Vágólapra másolva!
Miközben - a Választás.hu tegnap délutáni adatai szerint - a kormánypártok mind a 23 megyei jogú városban leadták a polgármester- és önkormányzati képviselőjelöltjeik indulásához szükséges aláírásokat, és az aspiránsokat szinte kivétel nélkül nyilvántartásba is vették, az ellenzék egyelőre sok helyen komoly lemaradásban van - írja a Magyar Nemzet. Továbbra sem tekinthető hivatalosan polgármesterjelöltnek a szegedi Botka László és a hódmezővásárhelyi Márki-Zay Péter sem.
Vágólapra másolva!

A polgári napilap kiemelte, hogy tíz nappal az önkormányzati választási kampány kezdete után a Fidesz–KDNP minden megyei városban leadta a polgármester- és önkormányzati képviselőjelöltjei indulásához szükséges aláírásokat. A jelöltjeiket pedig a legtöbb helyen nyilvántartásba vették, sok helyen jogerősen, ezzel szemben az ellenzéki aspiránsok indulását még nem mindenhol jelentették be. A Magyar Nemzet összesítése szerint az alábbi településeken vannak bajban az ajánlások összegyűjtésével a kormányellenes erők:

  • Kecskeméten a kormánypártok színeiben induló Szemereyné Pataki Klaudia és Lejer Zoltán (Szövetség a Hírös Városért) mérkőzhet meg a polgármesteri tisztségért, a polgári oldal indulóját már nyilvántartásba is vették. Az ellenzéki formáció tegnap délutánig csak nyolc képviselőjelöltje nevében adta le az aláírásokat.
  • Hódmezővásárhelyen, ahol Grezsa István függetlenként, de a kormánypártok támogatásával száll ringbe a polgármesteri székért, a Fidesz–KDNP-n kívül a Munkáspártnak van egy szem képviselőjelöltje. Magyarán Márki-Zay Péter jelenlegi városvezető egyelőre hivatalosan még csak nem is jelölt.
  • Nagykanizsán – nem jogerősen – csak a kormánypárti Balogh László polgármesterjelölt indulását vették nyilvántartásba, emellett a Fidesz–KDNP minden körzetben indított képviselőjelölteket, míg a Nagykanizsáért Egyesület négyben.
  • Nyíregyházán a polgári oldal színeiben induló Kovács Ferenc méretheti meg magát a polgármester-választáson, mellette a kormánypártok minden körzetben leadták az aláírásokat.
  • Szegeden is csak a kormánypártokkal szövetségben induló Nemesi Pált vették tegnap délutánig nyilvántartásba polgármesterjelöltként, az MSZP-s regnáló városvezetőt, Botka Lászlót még nem. A Fidesz–KDNP-n kívül csak az FVSZ–Magyar Egyesület jelentett be indulókat, utóbbi öt körzetben.
  • Szekszárdon a polgári oldal színeiben induló Ács Rezső jelöltsége jogerős, de itt a Mi Hazánk öt körzetben leadta a képviselőjelöltjei indulásához szükséges aláírásokat.
  • Sopronban Farkas Cipriánnak, Tatabányán Schmidt Csabának, Veszprémben Porga Gyulának, míg Zalaegerszegen Balaicz Zoltánnak nincs egyelőre nyilvántartásba vett kihívója.
  • Dunaújvárosban a kormánypárti Cserna Gábor és Pintér Tamás (Rajta, Újváros! Egyesület) is hivatalosan polgármesterjelölt, de csak a Fidesz–KDNP csapatának tagjait vették eddig nyilvántartásba képviselőjelöltként.