Kitört az ellenzéki belháború Karácsony Gergely kerületében

Karácsony Gergely Papp Imre Zugló
Papp Imre (balra) Karácson Gergely (jobbra)
Vágólapra másolva!
Tombol az ellenzéki belháború Zuglóban. A jelöltállítási statisztika alapján világosan kiderült, hogy azokban a körzetekben, ahol régi MSZP-sek indulnak, szinte egyáltalán nincsenek függetlenként induló ellenzéki jelöltek, míg azokban, ahol más ellenzéki párt jelöltje indul, ott megszaporodtak a függetlenek. Az Origo úgy tudja, hogy a Tóth Csaba vezette helyi MSZP célja, hogy kiszorítsa a többi ellenzéki pártot a kerületből. Zuglóban egyébként már a nyári hónapokban is egymásnak estek az ellenzéki erők, mivel a kisebb pártok nem akarták elfogadni a szocialisták diktátumát. 
Vágólapra másolva!

Újabb szintre lépett az ellenzéki belháború Zuglóban. Bár a felszínen úgy tűnt, hogy a balliberális ellenzéki pártoknak sikerült megállapodnia a közös jelöltekben, azonban az ajánlásgyűjtés időszakában nagyon furcsa dolgok történtek. Zuglóban 15 egyéni választókerület van, az ellenzéki megállapodás szerint a szocialisták hat, a DK négy, a Momentum három, a Párbeszéd egy, míg az LMP szintén egy egyéni választókerületben indul.

A választókerületek felosztásakor már nyilvánvaló volt, hogy a Tóth Csaba vezette MSZP azokat a körzeteket szerezte meg, ahol már 2014-ben is nyertek, vagy pedig a 2018-as országgyűlési választáson szerepeltek jól a szocialisták. Mindezek eredményeként

a lakótelepi körzetekben a szocialisták indulnak, míg a többi ellenzéki pártnak nagyrészt a családi házas övezetek maradtak.

Tóth Csaba bár az MSZP országgyűlési képviselője, de mindent megtesz annak érdekében, hogy kiszorítsa a többi ellenzéki erőt Zuglóból Forrás: Origo

Ott van több független, ahol nem az MSZP indít jelöltet

A 15 választókerületi jelöltállítást átnézve azonban nagyon furcsa dologra lettünk figyelmesek. Azokban a körzetekben, ahol MSZP-s politikusok a közös jelöltek, ott ellenzéki oldalról csak a Civil Zugló Egyesület és a Kétfarkú Kutyapárt adott le ajánlásokat. Azokban a körzetekben azonban, ahol nem a szocialisták állítottak jelöltet, ott érdekes módon nagyon megszaporodott a független jelöltek száma.

Ilyen körzet például Szabó Rebekáé. Szabó 2014 óta Zugló alpolgármestere, Karácsony egyik legfőbb bizalmasa. Az ő körzetében is van független jelölt. Az 5-ös számú körzetben is, ahol szintén nem egy régi MSZP-s indul, feltűnik egy független jelölt. A 3-as körzetben Bitskey Bence indul, aki bár korábban azt mondta, hogy belépett az MSZP-be, de most a körzetében két független jelölt is elindul.

Az Origo úgy értesült, hogy emögött a jelenség mögött az áll, hogy

a helyi MSZP Tóth Csaba vezetésével egyértelműen arra törekszik, hogy a többi ellenzéki pártot kiszorítsa Zuglóból.

A cél, hogy minél kevesebben tudjanak bejutni a testületbe, hogy továbbra is megmaradjon a szocialisták ellenzéki dominanciája. Mindezen fejlemények jól mutatják azt, hogy csupán egy látszategységről beszélhetünk az ellenzéki pártok között, és amint véget ér a választás, megint egymásnak fognak esni.

Szabó Rebeka is izgulhat Forrás: Facebook

Nagyon elmérgesedett a helyzet

Mint arról korábban beszámoltunk, eleve nagyon nehezen jött létre az úgynevezett összefogás a XIV. kerületben. Korábban nagyon elmérgesedett a helyzet,mert nem tudtak megegyezni, hogy hány körzetet kapjon az eddig a kerületben domináló, azonban az EP-választáson csúnyán leszerepelt MSZP, és hányat kapjon a megerősödő, és egyre éhesebb DK, illetve Momentum. De nem csak erről volt vita, hiszen ahogy arról korábban az Origo is beszámolt,már a közös polgármesterjelölt személyén is vitáztak az ellenzéki pártok, mivel a Momentum inkább Janicsák István zenészt indította volna a Karácsony Gergely által támogatott, egyébként II. kerületi Horváth Csaba helyett.