Palkovics László: Magyarország kiemelten kezeli a digitalizációt

2019.09.09. 13:20

Magyarország kiemelten kezeli a digitalizációt - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hétfőn Budapesten, a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) Telecom World 2019 konferenciáján.

Palkovics ismertette, hogy a teljes magyar GDP több mint 20 százaléka közvetlenül a digitális iparból származik, és a szektor 400 ezer embert foglalkoztat, az összes munkavállaló csaknem 10 százalékát. Szavai szerint a sikerességet az is jelzi, hogy már második alkalommal tartják Budapesten a konferenciát.

A magyar ipar 80 százalékban csúcstechnológiára épül, ez az arány például Lengyelországban alig 20 százalék, ami bizonyítja, hogy megfelelő döntésekkel a kisebb országok is sikeresek lehetnek  - hangsúlyozta a miniszter.

Hou-lin Csao, a szervezet főtitkára (b) és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) Telecom World 2019 konferenciájának megnyitóján tartott sajtótájékoztatón a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2019. szeptember 9-énForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A mesterséges intelligencia (AI) szerepe egyre erősebb lesz, erre Magyarország is készül: év végére készül el az ország AI-stratégiája - mondta, majd megjegyezte, hogy létrehozták az 5G platformot is, a tender október végén zárul. 

Elismerte, hogy minden új technológiában van kockázat, de hangsúlyozta, hogy a jogszabály-alakítás feladata ezt elkerülni, a megfelelő feltételek kialakításával.