Szijjártó Péter: Sikeres volt a nemzetközi távközlési konferencia

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2019. szeptember 12. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU Telecom World) 2019 konferencia záró rendezvényén a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2019. szeptember 12-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Sikeres volt a Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telecom World-ITU) 2019 konferenciája Budapesten - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a konferencia záró rendezvényén a budapesti Hungexpón.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter kiemelte, hogy ez a siker Magyarország és az ITU együttműködésének köszönhető.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telecom World-ITU) 2019 konferencia záró rendezvényén a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2019. szeptember 12-én Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Elmondta, a digitalizációnak nemcsak gazdasági, hanem társadalmi hatásai is vannak, politikai kérdéssé nőtte ki magát az egész világon.

A miniszter felhívta rá a figyelmet, hogy

A digitalizáció nem vízió Magyarországnak, hanem a mindennapok részévé vált - fejtette ki.

Szijjártó közölte:

a kormány döntése szerint tárgyalást kezdeményez arról, hogy 2023-2026 között minden ITU eseményt Magyarország rendezhetne meg.

A magyar diplomácia vezetőjének elmondása alapján, az 5G új fejezetet nyit, politikai, gazdasági és társadalmi szempontból egyaránt.

- szögezte le.

Rámutatott: a 4G+ területén 91,4 százalékos a lefedettség Magyarországon, erre a komparatív előnyre építenek. A becslések szerint

Magyarország nagyjából két évvel előzi meg az európai uniós ütemtervet a digitalizációban.

Hozzátette: ezt a lendületet szeretnék tartani, és az előnyt megőrizni. Ezért néhány hete az NMHH megjelentette az 5G frekvenciák értékesítésére kiírt tendert - mondta.

A miniszter szerint 2020-ra valóság lesz az 5G ipari használata világszerte, 2025-ben pedig a városokban és a főbb közlekedési útvonalak mentén is elérhető lesz.

- közölte.

A gazdaság sikerét a gépjárműipar határozza meg, ha a gazdasági növekedésben ugyanilyen sikeres szeretne lenni az ország, mint most, akkor az új gépjárműipari technológiákat is alkalmazni kell - tette hozzá.

Ennek érdekében létrejött a tesztpálya, a ZalaZone Zalaegerszegen és okosváros-térséget is létrehoztak.

Hangsúlyozta, hogy stabil, jó minőségű, hatékony és megfizethető 5G kapcsolatra van szükség a jövőben.

- emelte ki.

Hou-lin Csao, a Nemzetközi Távközlési Egyesület főtitkára szerint az infokommunikáció fejlettsége Magyarországon jó alapot ad a következő konferencia megrendezésére, erről még tárgyalnak a magyar kormánnyal.

- mondta.

Előrelépésnek értékelte, hogy több mint 150 kkv vett részt a konferencián. A digitális jövőt számos új technológia határozza majd meg, közöttük az 5G - hangsúlyozta.

Reményét fejezte ki, hogy a szervezet és Magyarország együttműködése tovább erősödik a jövőben, és köszönetet mondott a sikeres, a 125 országból érkező több mint 4000 résztvevővel lezajló konferencia megrendezéséért.