Köves Slomó: A család nem versenyképességi, hanem életképességi tényező

KÖVES Máté Slomó
Budapest, 2018. szeptember 7. Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija a Sorsok Házáról tartott sajtótájékoztatón 2018. szeptember 7-én. A józsefvárosi pályaudvaron kialakított holokauszt emlékközpont jövőre megnyílik, tulajdonosa a zsidó közösség lesz - jelentették be a sajtótájékoztatón. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Ha van miért élni, van missziója, van küldetése a személyes életünknek, ott van értelme a következő generációknak is - jelentette ki Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija a Budapesti Demográfiai Csúcson. 
Vágólapra másolva!

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija szerint három kérdést kell feltenni a demográfiai válsággal kapcsolatban:

  • miért nincs elég, miért nem születik elég gyermek,
  • hogy tudnánk elérni, hogy több szülessen,
  • akarjuk-e és mi értelme van annak, hogy több szülessen?

Orbán Viktort kormányfőt idézte, aki a konferencia első napján úgy fogalmazott, hogy a demográfiai probléma egy európai probléma. A vezető rabbi szerint 1965 óta a világ szinte összes országában csökkenőben van a születések száma, de természetesen nem olyan mértékben, mint Európában.

Köves Slomó feltette a kérdést, hogy mikor lehetünk biztosak abban, hogy sikeres lesz a családpolitika?

Akkor, amikor jobban meg fogja érni gazdaságilag, ha valakinek gyerekei vannak, mint ha nincsenek.

Felidézte, hogy még néhány évtizeddel ezelőtt is a gyerek gazdasági befektetés is volt.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija Forrás: MTI/Mohai Balázs

A rabbi megjegyezte: a nyugati világban két olyan ország van, ahol pozitív volt a termékenységi mutató még néhány évvel ezelőtt is, tehát meghaladta a 2,1-et a termékenységi ráta: Izrael és az Egyesült Államok. Izraelben ez ma is igaz: 2,9-es a ráta a zsidó származásúaknál, de az araboknál is 2,8-as.

Köves Slomó kijelentette, hogy nem egyszerűen gazdasági kérdés a gyerekvállalás: olyan társadalomban, ahol van miért élni, van missziója, van küldetése a személyes életünknek, ott van értelme a következő generációk létrehozásának is.

- fejezte be előadását a hitközség vezető rabbija.