Orbán Viktor: Ha nincsenek családok, akkor egy nemzeti közösség el tud tűnni

ORBÁN Viktor
Budapest, 2019. szeptember 5. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a III. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2019. szeptember 5-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Ha nincsenek családok és gyermekek, akkor egy nemzeti közösség el tud tűnni, ha pedig egy nemzet eltűnik, "valami pótolhatatlan tűnik el a világból" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a III. Budapesti Demográfiai Csúcson, a Várkert Bazárban, ahol államcélnak, kormányzati feladatnak nevezte az erőteljes demográfiai politika folytatását. Mi a hagyományos családmodellt védjük és nemzeti keretekben gondolkozunk, ha nincsenek családok, akkor egy nemzeti közösség el tud tűnni - tette hozzá a miniszterelnök. A kormányfő szólt arról is, hogy az európai népességcsökkenés esetében nem lehet elfogadni, hogy a globális migráció majd megoldja ezt a problémát. 
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök a III. Budapesti Demográfiai csúcson elmondta, hogy a népességfogyás esetén először magát a problémát kellett megnézni. Kiderült, hogy nem civilizációs, és nem a kereszténységhez köthető baj a népességfogyás.

- tette hozzá. Mindennek több oka van: az egyik a két világháború megvívása, ami egy nyugati polgárháború volt - hangsúlyozta a kormányfő. Csak a két világháborúban 50 millió embert vesztett Európa, és ebből máig nem sikerült felállni - tette hozzá.

Orbán Viktor: A migrációs megoldást távol kell tartani

Éppen ezért a politikának egy ilyen érzékeny kérdésben, mint a demográfia, lépnie kellett, mert maga a politika idézte elő a bajt - mondta a magyar miniszterelnök.

tette hozzá. A migrációról azt mondta, hogy az európai népességcsökkenés esetében nem lehet elfogadni, hogy a globális migráció majd megoldja ezt a problémát.

mutatott rá a magyar kormányfő. Ha demográfiai politikát akarunk csinálni, akkor a migrációs megoldást távol kell tartani - tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a III. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2019. szeptember 5-én. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor arról a nézetről is beszélt a konferencián, ami azt hirdeti, hogy a kevesebb gyermekkel fel lehet lépni a klímaváltozás ellen. Ezeket a nézeteket esztelenségnek nevezte a kormányfő.

mondta Orbán Viktor. Mi a hagyományos családmodellt védjük és nemzeti keretekben gondolkozunk. Ha nincsenek családok, akkor egy nemzeti közösség el tud tűnni - mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint

Egy nemzet eltűnésével egy pótolhatatlan dolog tűnik el a világból - mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor a magyar családpolitikáról azt mondta, hogy annak alkotmányos alapja van. Mindezen alap nélkül az államon kívüli családellenes szereplők be tudnak lépni az adott állam terébe - tette hozzá.

A jó családpolitikához kellenek erős gazdasági alapok is -

mondta a miniszterelnök. A sikeres családpolitikához pénz is kell - tette hozzá. 2010 óta kétszeresére nőttek Magyarországon a családoknak juttatott források - hívta fel a figyelmet.

Együtt kell járnia a családtámogatásnak a munkavállallással

Magyar tapasztalat, hogy a családtámogatási juttatásokat mindig össze kell kötni a munkavállalással - mondta.

A családtámogatás minél több elemét össze kell kötni a munkavállalással -

hangsúlyozta a kormányfő. Ha a szülő nem teljesíti a kötelességeit, így nem küldi a gyermeket óvodába, vagy iskolába, akkor nem várhatja, hogy támogatást kap az államtól.

Sajnos mindennek ellenére még nem érkezett el a fordulópont a demográfiai területen - hívta fel a figyelmet.

mondta el Orbán Viktor. Ezt a pontot keressük, és itt fog átbilleni a magyar családtámogatási rendszer - tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a III. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2019. szeptember 5-én. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Lesz-e demográfiai siker?

Vajon sikeres lesz-e ez a magyar politika? - tette fel a kérdést a kormányfő. 10-ből 9 vezető európai vezető azt mondta, hogy nem.

Orbán Viktor felidézte, hogy a migráció megállítása esetében is azt mondták, hogy nem lehetséges.

Persze nem lehet tudni, hogy most sikeresek leszünk-e, de meg kell próbálni - hangsúlyozta a kormányfő. A magyar demográfiai politika sikerességének három feltétele van: a kereszténységnek vissza kell erősödnie Európában, legyenek társaink az európai és a nemzetközi porondon és a magyar nemzeti össztermék 2030-ig legalább kettő százalékponttal haladja meg az EU átlagát. Mindezek kellenek a sikerhez - zárta felszólalását Orbán Viktor.

A magyar családpolitikát másoknak is tanulmányoznia kell

A család fontosságát, a demográfiai problémák megoldásának szükségességét hangsúlyozták európai vezetők a III. Budapesti Demográfiai Csúcson. A Várkert Bazárban megrendezett kétnapos nemzetközi konferencián Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök kiemelte:

helyes a demográfiai változásokat a jelenlegi problémák élére emelni, azon kihívások közé, amelyek azonnali cselekvést követelnek.

Minden ország, Közép-Európa és az egész kontinens jövője szempontjából fontos, hogy megoldják ezeket a problémákat - jelentette ki. Hozzáfűzte: Szerbia készen áll, hogy együttműködjön Magyarországgal és a többi közép-európai országgal a demográfiai kihívások kezelésében.

Andrej Babis cseh miniszterelnök arról beszélt, hogy

A jó államot onnan lehet megismerni, hogy az emberek nem féltik a jövőjüket, a népesség nő, de nem a migráció révén - mondta.

Tony Abbott korábbi ausztrál miniszterelnök elmondta: olyan politikára van szükség, amely támogatja a családokat, és nem bevándorlással akarja elérni a népességnövekedést.

hangoztatta.