az Ennahda nevű befolyásos, mérsékelt iszlamista mozgalom alelnöke. A választáson Nabíl Karui médiamogul is indult, akit azonban a múlt hónapban pénzmosás és adócsalás vádjával letartóztattak. Karui üzletember, és a Nesszma TV televízió tulajdonosa.

Bédzsi Káid esz-Szebszi állmafő júliusban hunyt el. Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Lukas Schulze

Mehdi Dzsomaa volt kormányfőre, Abdel-Karím Zabídi volt védelmi miniszterre és Monszef Marzúki korábbi elnökre is lehet szavazni.

Van két női elnökjelölt is,

Szalma Lumi volt turisztikai miniszter és Abír Musszi, a 2011-ben elűzött Zin el-Abidin ben Ali exelnök elkötelezett híve.

Ha vasárnap egyik jelöltnek sem sikerül megszereznie a szavazatok többségét, akkor novemberben második fordulót tartanak.

Közben október 6-án parlamenti választások is lesznek Tunéziában.