Továbbra is titkolóznak Karácsonyék Zugló gazdálkodásáról

KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2019. június 19. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje az aHang vitáján Budapesten, az Átrium Színházban 2019. június 19-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Továbbra sem ad válaszokat Karácsony Gergely a zuglói önkormányzat pénzügyi-gazdasági helyzetét illető kérdésekre. A Pesti Srácok cikkében beszámol arról, hogy a főpolgármesterségről ábrándozó zuglói városvezető továbbra sem hajlandó betekintést adni sem a kifizetetlen számlákba, sem pedig a kerület ingatlanállományába, hogy kiderüljön, hogy a polgármestersége alatt pontosan mely ingatlanoktól váltak meg és mennyiért.
Vágólapra másolva!

A cikk arról is ír, hogy hiába szólították fel a fideszes önkormányzati képviselők is az adatok kiadására a polgármestert, arra érdemleges választ továbbra sem kaptak.

Ahogy Várnai László, a Civil Zugló Egyesület képviselője is más módon volt kénytelen utánajárni, hogy mi a helyzet Zugló ingatlanvagyonával. Várnai elsősorban az önkormányzat tulajdonában lévő nagy értékű római-parti ingatlanának állapotára volt kíváncsi, de amiatt is január óta ostromolta a polgármestert és a jegyzőt, hogy végre elárulják, hogy milyen ingatlanokat értékesített az önkormányzat 2015 óta.

Karácsony Gergely Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Várnai elmondta, hogy fél év után sikerült bejutnia az egykor szebb napokat látott, egyébként nagy értéket képviselő üdülőbe, aminek az állapota megmagyarázza, miért halogatták kérése teljesítését, ameddig csak lehetett.

Várnai László fotókat is készített a romvárost idéző ingatlanról, amit benőtt a gaz, épületei omlanak, ebédlőjét gyakorlatilag visszavette magának a természet.

Forrás: Pesti Srácok

Az egyébként bérelhető üdülő kerítéséről a tulajdonos nevét és a "bérelhető" feliratot is letépte valaki, és az egyik bokor alá dobta, ezért hosszas keresgélés és telefonálgatás után találtak rá a főmérnökkel, akit kiküldtek vele a terepszemlére.

A képviselő szerint minimum hanyag kezelésnek nevezhető, ahogy hagytak lepusztulni egy értékes ingatlant, egy olyan üdülőt, ahol zuglói gyermekek, fiatalok is pihenhetnének, vagy amely bérbeadásából bevétele származhatna az amúgy is nehéz helyzetben lévő kerületnek.

Várnai László úgy véli, hogy a zuglói üdülő hányattatott sorsa tökéletesen mintázza Karácsony Gergely városvezetői képességeit, és azt, hogyan, milyen felelősen bánik a rábízott vagyonnal - írja a Pesti Srácok cikke.

A lap arról is megkérdezte a civil önkormányzati képviselőt, hogy mire lehet számítani Karácsony távozása után, milyen csontvázak lehetnek a zuglói szekrényben.

Erről Várnai azt mondta, hogy

  • a kerület energetikai közbeszerzésének kiírásával másfél éve adós a Karácsony-féle kerületvezetés, miközben az energiaköltségeken 50 milliókat pazarolnak el évente;
  • a Zuglói Egészségügyi Szolgálat lassan egy éve vár a szolgálati lakásokra;
  • a helytörténeti gyűjtemény kialakításáról szóló döntés határideje áprilisban lejárt;
  • a parkolóórák közbeszerzése lezárásának elmaradása miatt a kerületi önkormányzat sokmilliós bírságra számíthat;
  • két harmincas forgalomcsillapító övezet kialakítását évekkel ezelőtt megszavazta a testület, a kialakítással harmadik éve adós a zuglói vezetés;
  • több stratégiai jelentőségű testületi döntés végrehajtása maradt el az elmúlt években, mint a szakrendelők felújítása, bérlakások építése, bérházak felújítása.

A képviselő szerint az is megengedhetetlen, hogy miközben a kerület polgármestere folyamatosan átláthatóságról beszél, közérdekű adatokat tartanak vissza, titkolnak el, így önkormányzati képviselők sem látnak rá a kerület gazdálkodására, de még arról sem kapnak tájékoztatást, milyen vagyona van még meg a kerületnek, és min adtak tovább Karácsonyék.

A PS cikke beszámolt arról is, hogy 2018 őszén döntött például a testület arról, hogy belső ellenőrzést kell lefolytatni az önkormányzati cégeknél, aminek a határideje május vége volt.

Az erről szóló anyagot máig nem kapták meg a képviselők.