Magyar kutatócsoport adhat reményt a rákbetegeknek

Markó-Varga György, a svéd Lund Egyetem világszerte elismert szenior klinikai kutató professzora
Vágólapra másolva!
A Markó-Varga György klinikai kutató professzor által a Semmelweis Egyetemen vezetett klinikai kísérleti program keretében 50 százalékban hatásos kezeléseket értek el eredetileg végstádiumban szenvedő rákbetegeknél - írta a Növekedés.hu.
Vágólapra másolva!

A honlapon publikált interjúban a svéd Lund Egyetem világszerte elismert szenior klinikai kutató professzora elmondta, hogy már fél évtizede foglalkoznak a nagy kihívást jelentő malignus melanoma (rosszindulatú melanóma) tumorbiológiai folyamatainak megértésével, újabb gyógyszeres támadáspontok lehetséges azonosításával.

- magyarázta.

Markó-Varga György Forrás: novekedes.hu

Markó-Varga György elmondta, hogy

a rák kiegészítő kezeléseként alkalmazzák az úgynevezett hipertermiát a konvencionális kezelés mellett vagy után.

Az eljárás sokat fejlődött az utóbbi évtizedekben, új gépeket, berendezéseket fejlesztettek ki, és különösen a Távol-Keleten, Dél-Európában, németajkú országokban, valamint Kanadában terjedt el a terápia alkalmazása.

A kutató azt is mondta, hogy a budapesti Semmelweis Egyetem három éve vezeti a klinikai kísérleti programot, amelynek keretében eddig 140 beteg kapott kezelést.

- mondta.

Hozzátette: a betegek csaknem fele reagált jól a kezelésekre, elkezdett zsugorodni a tumor a kezelés hatására, számos esetben tünetmentesség alakult ki, és vannak olyanok, akik újra teljes életet tudnak élni.

Markó-Varga György elmondta, hogy

a kezeltek valamennyien olyan végstádiumban lévő rákbetegek, akikről az orvosok már lemondtak, legfeljebb 6 hónapot adtak nekik.

A világban több országban bevezették már ezt a kezelést, és az egészségbiztosítások is fedezik.

Elmondta: az eljárás elsősorban az úgynevezett szolid (körülírt) tumorok esetében, de hematológiai betegségekben is működik, ezen belül is leginkább a hasnyálmirigy-, tüdő- vagy mellrák kezelésére alkalmazzák.

Jelenleg az agytumor gyógyításán dolgoznak

- fűzte hozzá.

A Magyarországon is működő kísérleti programban a daganatok kezelését rádiófrekvenciás sugárzással végzik. Olyan rákbetegek jelentkezhetnek a kezelésre, akik palliatív ellátásra szorulnak, vagyis gyakorlatilag már végstádiumban vannak. Ez azt jelenti, hogy a daganat elterjedt a testben, nem használt semmilyen terápia, és az orvosok legfeljebb három-hat hónapot jósolnak a betegnek - közölte.

A kutató arról is beszélt, hogy

Egyáltalán nem fájdalmas, és a kezelést a rákbetegek ingyenesen kapták.

Markó-Varga György azt is közölte, hogy

A kutatócsoport több mint száz magyar, illetve svéd tumoros betegnél diagnosztizálta ezeket a proteineket, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a rosszindulatú melanóma esetében, ami a daganat növekedésének korlátozását jelenti - mondta.