Ferencvárosi tűz: senki sem tudja, mikor költözhetnek vissza a lakók

2019.08.21. 10:14

Bár sok lakásban nem keletkezett nagy kár, egyelőre bizonytalan a ferencvárosi tűz károsultjainak sorsa. Nem tudni, mikor térhetnek vissza a lakásukba. A háznak hétfőn égett le a teteje, ekkor kellett kiköltözniük. 

Még most sem hiszem el, ami történt! Itthon voltam, először a füstre lettem figyelmes. Azt gondoltam, odaégette valaki az ételt. Amikor már csörömpölés és léptek zaja hallatszott, kiléptem az erkélyre. Láttam, hogy lentről felfelé néznek, füst van, hullanak a cserepek és a tűzjelző is beindult" 

- emlékezett az egyik lakó a Ripostnak

Nem hittem, hogy komoly, úgy gondoltam, addig bevásárolok, amíg eloltják a tüzet. Most pedig pakolnom kell, mert nem mehetek haza. Szerencsére a lakásban nem esett nagy kár, csak beázott néhol." 

- tette hozzá egy másik.

Órákig küzdöttek a kiterjedt tűzzel

Az Origo elsőként írt arról, hogy tűz ütött ki egy társasházban Budapest IX. kerületében, az Ipar utca és a Soroksári utca sarkán hétfőn. Hamar kiderült, hogy nagyobb a baj, mint gondolták, mert az épület 2400 négyzetméteres tetőszerkezete teljes terjedelmében lángra kapott. Ekkor döntöttek úgy, hogy az úgynevezett 3-as kiemelt riasztási fokozatúból, ami nagyon nagy lángokat jelent, átminősítik 5-ös kiemeltté a vészhelyzetet, vagyis a legmagasabb riasztási fokozatúvá. 

Nagy erőkkel vonultak a helyszínre a tűzoltók, és a rendőrök is megérkeztek.

Tűz a IX. kerületben, Ipar utca 2, ég a tetőszerkezet, 2019. 08. 19.Fotó: Csudai Sándor - Origo

75 tűzoltó 23 tűzoltóautóval, köztük 5 magasból mentő szerkezettel dolgozott a helyszínen. Több vízsugárral, több oldalról küzdöttek a lángokkal, mire 15 órára körülhatárolták - mondta hétfőn Kisdi Máté a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. 

Estére sikerült megfékezni a lángokat. 

Senki sem térhet haza

Amíg a tűzoltók mentették, ami menthető, a rendőrök mindenkit kikísértek a házból, és csak egy nagyon rövid időre engedték őket vissza, hogy a legszükségesebbeket magukkal vigyék. Aki nem tudta megoldani, hogy rokonoknál, barátoknál meghúzza magát, annak szükségszállást nyitottak. 

Az épületben nincs áram, és elzárták a gázt is. A 186 lakásban több mint 350-en élnek, előreláthatólag még napokig nem tudnak visszajönni" 

- magyarázta Markotányos Tamás közös képviselő. 

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hihetetlen összefogásnak vagyunk tanúi: az emberek sorra jelentkeznek és adakoznak, tárgyakat, gyermekfelügyeletet, szállást ajánlanak fel" 

- mondta Bácskai János, Ferencváros fideszes polgármestere, aki azonnal intézkedett, amikor meghallotta, hogy baj van.

Bár információink szerint csak a hetedik emelet érintett a tűzben, az alsóbb szinteken nem keletkezett nagy kár, ennek ellenére nem mehetnek haza a lakók  és egyelőre senki sem tudja megmondani, hány éjszakát kell még máshol aludnia a tűzeset rászorulóinak. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK