Rendszert csinált a korrupcióból az ellenzék szolnoki jelöltje

Vágólapra másolva!
Az iSzolnok újabb korrupciógyanús ügyről számolt be Radócz Zoltán szolnoki ellenzéki polgármesterjelölt múltjából. A 2000-es évek közepén, szocialista alpolgármesterként módszerei a Tallinn Mozi esetében is ugyanazok voltak, mint a korábbi két esetben: a volt szocialista városvezetés különböző trükkökkel, potom pénzért árusított ki értékes önkormányzati ingatlanokat a bizalmi körének. Mivel nagyon rövid idő alatt már a harmadik ilyen esetre derült fény, erős a gyanú, hogy rendszerszintű volt a korrupció a most korrupcióellenességgel kampányoló Radóczék idejében.
Vágólapra másolva!

Valami nagyon nem stimmel Radócz Zoltánnal, a szolnoki ellenzék polgármesterjelöltjével, akinek a múltjából sorra hullanak ki a durvábbnál durvább korrupciós ügyek. Eddig a Nemzeti Mozi és az egykori mentőállomás esete látott napvilágot, ezeknek közös vonásuk az volt, hogy

  • Szolnok korábbi, szocialista városvezetése
  • értékes, a város múltjában komoly szerepet játszó ingatlanokat
  • a valódi értékük feléért értékesített
  • szocialistaközeli vállalkozásoknak, és személyeknek úgy, hogy
  • kétszer is ingatlanbecslést végeztettek az ingatlanokon, és
  • mindkétszer a kiválasztott pályázó ajánlatához igazították az árat, az olcsóbb becslést elfogadva,
  • még akkor is, ha volt jobb ajánlat
  • a várost megkárosító szerződéseket minden alkalommal Radócz írta alá, még alpolgármesterként.

Csütörtökön az iSzolnok.hu internetes portál újabb, az eddigiekhez kísértetiesen hasonló ügyről számolt be, a főszereplő ezúttal is a szocialista politikus. Mint a portál írásából kiderült,

2004-ben a szolnoki önkormányzat nagyjából félmilliárd forintért adott el értékes városi ingatlanokat, az aláíró mindannyiszor Radócz volt.

Az önkormányzat részéről ezúttal is a szocialista politikus aláírása szerepel Tallinn városrész közkedvelt közösségi épületének, a Tallinn Mozi eladásának adásvételi szerződésén is. A város sokáig legmodernebbnek számító, kényelmes mozijának piacra bocsátását előkészítendő, megrendelték az értékbecslést a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Illetékhivataltól. Az ottani szakemberek el is készítették az anyagot 2004. április 5-én, és részletesen megvizsgálva az épületet, a környezetet, minden ilyenkor fontos szempontot, bruttó 50 millió forintban határozták meg az értékét.

Forrás: ISzolnok.hu

Csakhogy az önkormányzat teljesen váratlanul megbízott egy újabb értékbecslő vállalkozót, aki június 9-én, tehát két hónappal az illetékhivatal értékbecslését követően 25 millió forintban határozta meg a Tallinn Mozi értékét. Végül az alacsonyabb áron kelt el a 1104 négyzetméteres ingatlan, ami négyzetméterre kiszámolva 22 645 forintot tesz ki.

Forrás: ISzolnok.hu

Az egyik legérdekesebb kérdés, mi történhetett két hónap alatt, ami miatt ilyen drasztikusan csökkent az ingatlan értéke. Feltehetőleg nem az épület állapotában kell keresni a választ, hanem sokkal inkább Radóczék politikai érdekei mentén.

Forrás: ISzolnok

Egyébként a több mint 200 millió forintot érő Tallinn Mozi azóta már többször tulajdonost cserélt, jelenleg kihasználatlanul áll, és megint eladó.

Mint ismert, Radócz Zoltán hosszas ellenzéki belharcot követően lett az ellenzék polgármesterjelöltje, Lukácsi Katalin, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja is pályázott a tisztségre. Végül a szocialista politikus került ki győztesen kettejük párbajából, aki mögé a pártok közül besorakozott az MSZP, a DK, a Momentum, a Jobbik és az LMP. Radócz egyik legfontosabb hívószava a most zajló kampányban a „Korrupciómentes Szolnokot." Ilyen múlttal a háta mögött azonban erősen kétséges, mennyire vehető komolyan az ígérgetése.