Hiába az év legmelegebb napja, nem dőlt meg az áramfogyasztási rekord

2019.08.13. 14:44

Tegnap, vagyis augusztus 12-én mérték az idei év eddigi legmelegebb napját, fogyasztási szempontból mégsem dőlt meg a csúcs.

Bármilyen meglepő, nem tegnap kapcsolták be legtöbben a légkondicionálókat otthon. A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. közleménye szerint a hétfőn regisztrált rendszerterhelés csúcsértéke mindössze 6199 megawatt volt, ezzel viszont nem dőlt meg az áramfogyasztási rekord.

Az abszolút csúcsot, a nyári történelmi rekordot eddig az idei június 27. tartja a 6633 megawatos csúcsértékével.

IllusztrációForrás: AFP/Antony Dickson

Ezen a nyáron a második legnagyobb terhelési csúcsot, 6380 megawattot július 1-jén mérték. Július második felében és augusztus első hetében nem közelítette meg ezt az értéket a rendszerterhelés. A Mavir az elmúlt húsz évben nem regisztrált augusztusban nyári, illetve éves csúcsterhelést, a statisztika alapján nem is számítanak új áramfogyasztási csúcsra.

Az áramfogyasztást az irodai és otthoni klímaberendezések elterjedése, a hűtőszekrények, hűtőberendezések nagyobb igénybevétele jelentősen növeli. Az elmúlt tíz évben többször megközelítette a nyári rendszerterhelési csúcs értéke a télit, 2015 nyarán 10 megawattal meg is haladta, de azóta nem regisztráltak ilyet.

Magyarországon a valaha mért legnagyobb rendszerterhelés 6926 megawatt volt, ezt az idén január 23-án regisztrálta a Mavir.