Ellenzéki törvénysértő adatgyűjtés: lefoglaltak két laptopot

Vágólapra másolva!
Laptopokat, papírokat foglalt le a rendőrség Józsefvárosban az ellenzéki polgármesterjelölt kampány-főhadiszállásán. A kormány és a Fidesz szerint az ellenzéknek be kéne tartania a törvényeket, írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!


Két laptopot foglalt le a rendőrség szerdán az ellenzék VIII. kerületi választási főhadiszállásán tartott házkutatás során, amelyek közül az egyik Pikó András ellenzéki polgármesterjelölt kampányfőnökéé, Udvarhelyi Tesszáé, a másik pedig egy önkéntesé – tudta meg a Magyar Nemzet rendőrségi forrásokból.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a józsefvárosi Patyolat bár nevű helyről a nyomozók dokumentumokat is elvittek, amiken másolt adatok, illetve töredékes feljegyzések voltak. A beszámolók szerint a kampányfőnököt – aki szeptember 2-án egy zárt Facebook-csoportban az ajánlóívekkel kapcsolatos törvénytelen adatkezelésre utaló fotót adott közre – szerdán másfél órán keresztül hallgatták ki tanúként a nyomozók. A nőt arról kérdezték, hogyan gyűjtik az aktivisták az adatokat, azokat miként védik, illetve ismerik-e az adatvédelmi törvényeket. Egyes sajtóértesülések szerint Udvarhelyi Tessza kihallgatása tegnap is folytatódott.

A józsefvárosi ellenzéki kampányközpontban tartott házkutatás a tegnapi Kormányinfón is szóba került, Gulyás Gergely kérdésre azt mondta: a feljelentést a helyi választási bizottság tette, mert úgy ítélte meg, hogy fennáll a bűncselekmény elkövetésének gyanúja.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a Magyar Nemzetben, és annak nyomán az Origóban is megjelent képet látva nehéz másképpen értékelni az esetet, mint hogy megvalósult a cselekmény, ennek kiderítése azonban a bűnügyi szervek feladata.

A tárcavezető hangsúlyozta: az ügyben normális menetben, szakszerű eljárás zajlik, a nyomozó hatóság pedig akkor járt volna el helytelenül, ha a választási bizottság feljelentése ellenére nem jár el.

– fogalmazott.

Elmondta: egyetért Kocsis Mátéval, a Fidesz frakcióvezetőjével abban, hogy egy ilyen botránynak következménye kell hogy legyen, és bízik abban, hogy ha a liberális politikusok nem is tudják, a választópolgárok levonják majd a helyes következtetést.

Pikó András a házkutatás után tett Facebook-bejegyzésében újra kijelentette: a kampányban semmilyen törvénytelenséget nem követtek el. Szerinte a jelenlegi kerületi polgármester, Sára Botond „Kocsis Máté háta mögé bújva a rendőrséggel akarja eldöntetni a józsefvárosi választást". A kormánypárt józsefvárosi szervezete közleményben utasította vissza Pikó kijelentéseit, egyben felszólította az ellenzéket arra, adjanak magyarázatot az elmúlt napok adatkezelési botrányára. A szerdai eljárás hírére megjelent a Baross utcai ellenzéki kampányközpontban Karácsony Gergely, a baloldal főpolgármester-jelöltje is.

Mint azt a Magyar Nemzet megírta, néhány napja egy vaskos dossziét juttatott el a Magyar Nemzet szerkesztőségéhez a fővárosi ellenzék kampánycsapatának egy csalódott tagja.

Az egyik elmentett bejegyzésben az látható, ahogyan az ellenzék VIII. kerületi kampányközpontjában, a Baross utcai Patyolat nevű helyen aktivisták viszik be a választók adatait számítógépes rendszerükbe.

Később egy olyan fotó is a szerkesztőségünk birtokába került, ahol Pikó András ajánlásainak hátoldalára egy aktivista tollal felírta, melyik választó nem írt alá neki, de ígérete szerint el fog menni szavazni, illetve kik nem támogatták az ellenzéki jelöltet. Később kiderült, Józsefváros mellett Erzsébetvárosban is törvénytelen módon rögzíthették a választók adatait.

Egy szintén a Facebookon megosztott fotón az látható, amint Karácsony párttársának, Szűcs Balázs kampánycsapatának két aktivistája az egyik ajánlóívről a másikra tollal másolja az adatokat.

Tiltott adatbázis-építésre utal az is, hogy Karácsony Gergely kampánycsapata kilencezer aláírásgyűjtő ívet vett fel, amelyek segítségével 72 ezer aláírás volt gyűjthető, miközben mindössze ötezer érvényes támogatói aláírás kellett a főpolgármester-jelöltséghez. Az is sokatmondó volt, hogy az ellenzék főpolgármester-jelöltje isztambuli látogatása után egy meg nem nevezett, külföldi eredetű kampánysegítő számítógépes program alkalmazásáról beszélt, írja a Magyar Nemzet.

Az adatvédelmi hatóság eljárást indított

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság pénteken közleményt adott ki, amelyben beszámolt, hogy az elmúlt időszakban érkezett számos bejelentésből értesült annak gyanújáról, hogy a

2019. évi helyi önkormányzati választásokkal összefüggésben több helyen a polgármesterjelölt, valamint egyéni választókerületi jelöltek indulásához szükséges ajánlásgyűjtés során az ajánlóíveken szereplő személyes adatokat valószínűsíthetően jogosulatlanul kezelték.

A NAIH e bejelentések nyomán, a választási eljárás adatkezelése jogszerűségének, valamint a nagyszámú érintett személyes (különleges) adatainak védelme érdekében hivatalból eljárást indított.

A NAIH a 2019. április 17-én közzétett, a választásokkal kapcsolatos adatkezelésekről szóló ajánlásában kiemelte az adatvédelmi követelmények betartásának jelentőségét, és ezúton ismételten nyomatékosan felhívja a jelöltek és jelölő szervezetek figyelmét arra, hogy "a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény az ajánlások tekintetében formalizált eljárást ír elő, amelynek része az ívekkel kapcsolatos kérelmek benyújtása, az azokkal való elszámolás, amelyet követően a választási szervek nyilvántartásba veszik a jelöltet, listát. Az ajánlóíveken szereplő személyes adatokat a jelöléstől eltérő célra felhasználni jogellenes, mivel az ajánlóívek másolása (sokszorosítása, fénymásolása), illetőleg duplikált adatbázisok létrehozatala az azokon szereplő információk alapján sérti az adatvédelmi rendelkezéseket." - zárul a közlemény.