A lovagkirály öröksége, ahol múlt és jelen találkozik

Így néz ki a somogyvári monostor a kilátóból
Vágólapra másolva!
A Balatontól 26 kilométerre délre fekvő Somogyvár különleges hely. Itt található a Szent László király által több mint 900 éve alapított bencés monostor romjainak szomszédságában kialakított nemzeti emlékhely és látogatóközpont, amelyet 2015-ben adtak át. A rom önmagában is lenyűgöző, de a környezet, a park, az erdei út és a kilátó páratlan élményt nyújt. Ez az a hely, ahol a múlt és a jelen találkozik - órákig sétáltunk a romok között, amely a több százéves múltba repített vissza, aztán a látogatóközpontban modern, interaktív kiállításon nézhettük meg a különleges leleteket.
Vágólapra másolva!

Két irányból is be lehet menni a Szent László Nemzeti Emlékhelyre. Mi úgy döntöttünk, hogy először a romokat nézzük meg, így nem a főbejáraton - a látogatóközponthoz vezető kapun -, hanem egy kicsit távolabb, már a faluból megközelíthető bejáraton megyünk be.

A somogyvári Szent László Nemzeti Emlékhely egyik bejárata forrás: Origo

Egészen lélegzetelállító, gyönyörűen rendezett sétány, minden fűszál milliméterre pontosan ugyanakkorára vágott, közte kanyarog a kavicsos sétaút. Mivel rekkenő a hőség, kevés turista járt éppen akkor ott, így nyugodtan, végtelen csendben tudtuk élvezni a lélegzetelállító látványt. Valószínűleg mindenki a strandon van - és ezt mi egyáltalán nem bántuk. A saját tempónkban, teljes nyugalomban élvezhettük a történelmi emlékhelyet - nyugodtan mondhatom, hogy ezt a csodát.

Gyönyörű a park, rendezett a sétány az emlékhelyen. forrás: Origo

A bejáratnál egy tábla fogad, amelyen azt írják: a

hagyomány szerint Somogyvár a Szent István király ellen fellázadt Koppány szállásterülete volt. Innen indultak csapatai Veszprém ellen.


Először Szent László szobra fogadja a látogatót - valamiféle erőt sugároz, percekig bámulom. Aztán elindulunk a romok felé.

Szent László szobra fogadja a látogatót a Nemzeti Emlékhelyen Somogyváron. forrás: Origo


Szent László király 1091-ben alapította a somogyvári bencés monostort a Kupavárhegyen, Somogyország szívében. Koppány vezér egykori birtokán telepítette le a dél-franciaországi Saint-Gilles-ből hívott szerzeteseket. Ez volt a középkori Magyarország legnagyobb monostortemploma, amelyet a francia anyakolostor patrónusa, Szent Egyed tiszteletére szenteltek fel.

A legenda szerint a lovagkirályként is emlegetett Szent Lászlót ebben a monostorban temették el, földi maradványait később vitték el.

Több mint négy évszázadon keresztül lakták a szerzetesek és látogatták a zarándokok. A XVI. század első felében végvárként próbált ellenállni az oszmán-török támadásnak, de végül török kézre került.

A somogyvári monostor romjai forrás: Origo


Az egykor óriási épületből aztán már csak romok maradtak. Végül a romok is nyomtalanul eltűntek a föld felszínéről.

Több mint háromszáz éven át senki nem is sejtette, hogy mit rejt a Kupavárhegy.


A XIX. század végén kezdődtek el Somogyváron az ásatások. Az igazi feltárás azonban 1972-ben kezdődött, és három évtizeden át tartott Bakay Kornél régészprofesszor vezetésével. Lassan, nagyon lassan falmaradványok, pénzérmék, faragott kövek és használati tárgyak kerültek elő a három-négy méter vastag törmelékréteg alól. Több mint 100 ezer darab tárgyat találtak, és csaknem kétezer kőemléket. Egy interjúban Bakay Kornél azt mondta: ahhoz képest, hogy mekkora élet volt itt évszázadokon keresztül, a megtalált leletanyag csak a magyar múlt egy morzsája.

A somogyvári monostor romjai forrás: Origo

Kövek alá gyújtottak tüzet, úgy fűtöttek

A hatalmas monostor romja elképesztő - lehet, hogy ez csak morzsa, de mégis képet ad arról, milyen monumentális épület állhatott itt 900 évvel ezelőtt. A déli kapun belépve a templomhajóba jutunk. A falak között láthatunk eredeti falmaradványokat, faragott köveket. Döbbenetes. Megérintem a faragványokat, és arra gondolok, hogy ezeket több száz évvel ezelőtt is megérintették az itt élők.

Több százéves kövek a somogyvári monostor romjainál forrás: Origo


Nem sokkal távolabb található az ereklyesír, amely Somogyvár legjelentősebb, de legrejtélyesebb, ezért legtöbbet vitatott pontja. A padlószinttől körülbelül két méter mélységben kialakított kamra nagyon fontos kultuszhely volt. Lehetséges, hogy Szent Egyed ereklyéjének készült kultuszhelyről van szó, amelyhez - források szerint - 1113-ban a lengyel fejedelem, III. Boleszláv is elzarándokolt.
A templom egykori kultikus középpontját most oltárasztal jelzi.

