Tarlós István: A Budapest által elnyert elismerések cáfolják az ellenzéki kritikákat

2019.09.09. 11:05

A Budapest által az idén elnyert külföldi elismerések ellentmondanak a város tönkretételét hangoztató ellenzéki kritikáknak - mondta Tarlós István, a harmadik ciklusára készülő főpolgármester az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában. A főpolgármester ezúttal is elmondta, hogy Budapestnek nincsen működési, csak fejlesztési hitele, és a kettő nem összekeverendő. A Karácsony Gergely vezette Zuglóban viszont már más a helyzet.

Tarlós István emlékeztetett, hogy Budapest márciusban elnyerte az Európa legjobb úti célja kitüntető címet, majd legutóbb az Economist brit hetilap szerint a legélhetőbb kelet-európai főváros lett.  A lap szerint - folytatta - 2010 óta a világranglistán húsz helyett lépett előre Budapest, "toronymagasan megelőzve ezzel" nemcsak a kelet-európai országok fővárosait, hanem akkora metropoliszokat is, mint New York vagy London. 

Ezek után azt mondani, hogy mi tönkretettük ezt a várost, az nem egy kész röhej; ezek után szabadságharcot hirdetni, nem egy kész röhej?  - tette fel a kérdést a főpolgármester. Hangsúlyozta: az elismerések magukért beszélnek, figyelemmel arra, hogy az Economist értékelési szempontjai között szerepelnek olyanok - mint például stabilitás, infrastruktúra, közlekedés, kultúra, környezet -, amelyek a jelenlegi városvezetés munkájának "egyértelmű indikátorai".

Elmondta, a fővárosnak működési hitele nincs, csak fejlesztési. Az ilyen hitelkeret nem keverendő össze a Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt által vezetett Zugló súlyos működési, fizetésképtelenségi problémáival, akárhogy is megpróbálják a kettőt összecsúsztatni - közölte. 

A főpolgármester emlékeztetett: 2010-ben 180 milliárd forint adóssággal vették át a fővárost, ehhez jött még a BKV majdnem 80 milliárd forintos működési adósságállománya. Ez utóbbi 2013-ban még - a törlesztéseket követően - 53 milliárd forint körül volt.  A 3-as metró felújítását csak az után tudták elkezdeni, hogy a BKV adósságállományát a kormány 2015 közepén átvette.  Előtte ezt fedezet nélküli kötelezettségvállalás miatt meg sem tehették volna - emelte ki Tarlós István.

Elmondta, azóta felújították a 3-as metró szerelvényeit, amelyeknek az üzemeltetési meghibásodási mutatói legalább olyan jók, mint a 4-es metró szerelvényeié. A jelenlegi városvezetésnek kellett a 2-es és a 4-es metró szerelvényeit is beszerezni, "nem könnyű szerződésmódosításokat" követően - jegyezte meg, hozzátéve, hogy 2010-ben csupán egy prototípus volt Budapesten, amelynek nem volt típusengedélye.

Tarlós István főpolgármesterForrás: MTI/Máthé Zoltán

A főpolgármester arról is beszélt, hogy a 3-as metró északi szakaszán a felújítás befejeződött, a déli "gőzerővel" folyik, valamint jelenleg tendereztetik a középső szakasz rekonstrukcióját. 

A BKV 2011 óta működési hitelt nem vett fel, működési eredménye pozitív évek óta,  továbbá az utaselégedettségi index a 2013. évi 40 százalékról mára 89 százalékra emelkedett - hívta fel a figyelmet.

Tarlós István elmondta, hogy befejezték a 4-es és 6-os villamos pályájának a felújítását. A villamospályával az volt a probléma, hogy 2010 előtt a főváros vezetősége sokkal nehezebb Combinókat szerzett be, de az alépítményt "elfelejtették" átépíteni megfelelő teherbírásura  - fogalmazott.

A faültetésekre vonatkozó kérdésekre válaszolva a főpolgármester elmondta, hogy az elmúlt három évben Budapesten tízezer fát ültettek. A Főkert hivatalos kimutatása szerint a fővárosi önkormányzat több fát ültetett a XIV. kerületben, mint a kerületi önkormányzat - közölte. Majd megjegyezte: a zuglói Pillangó parkban csaknem háromszor annyi fát vágtak ki, mint amennyit a régi Szentendrei út felújítása során terveznek. 

Tarlós István szólt arról is, hogy a vezetése alatt 35 kilométer kerékpárutat építettek, megválasztása esetén pedig további jelentősebb fejlesztések lesznek. Kitűzött céljuk, hogy a kerékpár-közlekedés arányát a fővárosi közlekedésben tíz százalékra emeljék - mondta.

Közölte azt is, rendelkezésre áll a forrás

  • a Lánchíd és környékének felújítására,
  • nemsokára kezdik a Blaha Lujza tér és a Széna tér felújítását,
  • átépítik a Ferihegyi gyorsforgalmi utat,
  • valamint elindul az aquincumi híd komplex kiviteli szintű terveztetése és engedélyeztetése.

Tarlós István elmondta azt is, hogy megalkották a főváros klímavédelmi stratégiáját, valamint zöldinfrastruktúra-fejlesztési koncepcióját is. Közölte, dolgoznak egy új hajléktalanrendeleten. A probléma kezelésére több pénz is kell - jegyezte meg.

A Karácsony Gergely vasárnapi sajtótájékoztatóján elhangzottakra - kérdésre reagálva - Tarlós István azt mondta, hogy az ellenzéki főpolgármester-jelölt  "deprimált együgyűséggel hajtogatja naponta" azt a semmivel sem alátámasztható mondatot, hogy ő Orbán Viktor miniszterelnök bábja lenne. 

A stadionok építésére vonatkozó főpolgármesteri vétóval kapcsolatban - amelyet Karácsony Gergely vetett fel vasárnap - Tarlós István arról beszélt, hogy ő akadályozta meg a volt úttörőstadion átépítését, betiltotta Budapesten a Red Bull Air Race-t, megakadályozta a kilencemeletes teniszstadion megépítését a Margitszigeten.

A Puskás Ferenc Stadionról szólva pedig megjegyezte, hogy a civilizált országok fővárosaiban van legalább egy ekkora stadion. A létesítmény egyébként a XIV. kerületben van, és Karácsony Gergely mint zuglói polgármester "egy árva szót sem szólt" a Fővárosi Közgyűlésben az építése ellen - emelte ki.

A közfejlesztési tanácsban a vétójogot január elsejétől szerezte meg - folytatta a főpolgármester -, a stadion építése viszont 2017-ben kezdődött, így aligha gyakorolhatta volna a vétójogot.

Tarlós István értetlenségének adott hangot amiatt is, hogy Karácsony Gergely miért beszél az egészségügy védelméről, miközben polgármesterként a kerületi szintű egészségügyi szolgálatok pénzét is visszatartotta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK