Lehet, hogy megúszhatják a börtönt Hien rokonai

2019.09.11. 12:36

Meglepő fordulat várható Hien családjának bírósági ügyében. Az énekesnő szüleit és bátyját akár fel is menthetik a csütörtöki, másodfokú tárgyaláson, ügyvédjük szerint ugyanis rejtélyes módon több ezer oldalnyi fontos irat tűnt el a lefoglalt dokumentumok közül.

Bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt indult eljárásban Hien szülei és testvére ellen. Első fokon 

  • Hien apja, Nguyen Tuan Anh öt,
  • anyja egy,
  • féltestvére két év hat hónap börtönt kapott tavaly áprilisban.

Közben Hien apja megszökött, feltehetően korábbi otthonában, Vietnámban él, ahonnan nem lehet kiadatást kérni Magyarországra.

Ennek azonban lehet, hogy nincs is jelentősége, ugyanis a következő tárgyalási napon minden megváltozhat az ügyben tudta meg a Blikk.

Több mint ötezer oldalnyi, a Nemzeti Nyomozó Iroda által lefoglalt és az ügyben felhasznált dokumentum tűnt el nyomtalanul az ügyben – mondta Tran Dániel, Hien anyjának és féltestvérének ügyvédje, aki egy másik, a védelem szempontjából fontos tényezőre is felhívta lapunk figyelmét.

Álláspontunk szerint a lehallgatási anyagokat fordító tolmács személye továbbra is kétséges, vannak információk arra nézve, hogy az ismeretlen tolmács a II. rendű vádlott élettársa lehetett, ami súlyos aggályokat vet fel – mondta az ügyvéd.

Az ügy májusi tárgyalását korábban elnapolták, miután kiderült, hogy Hien, Tonyként emlegetett apja pár hónappal korábban új ügyvédet bízott meg a képviseletével, aki így két vádlottat is képviselt az ügyben, az első- és az ötödrendűt. Korábban mindkétten tagadták a bűnösségüket, de Hien apja napokkal a tárgyalás előtt új vallomást tett e-mailben, amelyben részben beismerte az ellene felhozott vádakat.

Kiutaztam Vietnámba, és Ho Si Minh városban, egy szállodában írtuk alá a papírokat 2019. április 4-én – mondta akkor a bíróság előtt az ügyvéd, akit rögtön kizártak az eljárásból, ugyanis a törvények értelmében nem képviselhet egy ügyben két olyan gyanúsítottat, akik különbözően vallanak saját bűnösségükről.

Hien szüleit és féltestvérét 2010 nyarán tartóztatták le. Azzal vádolták őket, hogy alkalmanként akár több mint 3 millió forintért hamis papírokkal segítettek Magyarországra jutni vietnámi embereket, akiket aztán továbbutaztattak nyugatra. A vádirat alapján a vállalkozás közel egymilliárd forint bevételt hozott.