V4NA: Bizakodó Trócsányi László jelölése miatt Észak-Macedónia

Vágólapra másolva!
A magyar Trócsányi László jelölése a szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős uniós biztosi posztra egy pozitív és erős üzenetet küld az EU-hoz csatlakozni kívánó országok számára – jelentette ki a V4NA-nak a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egységért Demokratikus Párt (VMRO-DPMNE) nemzetközi titkára, Timco Mucunski. Nemcsak az észak-macedónok üdvözlik a magyar politikus jelölését, hanem a szerbek is. Ana Brnabic szerb miniszterelnök is jó hírnek nevezte Trócsányi jelölését.
Vágólapra másolva!

A szerbek és az észak-macedónok is üdvözölték Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnökének döntését, miszerint a magyar Trócsányi László, korábbi magyar igazságügyi miniszternek szánja a szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosi feladatkört.

A V4NA-nak a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Párt (VMRO-DPMNE) nemzetközi titkára, Timco Mucunski elmondta, hogy Trócsányi László potenciális kinevezése stratégiai fontossággal bír a Nyugat-Balkánnak, de legfőképpen Észak-Macedóniának.

- vélekedett Timco Mucunski.

Kiemelte: Észak-Macedónia tudja, hogy Magyarország stratégiai partnerként értékeli az országot a többi közt politikai, gazdasági és kulturális területen is.

- mondta.

Hozzátette: egy olyan biztost jelöltek, aki ismeri a Nyugat-Balkánt, és egy olyan párt, a Fidesz magyar kormánypárt tagja, amely elkötelezett az EU bővítésére.

- mondta Timco Mucunski.

Alekszandar Nikoloszki, a VMRO-DPMNE alelnöke véleménycikkben jelentette ki, hogy Trócsányi jelölése jó hír az egész térségnek, ugyanis Magyarország elkötelezett a régió integrációjáért.

A volt magyar igazságügyi miniszter jelölését Ana Brnabic szerb miniszterelnök is jó hírnek nevezte.

Szerinte ugyanis olyan biztos kerülhet a szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős uniós posztra, aki elkötelezett bővítéspárti országból származik. A szerb kormányfő a belgrádi Prva Televíziónak kijelentette, Magyarország az unió bővítése mellett kardoskodik, különös tekintettel Szerbia felvételére.

Mint mondta: hosszabb ideje szkeptikus kommentárokat lehet hallani az Európai Unió bővítéséről, a magyar jelölt viszont most pozitívabb hangot vihet ebbe a kommunikációba. Véleménye szerint az Európai Bizottság a javasolt összetételében új lendületet adhat a bővítésnek. Reményének adott hangot, hogy az Európai Parlament is megerősíti Trócsányi László jelölését, és a biztos megkezdheti a munkáját.

Kiemelte továbbá, hogy Magyarország már hosszú ideje hangosan és egyértelműen támogatja az uniós bővítést, és a leghatározottabban támogatja Szerbiát az európai integrációs úton.

Ursula von der Leyen kedden mutatta be a novemberben hivatalba lépő testület tervezett összetételét.

A német politikus közzétette a Trócsányinak írt levelét is. Ebben kulcsfontosságúnak nevezte, hogy "stabil, biztonságos és virágzó" országok vegyék körbe az EU-t. Leszögezte, hiteles integrációs perspektívát kell nyújtani a Nyugat-Balkán számára, meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával, valamint gyorsítani kell a strukturális és intézményi reformokat.

Sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva Von der Leyen közölte: Magyarország céljai egyértelműek, s megegyeznek a bizottságéval a Nyugat-Balkán integrációját illetően. Hozzátette, Trócsányi nagyon jó kapcsolatot ápol a térség országaival.

A magyar politikus közleményben reagált a jelölésére.

- írta Trócsányi László. Hozzátette: mind a bővítés, mind az európai szomszédságpolitika olyan kiemelt figyelmet érdemlő terület, amelyek kihatással vannak az európai polgárok mindennapjaira.

Magyarország álláspontja szerint az Európai Uniót bővíteni kell, éppen ezért Trócsányi pozíciója bizakodásra adhat okot a Nyugat-Balkán országai számára. Szerbiával az EU júniusban megnyitotta a csatlakozási tárgyalások újabb fejezetét.

Akkor Szijjártó Péter, magyar külgazdasági és külügyminiszter felháborítónak nevezte, hogy mindössze egy fejezetet nyitottak meg, miközben a szerbek technikailag ötre is készen álltak. A magyar politikus továbbá kifejezetten károsnak és biztonsági szempontból kockázatosnak nevezte, hogy az Európai Unió lassítja a nyugat-balkáni bővítési folyamatot, a térség integrációja ugyanis kritikus fontosságú.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök is támogatja az Európai Unió bővítését. Idén áprilisban az Ana Brnabiccsal közösen tartott sajtótájékoztatóján kiállt Szerbia mielőbbi európai uniós csatlakozása mellett. Véleménye szerint a következő nagy történelmi feladat Szerbia EU-tagságának megvalósítása, amely a szerbeknek és a magyaroknak egyaránt jó lesz, és szüksége lesz rá az EU-nak is.