Csalással, törvénytelen eszközökkel készül az ellenzék októberre

ifj. Lomnici Zoltán Civil Összefogás Fórum CÖF
ifj. Lomnici Zoltán, a Civil Összefogás Fórum jogi szakértője
Vágólapra másolva!
A józsefvárosi összefogás ajánlóíveket másoló és rögzítő akciójáról nyilatkozott az Origónak Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég szakértője, aki szerint ezentúl feltételezhető, hogy a fővárosi ellenzék csalással, törvénytelen eszközök igénybevételével készül az önkormányzati választásra. A jogász szerint a történtek kapcsán felmerülhet a személyes adattal való visszaélés és a választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja, a bíróság pedig akár szabadságvesztést is kiszabhat az elkövetőkre.
Vágólapra másolva!

Ahogy a Magyar Nemzet oknyomozó írása után beszámoltunk róla, a józsefvárosi ellenzék kampányemberei minden bizonnyal számítógépes adatbázis építésére használták az összegyűjtött ajánlószelvényeken lévő adatokat. A napilap közzétett egy internetes bejegyzést, amelyen az látható, ahogyan az ellenzék kerületi kampányközpontjában, a Baross utcai Patyolat nevű helyen kormányellenes aktivisták lelkesen viszik be a választók adatait számítógépes rendszerükbe. A Magyar Nemzet két dolgot állapított meg: Pikó András polgármesterjelölt segítői

  1. egyrészről másolták az ajánlóíveket,
  2. másrészről üzemszerűen rögzítették a dokumentumokon található adatokat.

Megkérdeztük ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogászt arról, mi a véleménye a történtekről.

Börtön is lehet belőle

"A Magyar Nemzet beszámolója szerint feltételezhető, hogy

- nyilatkozta a szakértő, aki egyúttal ismertette, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) gyakorlata szerint az ajánlóíveken feltüntetett személyes adatokat a jelöléstől eltérő célra felhasználni jogellenes.

Ezért az ajánlóívek másolása, sokszorosítása, fénymásolása, illetve duplikált adatbázisok létrehozása az azokon szereplő információ alapján tilos.

- emelte ki. Ifj. Lomnici állítását az adatvédelmi hatóság egyik állásfoglalásával támasztotta alá: személyes adatot kezelni csak meghatározott célból, jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése érdekében lehet, a VIII. kerületi ellenzék eljárása pedig nem tartozik ebbe a körbe.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég szakértője Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az Origo arra a kérdésére, miszerint hova lehet sorolni a józsefvárosi ellenzék aktivistáinak akcióját, Lomnici úgy válaszolt, a történtek kapcsán felmerülhet a személyes adattal való visszaélés és a választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja azzal, hogy a törvényi rendelkezések megszegésével jogosulatlanul vagy a céltól eltérően személyes adatot kezelhettek az érintettek. Ifj. Lomnici szerint, amennyiben a bíróság megállapítja a bűncselekmény elkövetését, akár

szabadságvesztést is kiszabhat

az ajánlásokat másoló, és számítógépes rendszerbe rögzítő ellenzéki aktivistákra.