Kövér László: A tét, hogy alkalmas, hozzáértő és tisztességes képviselőket választunk-e

KÖVÉR László
Kövér László, az Országgyűlés elnöke.
Vágólapra másolva!
Az önkormányzati választás tétje, hogy alkalmas, hozzáértő és tisztességes embereket küldenek-e a polgárok a képviselő-testületekbe - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke pénteken Budapesten, a XVII. kerületben tartott lakossági fórumon.
Vágólapra másolva!

Kövér László úgy fogalmazott, hogy az ellenzék egy politikai háború egy csatájaként készül az önkormányzati választásokra. Azt tűzték ki célul, hogy minél több településen hozzanak létre "enklávékat, bunkereket",

ahol erőt gyűjtenek, és ahonnan 2022-ben majd kitörnek és megtámadják a központi kormányzatot

- fűzte hozzá a házelnök.

Az ellenzéket értékelve kifejtette: azzal akarják az embereket mozgósítani, és elérni, hogy a jelöltjeikre szavazzanak, hogy ez eszköz a hatalom visszaszerzésére.

Kövér László azt mondta, az ellenzék vezérfiguráit "Gyurcsány Ferencnek és Dobrev nem Gyurcsányné Klárának hívják". Ha vannak olyanok, akiknek nincs helyük a közéletben, az Gyurcsány Ferenc és csapata,

- jelentette ki a Fidesz országos választmányának elnöke.

A Jobbik 2017-es közleményét is idézte, miszerint a Jobbik semmilyen baloldali párttal nem fog össze a jövőben, és kitért a szocialista Mesterházy Attila 2012-es szavaira, miszerint fasisztával nem szívnak egy levegőt, a fasizmus vírus, és a Jobbik a vírusgazda. Arról, hogy a radikális fordulatnak milyen eszmei alapjai vannak, elfelejtették értesíteni a választókat - jegyezte meg.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Karácsony Gergelyről, az ellenzék közös főpolgármester-jelöltjéről úgy vélekedett: a maga módján a jelképe a mai ellenzék állapotának. Megjegyezte azt is, hogy Tarlós István úgy lett a főváros vezetője, hogy azt megelőzően húsz évig a III. kerület közmegbecsülésnek örvendő vezetője volt.

Karácsony Gergely mögött nincs húsz év, csak öt, de megadatott, hogy "megtudjuk, mire képes". Zugló gyakorlatilag csődben van, káosz van a kerületben

- közölte a házelnök.

Kövér László kiemelte: "aki háborúra készül", nemcsak felelőtlen, hanem ostoba is, és azt kockáztatja, hogy településének ügyeit a leghatékonyabban tudja intézni.

Fontosnak nevezte, hogy a polgármesterek és a képviselő-testületek együtt tudjanak működni a helyi közösséggel, annak képviselőivel, "és az sem baj", ha együtt tudnak működni az ország demokratikusan megválasztott kormányával.

Az Országgyűlés elnöke azt mondta: ők is jobban tudnak együttműködni azokkal, akik nem ellenséget látnak bennük, hanem partnert, és

Ezzel együtt van jelentősége annak, hogy milyen színű az országos politikai térkép - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy

a választások tétje, hogy alkalmas, hozzáértő és tisztességes embereket választanak-e a képviselő-testületekbe.

Kitért arra, hogy 2011 és 2014 között különösen látványos volt az önkormányzatok támogatása, gyakorlatilag a csőd széléig el voltak adósodva, 1370 milliárdba került az adósság kiváltása.

A helyi kormánypárti jelöltről, Horváth Tamásról azt mondta:

alkalmas, hozzáértő és tisztességes, aki megfelelő vezetője lehet ennek a kerületnek.

Kövér László hozzátette, kevés olyan települést ismer, ahol olyan magasan van a mérce, mint Rákosmentén, a XVII. kerületben. Méltatta a jelenlegi polgármester, Riz Levente teljesítményét, és mielőbbi gyógyulást kívánt neki.

Horváth Tamás alpolgármester, a Fidesz-KDNP XVII. kerületi polgármesterjelöltje Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A házelnök közölte: az önkormányzati választás tétje, hogy folytatódik-e a nyugodt, békés, építő munka, amit Riz Levente neve fémjelzett, vagy

pedig a kerület egy csatatérré válik, amivé az ellenzék az önkormányzatokat tenni szeretné.

Horváth Tamás polgármesterjelölt, jelenlegi alpolgármester arról beszélt, hogy szeretné továbbvinni azt a vonalat, amit Riz Levente elindított még 2006-ban.

Összegzése szerint sikeres elmúlt öt évet tudhatnak maguk mögött. Kifejtette, rengeteg fejlesztés valósult meg, példaként említette a városközpont felújítását, a közlekedési helyzet javítását, megépült az előző ciklusban a ferihegyi út. A "zászlóshajó" az egészségügy volt:

hét rendelőt újítottak fel, és egynek az építése még hátravan.

  • A kerékpárút-hálózat bővült,
  • hat fitneszparkot építettek,
  • két, az utánpótlást segítő sportpálya is létesült,
  • és számos játszótér újult meg

- sorolta.

A tervek között említette az uszoda, a strand bővítését, és kitért arra: ösztönöznék az embereket, hogy a kerületben töltsék el a szabadidejüket.

Dunai Mónika választókerületi elnök, a körzet kormánypárti képviselője kiemelte: dönteni kell Rákosmente jövőjéről, arról, folytassák-e, amit 2006-ban elkezdtek, vagy egy másik irány következzen.

Hozzátette, nagyon fontos ez a választás, és egyetlen helyes út van: ha az a csapat, amelyik eddig vezette a kerületet, folytatja a munkát. Sok minden történt az elmúlt években, a kerület minden része jelentős fejlődésnek indult, egyre otthonosabb, egyre zöldebb - fogalmazott.