Rengeteg program a Mesterségek Ünnepén és a Magyar Ízek Utcáján

2019.08.19. 06:57

Ezer kézműves és több mint száz program várja idén az érdeklődőket a Mesterségek Ünnepén a budai Várban, valamint a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazár előtt. A mesterségek kiemelt témája idén a lábbelikészítés lesz, a díszvendég pedig Japán. A Magyar Ízek Utcájában számtalan finomságot lehet kóstolni, többek között Magyarország tortáját, valamint Magyarország cukormentes tortáját is.

A Budavári Palotában a 33. Mesterségek Ünnepén több száz fellépő, egész napos színpadi programok, mesterségbemutatók és népi játszóházak várják a látogatókat. A Japán és Magyarország között 150 éve létesített diplomáciai kapcsolat évfordulója alkalmából a rendezvény díszvendége a távol-keleti ország. A japán mesterek segítségével a látogatók megismerkedhetnek a kimonókkal, a legyezőkkel, a japán lábbelikkel, a kerámiákkal, a japán dobbal, a furosiki batyuval és a kokesi babával, megtanulhatnak japán ecsettel írni, papírt hajtogatni, megkóstolhatják a japán ételeket és italokat.

Első alkalommal nyitotta meg kapuit a folkkocsma karaokéval, mesemondókkal, énektanítással és táncházzal. Kiállításon mutatkoznak be az UNESCO szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén szereplő közösségek, a matyók, a mohácsi busók és az idén a listára felkerült kékfestő műhelyek is. A rendezvényen keddig népzenészek, énekesek, mesemondók és néptáncosok lépnek színpadra.

Az augusztus 20-ig tartó rendezvényen mintegy ezer kézművesmester mutatkozik beForrás: MTI/Mónus Márton

A 33. Mesterségek Ünnepe kiemelt témája a lábbeli, ezen belül pedig a szegedi papucs, ehhez kapcsolódva kiállítások, divatbemutatók láthatók. Az érdeklődők elleshetik a cipészmesterek titkait és az is kiderül, hogyan értelmezik újjá a hagyományos lábbeliket kortárs, magyar cipőtervezőink. Érkeznek cipőkészítők többek között Izlandról, Spanyolországból és Törökországból, valamint bemutatkozik a világ legjobb cipésze címmel rendelkező mester is.

Immár tizedik alkalommal várja az érdeklődőket Budapesten a Magyar Ízek Utcája a Várkert Bazártól a Szilágyi Dezső térig, amelynek szervezői idén a Kárpát-medencei népi gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására helyezik a hangsúlyt. Megkóstolható egyebek mellett puliszka Pusztinából, öhön az Alföldről, káposztaleves a Felvidékről, dödölle az Őrségből, paradicsomos töltött káposzta Szatmárból, halászlé a Dél-Duna mellől, birkapörkölt Karcagról, káposztás paszuly Kárpátaljáról. Mindemellett azokra is gondoltak, akik a könnyebb ízeket kedvelik.

A Magyar Ízek Utcájában lehet megkóstolni Magyarország tortáját, Magyarország cukormentes tortáját és a Szent István-napi kenyeret is. Az eseményen gyerekprogramok és koncertek is várják az érdeklődőket keddig.