Kenderesit akarta lejáratni az Index, de nem sikerült, majd plagizálással magyarázkodik

2019.08.16. 16:59

Apáti Bence, a Magyar Nemzet publicistája már augusztus 3-án megírta, hogy hogyan kell értelmezni a Kenderesi Tamás úszóval Dél-Koreában történteket, hiszen a távol-keleti országben most éppen tetőfokára hágott a #MeToo-őrület. Apáti Bence publicisztikája tartalmának jelentős részét augusztus 12-én aztán mindenféle hivatkozás nélkül átvette a balliberális Index.

Csütörtökön adott interjút az InfoRádiónak Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, aki közölte, hogy a korábbi híresztelésekkel ellentétben Kenderesi Tamás úszó nem zaklatta szexuálisan az egyik szöuli éjszakai klub táncosnőjét.

Kenderesi TamásFotó: Mudra László - Origo

A Magyar Úszó Szövetség elnöke betekinthetett ugyanis a dél-koreai rendőrségi jegyzőkönyvbe, amiben – elmondása alapján - egy szó sincs szexuális zaklatásról. 

Wladár Sándor annyit még hozzátett, őt idézve: „azok kedvéért, akiket jobban érdekel ez a téma, hogy a történtek jó összefoglalását az Index hétfői cikkében lehet megtalálni, ami rávilágít arra, hogy miért volt ilyen érzékeny a koreai hatóság, és hogyan vezettek a történtek a Reutersben megjelent hírhez".

#MeToo-botrány Dél-Koreában 

Amerikában és Európában ugyan már kezd lecsengeni a #MeToo-botránysorozat, de Dél-Koreában még csak most tetőzik. Amiről először a Magyar Nemzet írt, Kenderesi ügyével összefüggésben.

Január óta egyre-másra derültek ki az ocsmányabbnál ocsmányabb esetek a főváros felkapott, Kangnam-ku nevű kerületének a titkos éjszakai életéből.

A negyedből, ahol a dél-koreai gazdag fiúk, celebek, popsztárok, üzletemberek és politikusok a csak az elit által látogatott éjszakai klubokban rendszeresen drogozták be és erőszakolták meg a sokszor fiatalkorú áldozataikat,  több alkalommal filmre is vették a bűncselekményeket. 

Az esetek kapcsán számos, a szöuli elithez tartozó személyt letartóztattak, a nagy visszhangot kiváltó botrányok pedig az egész - alapvetően konzervatív társadalmi attitűddel rendelkező - Dél-Koreát megrázták.

A Kenderesi-ügyet tehát ennek az eseménysorozatnak a tükrében kell értelmezni. 

A hazai sajtóban a dél-korai szexuális erőszakokról és zaklatásokról szóló botrányt azonban első alkalommal nem az Index újságírója, hanem Apáti Bence, a Magyar Nemzet főmunkatársa írta meg, Kenderesi ügyével összefüggésben. 

Apáti BenceFotó: Csudai Sándor - Origo

Kilenc nappal később átvette a cikkben szereplő információk jelentős részét az Index, anélkül azonban, hogy hivatkozott volna a Magyar Nemzetre. 

Az Origo ezzel kapcsolatban megkereste az eredeti cikk szerzőjét, Apáti Bencét, aki – saját bevallása alapján – mély megdöbbenéssel szembesült azzal, hogy az általa írt anyag jelentős részét mindenféle hivatkozás vagy link nélkül vette át a balliberális orgánum, amely korábban élen járt Kenderesi – a szexuális zaklatás hamis vádja alapján való – lejáratásában. 

Apáti szerint ő már azzal is elégedett lett volna, ha az Index leközli, hogy a történtek hátterét, a dél-koreai #MeToo-botránysorozatot elsőként a Magyar Nemzet göngyölítette fel,  aminek köszönhetően megváltozott a hazai balliberális sajtó addigi narratívája - bunkó magyar versus magasan fejlett dél-koreai – de ez sem történt meg.

A publicista kiemelte, hogy a magyar feministák és a liberálisok rácuppantak a nem létező szexuális zaklatási ügyre, miközben a migránsok által Nyugat-Európában elkövetett nemi erőszakokat és molesztálásokat pont ők igyekeznek rendre eltussolni. 

Apáti külön kihangsúlyozta a 2015-2016 szilveszter éjszakáján, Kölnben történt eseményeket, amikor észak-afrikai migránsok támadtak rá német nőkre. 

A hazai balliberálisok és feministák jelenleg a Donáth család körül kirobban szexuális zaklatási botrányokat igyekeznek agyonhallgatni,  de ez történt korábban Havas Henrik esetében is a #MeToo kapcsán – fűzte hozzá.

A publicista szerint az Indexet nem érdekelte a valóság, csak propagandát akart gyártani egy magyar úszó lejáratása céljából. Ugyanakkor a történtek ellenére Apáti örül annak, hogy átment a magyar sajtón a dél-koreai botránysorozat, és így a hazai olvasók is kontextusba tudták helyezni a Kenderesi-ügyet, és ezt ezúttal még a balliberálisok sem tudták eltitkolni.

A Magyar Nemzet munkatársa végül megjegyezte, azt, hogy az Index hivatkozás nélkül átvette a cikkét nem minősítő lopásnak, „csupán" plagizálásnak, ami szintén nem fair.