Átlátszó hazugsággal magyarázkodik Karácsony párttársa az erzsébetvárosi választási csalás miatt

Vágólapra másolva!
Egészen elképesztő magyarázatot adott Szücs Balázs, a Párbeszéd erzsébetvárosi képviselőjelöltje arra, hogy két aktivistája választási csalás gyanújába keveredett. A politikus szerint teljesen rendben van, hogy segítői látszólag az egyik lapról a másikra másolgatják a választók adatait. Több kérdés is felmerül Karácsony Gergely párttársának válaszával kapcsolatban. 
Vágólapra másolva!

Szerda reggel megírtuk, hogy olyan dokumentumok kerültek a birtokunkba, amelyek alapján valószínűsíthető, hogy újabb budapesti kerületben csalt az ellenzék az ajánlásgyűjtés során. Egyik olvasónk ugyanis egy olyan képet küldött meg szerkesztőségünknek, amelyen az látható, amint Szücs Balázs párbeszédes képviselőjelölt két aktivistája az egyik ajánlóívről a másikra másolja az adatokat. Mint ismert, a politikus Niedermüller Péter, DK-s polgármesterjelölt jelölti csapatának a tagja, és a kerület 7-es körzetében fog elindulni októberben. Miután az ominózus fotó terjedni kezdett a különböző erzsébetvárosi csoportokban, több civil is nemtetszését fejezte ki. A jelek tehát egyértelműen arrafelé mutatnak, hogy Józsefváros után itt is komoly ellenzéki visszaélés történt a kampány első állomásán, ennek ellenére Szücs úgy nyilatkozott a baráti balliberális propagandamédiának, mintha teljesen rendben lenne, hogy egyik lapról a másikra másolgatják a választók adatait.

Magyarázzák a bizonyítványukat

"Az íveket ellenőriztük, azt vizsgálva, hogy a gyűjtést végző személy neve, adatai rajta legyenek az íven, ahogyan azt az előírások megkövetelik" - ezzel indokolta Karácsony párttársa, aktivistája miért tett "félrérthető" mozdulatokat. Csakhogy az érvényben lévő jogszabályok szerint az ajánlószelvényeken lévő adatok ellenőrzése a választási iroda, és nem a Párbeszéd Magyarországért hatáskörébe tartozik. Emellett több kérdés is felmerül Szücs válaszával kapcsolatban:

  1. Miért kell az aláírást gyűjtő adatainak ellenőrzéshez két listát összevetni?
  2. Miért kell mindehhez toll?
  3. Miért éppen afölött a rubrika fölött van mindkét aktivista tolla, ahova az ajánló személy lakcíme kerül? (az ajánlás gyűjtők neve a lap legalján szerepel)

Hogy teljesen érthető legyen, mutatjuk, hogy néz ki az ajánlóív. Jól látható, hogy az ajánlást gyűjtő adatait a lap legaljára kell írni.

Így néz ki az ajánlóív Forrás: net.jogtar.hu

Ezen a képen pedig jól látszik, hogy egyik aktivista sem a lap aljára ír, hanem jóval feljebb. A jobb oldalon az is látszik, hogy éppen az ajánló lakcímét tartalmazó rovat felett van a toll.

Forrás: Origo

Józsefvárosban is volt hasonló eset

Mint az ismert, nem ez volt az első olyan eset, amikor a kormányellenes erők az ajánlásokkal trükköztek. A Magyar Nemzet írta meg, hogy a józsefvárosi ellenzék kampányemberei minden bizonnyal számítógépes adatbázis építésére használták az összegyűjtött ajánlószelvényeken lévő adatokat. A napilap közzétett egy bejegyzést, amelyen az látható, ahogyan az ellenzék kerületi kampányközpontjában, a Baross utcai Patyolat nevű helyen kormányellenes aktivisták lelkesen viszik be a választók adatait számítógépes rendszerükbe.

Az Origo megkérdezte ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogászt a VIII. kerületi összefogás ajánlóív-másoló és -rögzítő akciójáról, aki azt mondta, az ajánlóívek másolása, sokszorosítása, fénymásolása, illetve duplikált adatbázisok létrehozása tilos, amiért akár szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság.

A Fidesz nevében Kocsis Máté frakcióvezető is megszólalt az ügyben, aki szerint a kormányellenes erők törvénytelen listát készítettek. A kormánypárti politikus egyúttal felszólította Pikó András polgármesterjelöltet, lépjen vissza a jelöltségtől.

A történet újabb fejezetét jelentette, hogy kedden a józsefvárosi Helyi Választási Iroda választás rendje elleni bűncselekmény és személyes adattal visszaélés elkövetésének gyanúja miatt feljelentést tett az ügyben.