A rokonok megbecsülése a magyarok jövőjének záloga

Ősök napja Bugacon
Az V. Ősök napja hagyományőrző fesztivál seregszemléjének résztvevői Bugacon 2019. augusztus 17-én. A Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány rendezvénye a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket.
Vágólapra másolva!
A magyarok származástudata, önazonossága, egymás iránti tisztelete és szeretete, rokonaik megbecsülése egyben a jövőjük záloga - mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az V. Ősök Napja ünnepélyes megnyitóján mondott beszédében szombaton, a Bács-Kiskun megyei Bugacpusztán.
Vágólapra másolva!

Kásler Miklós emlékeztetett rá, hogy Álmos küldetése az volt, hogy összegyűjtse a rokon népeket és erőszövetséget kovácsoljon.

- tette hozzá a miniszter.

Kásler hangsúlyozta, hogy ez volt az a biztos alap a magyar nép sanyargattatásainak és véráldozatainak időszakában, amire újra és újra új hazát építhettek.

Az V. Ősök napja hagyományőrző fesztivál seregszemléjének résztvevői Bugacon 2019. augusztus 17-én. A Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány rendezvénye a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket. Forrás: MTI/Bús Csaba

Lezsák Sándor, az Országgyűlés (OGY) alelnöke kiemelte, hogy nincs olyan szeglete a történelmi Magyarországnak, ahol a helyi érték tudatos feltárásakor ne jelent volna meg az ősök értéket, minőséget teremtő tudása, egészséges gondolkodást és életmódot közvetítő példázata.

Az OGY alelnöke hangsúlyozta, hogy

újra és újra bizonyosságot nyer, hogy a magyarok múltja több évezredes gyökérzete sebezhetetlen.

Hiába rombolták várait, hiába pusztították falvait, fosztották ki sírjait, hiába hamisítják történelmét és eredetét.

Hagyományőrzők az V. Ősök napja hagyományőrző fesztiválon Bugacon 2019. augusztus 17-én. Forrás: MTI/Bús Csaba

- tette hozzá Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.

Bíró András Zsolt antropológus, humánbiológus, a Magyar-Turán Alapítvány elnöke, az V. Ősök Napja főszervezője beszédében kiemelte, hogy a magyarok és testvéreik a Kárpát-medencei magyar összefogás legnagyobb közös ünnepén méltón tisztelegnek történelemformáló nagy őseik előtt.

Lovas birkózás az V. Ősök napja hagyományőrző fesztiválon Bugacon 2019. augusztus 17-én. Forrás: MTI/Bús Csaba

- mondta Bíró András Zsolt. A főszervező szerint a sajátos magyar nemzeti kultúra kialakulásához és a megmaradás nemzetévé váláshoz szükség volt a magyarság katonai erejére, szervezettségére, államalapító és -vezérlő képességére is. Az erő mellett azonban kitartás is kellett, de szükség volt a magyar nemzet szellemi erejére is - tette hozzá Bíró.

Az idei, sorrendben ötödik Ősök Napja rendezvényei már pénteken megkezdődtek és vasárnap estig tartanak Bugacon. Újdonság az idei rendezvényen, hogy először tartanak nagy nomád felvonulást, amelyen több száz lovas szekerekkel, tevékkel, bivalyokkal és családtagjaikkal korhűen idézik meg a magyarok bejövetelét.

Az Attila sátrában rendezendő antropológiai és régészeti kiállításon arc-, fegyver- és ékszerrekonstrukciókat láthat a közönség, de a sátorban mutatják be az első, Erdélyben megtalált lovas hun temetkezés eredeti maradványait is.

Először tartanak bemutatót a korabeli sírleletek alapján, az eredetivel azonos anyagokból készült íjrekonstrukciókból. Emellett több nomád sportversenyt is rendeznek. Koraközépkori harcokat és csatajeleneteket is bemutatnak, de kézműves foglalkozás és -bemutató, valamint vásár is várja a látogatókat.

A háromnapos program az ősökre való megemlékezéssel, a szertűzzel ér véget.