Az ereklyesír forrás: Origo


A három templomhajó egy-egy félköríves szentéllyel záródik. Az északi szentélyt és a középső egy részét teljes egészében téglából építették.
A szentélyhez kapcsolódik a miséhez szükséges eszközök őrzésére szolgáló sekrestye. Ez az egész épületegyüttes legépebben fennmaradt része.

A somogyvári monostor romjai forrás: Origo


Kicsit tovább sétálva egy fűszerkertet pillantunk meg. Borsikafüvet, rozmaringot, orvosi zsályát, metélőhagymát és sok más zöldfűszert ültettek erre a területre - középen pedig egy kút áll.

A fűszerkert és középen a kút forrás: Origo


Nem messze innen egy rekonstruált XIII. századi kerengőszakaszt láthatunk. A faragott kövek stílusa alapján a régészek úgy vélik, hogy a kerengő a XIIII. század első harmadában épülhetett.

A kerengő forrás: Origo

A jellegzetes oszlopfejezetek francia stíluskapcsolatokra utalnak. A kerengő kőfaragványait a falubeli udvarokból, házakból gyűjtötték össze még az 1800-as évek végén. Folyamatosan foglalkoztatta a kutatókat, hogy milyen szerkezethez tartozhattak.

Különleges faragott kő a kerengőben forrás: Origo

Az 1980-as évek végén sikerült meghatározni, hogy mekkora volt pontosan a kerengő. Mivel egy szakaszon megmaradt a mellvédfal, ezért el tudták készíteni a kerengő egy részét - eredeti kövekből összeállítva.

A XIII. századi kerengő egy szakasza forrás: Origo


A kolostornak a templomhoz legközelebb eső helyisége a káptalanterem, amely a szerzetesi közösséget vezető testület, a káptalan összejöveteleire szolgáló tér volt. Innen lehetett belépni az apáti kápolnába.Érdekesség, hogy a kápolna előtt egy téglával kifalazott mélyedés található, amely egy fűtőkamra volt. A káptalanterem padlója alatt húzódó kamrában tüzet raktak, ami felforrósította a kamra téglaboltozatára rakott köveket. A meleget ezek a kövek megtartották, és a padlón kialakított lyukakon keresztül áramlott felfelé a meleg levegő. Amíg a tűz égett, a lyukakat lezárták, hogy a füst ne szálljon fel a helyiségbe.

A somogyvári monostor romjai forrás: Origo


A kolostor mellett egy kápolnát vagy egy kisebb templomot, körülötte pedig temetőt tártak fel. A források szerint 1333-ban emelték, és Szent Györgynek szentelték a kápolnát. Ez volt a falu plébániatemploma.

A monostor fentről

Több mint egy órát sétálunk a romok között - még mindig senki nincs rajtunk kívül. A hihetetlen csendet csak a lépteink zaja veri fel, mi sem szólunk, csak nézzük a múltat, annak maradványait. A több száz éves maradványokat.

A somogyvári monostor romjai forrás: Origo

A monostortól nem messze található egy háromszintes kilátó. Mivel súlyos tériszonyom van, még abban sem voltam biztos, hogy az első szintre fel tudok menni. De elindultam - lesz, ami lesz. Legalább az első szintet megnézem. Valahogy úgy alakították ki a kilátó lépcsőjét, hogy szinte semmit sem éreztem a magasságból, ahogy felfelé lépkedtem. A látvány az első szinten is elképesztő, és olyan erőt adott, hogy a másodikra is felmásztam, majd a harmadikra. Lenyűgöző a monostor fentről. Nemcsak a romokat látni, hanem az egész emlékhelyet, a gyönyörűen rendezett parkot és a sétányt, valamint a távolban a látogatóközpontot.

Így néz ki a somogyvári monostor a kilátóból forrás: Origo


A látogatóközpontban teljesen más világba csöppenünk. Eddig a több száz évvel ezelőtti múltat láthattuk, érinthettük, érezhettük, itt pedig egy kortárs épületben mindezt ötvözték a jelennel, sőt, a jövővel.

Bejárat a látogatóközpontba forrás: Origo


Amikor belépünk, egy rövid filmet nézhetünk meg a monostor történetéről.

Egyebek mellett ilyen tárgyakat találtak a somogyvári ásatások során forrás: Origo

A kiállításon pedig a feltárt kőfaragványokat, pénzérméket és használati tárgyakat lehet megnézni.

Ezeket a pénzérméket találták az ásatások során Somogyváron forrás: Origo

Egyes műtárgyak hologram formájában is láthatók.

Kiállítás a somongyvári látogatóközpontban forrás: Origo


Az Európai Unió és a magyar kormány támogatásával 2012-ben indult a Szent László Nemzeti Emlékhely kialakítása, amelynek célja az apátság történetének, az alapító király személyének és a monostor - romjaiban is lenyűgöző - épületegyüttesének bemutatása. Az emlékhelyet 2015-ben adták át.