2010-hez képest 76 százalékkal több pénzt kapnak a háziorvosok

háziorvosi rendelő, beteg, gyógyszer
Nyíregyháza, 2012. szeptember 28. Kozma Ottó háziorvos receptet ír fel rendelőjében betegének, Botfalusi Zoltánnénak Nyíregyháza-Oroson 2012. szeptember 28-án. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A kormány 2010-hez képest 76 százalékkal több forrást biztosít a háziorvosok és a házi gyermekorvosok támogatására - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egy írásbeli kérdésre válaszolva.
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence az Országgyűlés honlapján olvasható dokumentumban Hohn Krisztina (LMP) azt firtató kérdésére válaszolt, hogy tervezi-e a kormány a háziorvosi praxisnormatíva emelését.

Kozma Ottó háziorvos receptet ír fel rendelőjében betegének, Botfalusi Zoltánnénak Nyíregyháza-Oroson 2012. szeptember 28-án Forrás: MTI/Balázs Attila

Az államtitkár keddi keltezésű levelében azt írta:

és 2018-ra havi 520 ezer forinttal emelkedett a háziorvosok rezsitámogatása.

Míg 2010-ben egy háziorvosi praxis átlagos havi bevétele 867 ezer forint, 2019 első félévében 1,6 millió forint volt - részletezte.

Nincs ellátatlan alapellátási körzet

Rétvári Bence kitért arra, hogy a kormány támogatást nyújt a háziorvosi praxis megvásárlásához, valamint letelepedési támogatással is segíti a házi- és a fogorvosokat. Idén ezekre a pályázatokra 1,25 milliárd forint van - jegyezte meg.

Az államtitkár közölte, a letelepedési és a praxisjog-vásárlási pályázatokra 2014 és 2019 első féléve között 5,6 milliárd forintot fordítottak.

A pályázatok eredményeként 675 ezer ember háziorvosi és 247 ezer ember fogorvosi ellátását biztosították - ismertette.

Hangsúlyozta,

Rétvári Bence azt írta, a Magyar falu program keretében 11 milliárd forintot biztosítanak a kistelepülések háziorvosi praxisainak fejlesztésére, és idén indult a Három generációval az egészségért című, az alapellátás fejlesztését, valamint a prevenciót ösztönző 5,8 milliárd forintos program.