Hollik: Teljesen méltánytalan Brüsszel ajánlata a határvédelemre

Hercegszántói határkerítés.
Hercegszántói határkerítés.
Vágólapra másolva!
A magyar kormány méltatlannak tartja, hogy Brüsszel a határvédelemre fordított kiadások mindössze alig több, mint egy százalékát térítené meg Magyarország számára - mondta Hollik István kormányszóvivő.
Vágólapra másolva!

A brüsszeli bizottság több mint kétéves időhúzás után reagált a magyar kormány kérésére, és mindössze 6,6 milliárd forint megtérítésére tett ígéretet. Felidézte, Orbán Viktor miniszterelnök még 2017-ben fordult Jean-Claude Juncker bizottsági elnökhöz, hogy a sokat emlegetett szolidaritás jegyében fele részben járuljon hozzá a határon a kerítés építéséhez és a védelem költségeihez.

Elmondta, hogy

2015, a kerítés megépülte óta eddig összesen 504 milliárd forintot fordított a magyar kormány határvédelemre.

Az eddigi bevándorláspárti brüsszeli vezetés mindent elkövetett, hogy húzza az időt, és ne szálljon be a magyar határvédelem költségeibe.

- fűzte hozzá a kormányszóvivő.

Hollik István ismertetése szerint a távozó bizottság most úgy döntött,

hogy 20 millió eurót, 6,6 milliárd forintot térít meg a felmerülő magyar költségekből;

ez kizárólag ebben az évben, a magyar-szerb határszakaszon járőrszolgálatot teljesítő állomány finanszírozására fordítható.

Brüsszel a magyar határvédelem költségeinek csak az egy százalékát térítené meg Forrás: police.hu

Hollik azt mondta, hogy a magyar kormány bízik abban, hogy

a novemberben munkába álló új Európai Bizottság az eddigi, bevándorláspárti brüsszeli vezetéssel szemben elsődlegesnek fogja tartani az unió külső határainak megvédését,

és hajlandó támogatni a tagállamokat, köztük Magyarországot abban, hogy ne a migráció szervezésén, hanem a megállításán legyen a hangsúly.

Magyarország, ha kell - ahogy eddig -, ezután is meg fogja védeni Európa schengeni határait az illegális migrációtól, mert úgy gondolják, hogy ez Magyarország tagállami kötelezettsége, ráadásul az európai és magyar emberek érdeke is ez - fejtette ki a kormányszóvivő.

- fűzte hozzá Hollik István.