Így óvhatjuk meg a kutyákat az ünnepi tűzijátékok alatt

2019.08.15. 10:15

Az augusztus 20-i tűzijátokok alatt fontos a kutyatartók előrelátása, felkészültsége - hívja fel a figyelmet a Nébih. A hivatal szerint a félős kutyáknak az állatorvos akár nyugtatót is felírhat, és érdemes a házi kedvenc regisztrált adatait is ellenőrizni, hogy az elkóborolt állatot könnyen visszajuttathassák a gazdájához.

Az augusztus 20-i nemzeti ünnepet várhatóan az ország számos településén tűzijátékkal teszik emlékezetessé az ünneplők. Minden évben ez az egyik olyan alkalom, amikor különösen fontossá válik a kutyatartó gazdák előrelátása és felkészültsége - hívja fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Fontos, hogy a gazdik felkészültek legyenekFotó: Tuba Zoltán [origo]

A tűzijáték fénye és a hangos durranások megijesztik a kutyákat, ezért fontos, hogy nyugalmuk biztosításáról és ösztönös menekülésük megelőzéséről a gazdák időben gondoskodjanak. 

Az állatorvos felírhat nyugtatót

Azokban az időszakokban, amikor az állatokban félelmet keltő hatásokra lehet számítani, például tűzijáték vagy vihar esetén, fokozottan ügyeljünk a kedvenceinkre, biztosítsunk számukra biztonságérzetet adó körülményeket. A kiemelten érzékeny,

félős állatok esetében már előzetesen érdemes állatorvoshoz fordulni, aki – konzultációt követően – felírhat nyugtató hatású állatorvosi készítményt házi kedvencünk számára. Fontos, hogy a felírt szer adagolásánál kövessük a doktor javaslatait!

Ellenőrizzük a kutya regisztrált adatait

Évek óta kötelező minden négy hónaposnál idősebb kutyát egyedi kódot tartalmazó transzponderrel (mikrochippel) megjelölni. A közlemény szerint ilyenkor célszerű ellenőrizni, hogy a beültetett mikrochip regisztrációja is sikeresen megtörtént-e.

Ez a Nébih honlapján található Ebregiszter használatával egyszerűen megtehető: a chipszámot beírva a rendszer megadja a publikus adatokat a keresett kutyáról.

Amennyiben a keresés nem ad találatot, feltételezhető, hogy a chip regisztrációja elmaradt. Ebben az esetben vegyük fel a kapcsolatot a beültetést végző állatorvossal és kérjük annak mielőbbi pótlását. Ez nagyon fontos, mert a regisztrálatlan chiphez nem köthető adat, így a megtalált házi kedvencet sem tudják visszajuttatni gazdájához.

Érdemes megkeresni a gyepmesteri telepet

A gazdák legtöbbször a közösségi oldalakon és fórumokon tesznek közzé figyelemfelhívó cikkeket.

Emellett azonban célszerű megkérni a kutya állatorvosát, hogy az általa elérhető adatbázisban az eb adatlapjának megjegyzés rovatába írja be az eltűnt bejegyzést, amíg az állat vissza nem kerül a jogos tulajdonoshoz.

Ehhez az állatorvosnál szükség lesz a kutya oltási könyvére vagy útlevelére, melyben szerepel a chipszám és a tulajdonos adatai. A közterületen kóborló ebek befogását az önkormányzatok által megbízott gyepmesterek végzik, ezért eltűnés esetén érdemes felkeresni a lakókörnyezetünkben található telepeket is.

Így segíthetünk, ha elkoborolt kutyát találunk

A chippel ellátott, elkóborolt kutyák hazajutását ma már az ország több mint 200 pontján segíti a Vigyél Haza Alapítvány 2015-ben létrehozott és azóta országossá bővült mikrochip-leolvasó hálózata.

A figyelemfelkeltő matricával megjelölt kutyabarát helyeken, ingyenesen elérhető eszközök segítségével, könnyedén leolvasható az állat mikrochipjének száma. Ez alapján a programban részt vevő önkéntes állatorvosok kikeresik a kutyus adatait az adatbázisban, majd felveszik a kapcsolatot annak gazdijával.