Korrupt kézilabda bírók ellen emeltek vádat

Vágólapra másolva!
Több kézilabdabíró és -edző, valamint egy egyesületi elnök lefizetéssel próbálta meg befolyásolni több meccs eredményét. Összesen nyolc embert vádolnak vesztegetéssel, és annak elfogadásával.
Vágólapra másolva!

A 2016-2017-es évben több olyan eset történt, amikor kézilabdabíróknak pénzt ígértek azért, ha első és másodosztályú, valamint Ligakupa meccseken elcsalják a meccset valamelyik csapat javára.

Két játékvezető páros összesen öt meccset csalt el.

Rajtuk kívül két ügyben vádlott még két edző, egy sportegyesületi elnök valamint egy olyan személy, aki nem kötődik szorosan a sporthoz.

A vád szerint más bírókat is próbáltak lefizetni. 100 ezer forintot ajánlottak fel nekik, hogy abból "menjenek el vacsorázni", vagy hogy "egyenes legyen a pálya". Ezeket az ajánlatokat azonban visszautasították és jelentették a Játékvezetői Biztosság vezetőinek.

Olyan meccsek is voltak, amikor hiába fizették le a bírókat, nem a várt eredmény született, ilyenkor nem adták oda a pénzt. Amikor viszont minden a megbeszéltek szerint történt, kifizették a játékvezetőket. Előfordult, hogy a korábbi kézilabda szövetség székhelyének parkolójában adták oda.

Az eljárás a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése után indult meg, mert

az egyik korrupt játékvezető, egy 52 éves férfi rendőrként dolgozott akkoriban, csak a szabadidejében fújta a sípot.

Az ügyészség gazdálkodó szervezetnek dolgozó, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetések és azok elfogadása miatt küldött be két vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.

Azt javasolják, hogy a pénzt elfogadó bírókat ítéljék letöltendő börtönbüntetésre.

Az egyik edzővel és az egyesületi elnökkel egyezséget kötött az ügyészség, ezért ők magukra és a korrupt bírókra is vallottak. Velük kapcsolatban külön vádirat készült, aminek az a célja, hogy a bíróság fogadja el a megállapodásukat, és ítélje őket 1 év 6 hónap, 5 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre.