A kereszténység jelenleg a világon a legüldözöttebb vallási csoport

Vágólapra másolva!
Azbej Tristan, a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárságának vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a magyar segélyakciókról, a magyar kormány álláspontjáról.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi politikában most Törökországra kell figyelni, ahol az ott tartózkodó szíriai menekülteket akarják útra engedni. Arra a kérdésre, hogy ezek az emberek vissza tudnak-e ma menni hazájukba, az államtitkár kifejtette, Szíriának csupán egyes régiói vannak olyan állapotban, hogy oda visszatérhessenek a menekültek. A magyar kormány ezeknek a területeknek támogatást nyújt, legyen szó lakóépületek építéséről, a sérültek ellátásáról. Ebben a munkában a helyi egyházakkal működik együtt Magyarország. Azbej Tristan hozzátette, látszik az is, ezeknek az erőfeszítéseknek van értelme, hiszen több tízezer ember helyben maradásához, visszatéréséhez járulnak hozzá, a kormányzat szerint csak ez lehet a helyes út, nem pedig az európai irányú migráció segítése.

A politikus beszélt arról is, hogy a magyar kormány ebben a térségben is kiemelten támogatja a keresztény egyházakat, szervezeteket, őket azért kell támogatni – tette hozzá, mert a kereszténység jelenleg a világon a legüldözöttebb vallási csoport, a Közel-Keleten is népirtásnak voltak kitéve a keresztény közösségek. Sajnos a nyugati világ ezeket az embereket valahogy magukra hagyta, így ezt Magyarország vállalta fel. Ugyanakkor azt is tudni kell – emelte ki a politikus, ha a kormányzat csak a keresztényeket támogatná, az egyáltalán nem lenne keresztényi cselekedet, az egyetemes emberi értékek, a humanitárius alapelvek szerint Magyarország mindenkit próbál támogatni, akiket tudnak az erőforrásaikhoz mérten.

Most egy új és izgalmas programba fogott bele a kormány a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel, Irakban a jazidi népcsoportot fogják a jövőben támogatni. Róluk azt kell tudni, hogy 2014-ben egy komoly népirtást szenvedtek el. Ebben a programban éppen az a szép, hogy keresztény szervezeteken, mint az ökumenikus segélyszolgálat és az iraki keresztény egyház együttműködésében más vallású embereknek nyújtanak segítséget.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.