Szent István életművét megismertető programsorozat indul

szent istván szobor
Budapest, 2019. március 17. Szent István király lovas szobra a Budai Várban, a Halászbástya épületének részletével, ahonnan külföldi és hazai turisták nézik, fényképezik a magyar fővárost. A szobor Strobl Alajos alkotása 1906-ból. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Szent István 2025 címmel az államalapító magyar király életművének megismertetésére indít programsorozatot a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület (MPEE) és az Emberi Méltóság Tanácsa (EMT).
Vágólapra másolva!

Az erről szóló megállapodást kedden írta alá Vízkelety Mariann, az MPEE elnöke és idősebb Lomnici Zoltán, az EMT elnöke Budapesten, a Duna Palotában.

Szent István király lovas szobra a Budai Várban Forrás: MTI/Jászai Csaba

Lomnici Zoltán hangsúlyozta:

A többi között kiállítások, ankétok és kiadványok segítségével mutatják majd be "azt a nagy uralkodót, akire igazán büszkék lehetünk" - mondta Lomnici Zoltán, aki egyúttal a magyar történelem kimagasló alakjainak szentelt emlékévek fontosságára is részletesen kitért.

Szavai szerint

Emiatt - folytatta - a nem magyar iskolákban tanuló határon túli magyar fiatalok sajnos nem a tényeken alapuló magyar történelmet ismerik meg - tette hozzá.

Lomnici Zoltán ugyanakkor szólt arról is, hogy a környező népek is sajátjukként tisztelték az államalapítót, a programsorozat pedig semmilyen módon nem irányul a környező népek és országok ellen.

Összegzésként azt mondta:

a programsorozat célja, hogy a nemzeti önbecsülésre, a tudásszomjra és a magyarság valós történetének bemutatására irányuló törekvések egyesüljenek Szent István kapcsán.

Vízkelety Mariann arról beszélt, hogy az MPEE célja a polgári értékek és értékrend, köztük a magyar történelem és a nemzeti hagyományok védelme, őrzése, illetve népszerűsítése.

Ennek jegyében keresnek kapcsolatot a hasonló értékrendet képviselő civil szervezetekkel, így kapcsolódnak az Emberi Méltóság Tanácsának felkérésére a programsorozathoz - közölte, hozzátéve, hogy

Szent István államalkotó tevékenysége, életműve példaértékű a mai fiatal nemzedék előtt.