Túl sokszor hívják álvészhelyzetekkel a 112-t

112, segélyhívó, Vészhelyzeti Információs Központ néven egy világszínvonalú telefonos segélyhívó rendszer kezdte meg működését a Fővárosi Közterület-felügyelet Akadémia utcai bázisán
Vészhelyzeti Információs Központ Budapesten az Akadémia utcában, ide futnak be a hazai 112-es segélyhívások (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Mivel segélyhívásról van szó, akkor is ki lehet deríteni, hogy ki volt az elkövető, ha SIM-kártya nélküli telefonról hívta a számot. A csíny pedig szankciókat vonhat maga után.
Vágólapra másolva!

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője volt a vendége az M1 kedd reggeli műsorának, ahol a segélyhívó-telefonszám nem rendeltetésszerű használatával kapcsolatban adott interjút.

Elmondta, a112-es telefonszámra még mindig sok álhívás, azaz beavatkozást nem igénylő eset érkezik. Ezek

gyakran rosszindulatúak, esetleg gyerekcsínyek

vagy információkérések - mondta. Több olyan hívás érkezik, amikor a tárcsázó csak azt nem tudja, hogy a problémájával nem a 112-t kell keresni, mint olyan, amellyel szándékosan zavarják a munkát.

A 112-es segélyhívó állomása Forrás: MTI/Beliczay László

Ez annak ellenére van így, hogy évek óta igyekeznek tudatosítani - például olyan hangfelvételekkel, amelyeken álhívás hallható -, hogy milyen esetekben lehet a 112-t hívni - tette hozzá.

Kampány készült

A rendőrség július elején Janklovics Péterrel, a Dumaszínház oszlopos tagjával készített kampányvideót a 112-es segélyhívó rendeltetésszerű használatáról. Az "Ilyenkor inkább *nyádat hívd, ne a 112-t!" videóról itt írt az Origo.