Történész konferencián emlékeztek meg Buda visszafoglalásáról

Városháza, Történész konferencia
Vágólapra másolva!
Kiemelt érdeklődés mellett vette kezdetét szeptember 13-án délelőtt az Újvárosháza épületében megrendezett történész konferencia. Az eseményt Buda 1686-os visszafoglalásának tiszteletére szervezték meg, amely egy háromnapos rendezvénysorozat része.
Vágólapra másolva!

A magyar tudományos élet számos kiemelkedő képviselője, valamint hazai döntéshozók is megtisztelték a programot részvételükkel. Budapest főpolgármestere, Tarlós István, mint az esemény védnöke köszöntötte a konferencia vendégeit.

Forrás: Origo

Az ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta, hogy egy olyan eseményről van szó, amely nemcsak hazánk, hanem egész kontinensünk történetében kiemelkedően fontos szerepet játszik. Elmondta továbbá, hogy

nemzetünk megmaradásának kulcsa hazánk történelmének az ismerete.

A büszkeség, amelyet a történelmi esemény után 333 évvel is érzünk, mindannyiunké határon innen és túl.

Forrás: Origo

A főpolgármester külön méltatta azt a kezdeményezést és erőfeszítést, amelyet a Petneházy Alapítvány tett, és amelynek köszönhetően megvalósulhatott a nagyszabású konferencia. Kiemelte továbbá, e történelmi család érintettsége az 1686-os győzelemben különösen emlékezetes, hiszen a várat ostromlók közül, a történelem lapjain fennmaradtak szerint,

Petneházy Dávid volt az a magyar vitéz, aki letépte a vár fokáról a török zászlót.

A rendezvény Tordáné dr. Petneházy Juditnak, a Petneházy Alapítvány alapítójának a beszédével folytatódott, amelyet elismert történészek előadásai követtek.