Nézőpont: A baloldali szavazók is Tarlós győzelmére számítanak

ni_tarlos_karacsony_kuzdelem_allasa_190707
Vágólapra másolva!
Tarlós István nemcsak vezet a főpolgármesterségért folyó versenyben, de sokkal esélyesebbnek és alkalmasabbnak tartják kihívóinál – derül ki a Nézőpont Intézet szombaton zárult kutatásából. Karácsony Gergely számára kiábrándító adat, hogy a baloldali ellenzéki szimpatizánsok is inkább Tarlós győzelmére számítanak.
Vágólapra másolva!

Hétfőn délután négy órakor lejár az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő az októberi önkormányzati választásra, így az is eldől, kik állhatnak sorba a főpolgármesteri küzdelemben október 13-án. A Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásában kiemeli, hogy bár Tarlósnak több kihívója is akad, a pozícióra való alkalmasság megítélésében utcahosszal vezet előttük.

  • Tarlós Istvánt a fővárosiak 56 százaléka tartja kifejezetten alkalmasnak, és 34 százalékuk kételkedik csak ebben,
  • a főpolgármesterrel szemben Karácsony Gergelyt a budapestiek 32 százaléka tartja a főpolgármesterségre alkalmasnak, 53 százalékuk, azaz a budapestiek abszolút többsége, viszont egyértelműen kételkedik ebben;
  • Puzsér Róbert, független főpolgármester-jelöltet csak a szavazók 11;
  • Thürmer Gyula, a Munkáspárt jelöltjét 6;
  • Berki Krisztiánt médiacelebet 1 százalékuk tartja alkalmas jelöltnek.
Forrás: Nézőpont Intézet

A főpolgármester-jelöltek versenyében is jelentős Tarlós István előnye. A biztos szavazók körében

  • Tarlós István 52,
  • Karácsony Gergely 42,
  • Puzsér Róbert 6 százalékos támogatottsággal bír.

A Nézőpont Intézet aláhúzza, hogy ezek a számok a főpolgármester támogatottságában minimális emelkedést, a zuglói városvezetőében minimális csökkenést jelentenek.

Forrás: Nézőpont Intézet

A közvélemény-kutató cég azt is megmérte, a választók mennyire tartják esélyesnek a jelölteket. E szerint a budapestiek háromötöde (60 százalék) Tarlós István győzelmére számít, míg kevesebb mint egyötöde (18 százalék) gondolja azt, hogy Karácsony Gergely főpolgármester lehet. Puzsér Róbert is több szavazatban reménykedhet, mint ahányan bíznak áttörésében (1 százalék). A kormánypártiak 88 százaléka biztosra veszi Tarlós újrázását, s csak 3 százalékuk gondolja, hogy a DK, az MSZP és a Momentum által is támogatott Karácsony felülkerekedik rajta. Igazán azonban az a beszédes adat, hogy

a baloldali ellenzéki szimpatizánsok is inkább Tarlós győzelmére számítanak.

43 százalékuk szerint nem lesz változás a főpolgármester személyében, s csak 41 százalékuk gondolja, hogy Karácsony Gergely Demszky Gábor késői utódjává válhat.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2019. augusztus 29. és szeptember 7. között készült Budapesten, 1000 fő telefonos megkérdezésével. A maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.