Brutális vihar Szegeden, többen megsérültek

Vágólapra másolva!
Több évtizedes fákat csavart ki tőből a vihar Szegeden, a Szegedi Tudományegyetem tetejéből is leszakadt egy darab. Több ember megsérült, amikor hatalmas faágak estek rájuk. Több út járhatatlan. Az országban több helyen két napja esik kisebb-nagyobb megszakításokkal. Van, ahol rövid idő alatt óriási mennyiség esett le.
Vágólapra másolva!

Hatalmas vihar csapott le Szegedre. Több padon ülő ember fejére rádőlt egy óriási faág - írja a Szegedma. Mindez a Széchenyi téren történt. A sérülteket mentő vitte el. Nem sokkal később a tűzoltók is megérkeztek, akik láncfűrészekkel szétdarabolták a leszakadt nagyméretű faágakat.

null

null

Az Origónak Molnár Krisztina, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelem szóvivője elmondta, hogy kora délutántól sorra érkeztek a bejelentések Szeged főügyeletére, jelenleg a megyében több mint 500 bejelentésnél tartanak.

– mondta a szóvivő. Szegeden nem járnak a villamosok, a megye több részén áramszünet van. A megyeszékhelyen több épület tetőszerkezetét megrongálta a vihar, autókra szakadtak le faágak. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak, előreláthatólag a munkálatok több napig is elhúzódhatnak.

„A Széchenyi téren egy kislányt mentettek, akinek a lábára szakadt egy faág, őt a mentők kórházba vitték" – mondja a Molnár Krisztina.

Egy Szegeden élő férfi elmondta, hogy épp a Széchenyi téren volt, amikor lecsapott a vihar, elmondása szerint felnézett az égre, és olyan gyorsan mentek a felhők, amit még soha életében nem látott.

– mondta a férfi az Origónak. Elmondása szerint negyedóra alatt rengeteg fa tört el, a hídon a virágcserepeket és a zászlót is lefújta szél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat egyik műszere 112 kilométer/órás erejű szelet mért a városban. Pont az erős szél egy óriási, fát gyökerestül tépett ki.

null

null

Szinte hihetetlen, ahogy ez a több évtizedes fa a vihar közepén félig kidőlve állt meg. Mutatjuk egy másik szögből is.

null

null

Két kocsira rádőlt egy fa.

null

null

null

null

A szél olyan erős volt, hogy egy darabot letépett a Szegedi Tudományegyetem tetejéből.

null

null

A vihar közben az összes diáknak és tanárnak el kellett hagynia az épületet. Miközben mentek ki, ezt láthatták.

null

null

A Szegeden láttalak Facebook-csoportba posztoltak egy fotót, amin az látható, hogy a Nemzeti Színház tetejét átforgatta a vihar.

Forrás: Origo

Nemrég találtunk egy felvételt az egyik videómegosztó oldalon. Ez videó még a vihar igazi tombolása előtt készült. A szél ereje azonban itt is látszik, az ég pedig gyakorlatilag koromfekete.

A Délmagyar egyenesen azt írja, megbénította Szegedet a vihar. Ők leszakadt felsővezetékekről és sínekre dőlt fákról tudósítanak. Ezek a villamosokat és trolikat akadályozzák a közlekedésben.

A helyi tömegközlekedés minden vonalán járatkimaradások várhatóak a vihar miatt - tudták meg.

Azt is írják: Röszke felé a Szentmihályi úton és a régi ötös úton is leszakadt faágak nehezítik a közlekedést.

A meteorológiai szolgálat másodfokú, narancssárga riasztást adott ki felhőszakadások miatt. Több helyen rövid idő alatt akár ötven milliméternél is több eső eshet.

Tegnap este, és ma reggel még Győrben esett és volt hatalmas vihar. Ezt a felvételt, rajta egy óriási villámlás lassításával a Kisalföld olvasója készítette.

Az előrejelzések szerint az ország több pontján is eshet a következő napokban, a hét második felében azonban már ismét jelentős felmelegedésre lehet számítani. Vagyis ismét akár néhány órán belül 15 fokot változhat a hőmérséklet, csak most az ellenkező irányba.