Másodfokú riasztást adtak ki viharok miatt

időjárás, vihar, eső, Budapest
Budapest, 2019. május 29. Gyalogosok gázolnak a vízben a hirtelen jött felhőszakadás miatt vízzel borított XIX. kerületi Ady Endre úton 2019. május 29-én. További eső, zápor, zivatar várható, és elsősorban a nyugati tájakon kifejezetten őszies hőmérsékletre kell számítani. MTI/Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Másodfokú riasztást adott ki zivatarok veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Vágólapra másolva!

Másodfokú, narancssárga riasztást adott ki zivatarok veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken hevesebb zivatarok alakulhatnak ki, és a villámlások mellett

kockázatot jelent a szél és a jégeső is.

A riasztások által érintett területeket az Országos Meteorológia Szolgálat frissülő térképén lehet követni.

A hőség visszaszorul az ország délkeleti harmadára, 27 fok feletti napi középhőmérséklet már csak a Tiszántúlon várható.

Ma napközben a Nyugat-Dunántúlon helyenként, majd az Északi-középhegység térségében, északkeleten alakulhatnak ki zivatarok. Az Északi-középhegységben szupercellás zivatarok is előfordulhatnak viharos szél (> 80 km/h), nagy méretű (> 2-4 cm) jég és felhőszakadás (> 30-50 mm) kíséretében. Késő estétől azonban már egyre többfelé, előbb a Nyugat-Dunántúlon, később egyre keletebbre is várható zivatarok képződése felhőszakadás (>20-30 mm), néhol viharos (60-80 km/h) szél és jégeső kíséretében. A keleti megyékben szerda reggelig nem várható csapadék.

Illusztráció Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Szerdán napközben fokozatosan a keleti országrészre szorul vissza a csapadék, zivatarok még kb. a Tisza vonalában előfordulhatnak.

Elsősorban keddről szerdára virradóan az ismétlődő záporok, zivatarok

nyomán egy délnyugat-északkeleti tengely mentén nagy területen eshet 20 mm-t meghaladó csapadék, sőt, az Északi-középhegység térségében ennél jóval nagyobb mennyiség hullhat.

Az északi, északnyugati szelet a Dunántúlon és a főváros térségében erős, időnként viharos (60-65 km/h), szerda este Sátoraljaújhely térségében az északi szelet 70 km/h fölötti lökések kísérhetik.