India Varázsa Fesztivál, középpontban az ország kultúrája és ételei

India Varázsa Fesztivál, 2019
Vágólapra másolva!
Vasárnap lesz Csillaghegyen a Lélek Palotájában az India Varázsa Fesztivál, amelynek középpontjában idén az ázsiai ország művészete, kultúrája és életfilozófiája mellett az indiai streetfood áll majd, de lesz védikus esküvő, védikus asztrológia és az érdeklődők részt vehetnek jógaórákon is.
Vágólapra másolva!

India varázsa a sikátorokban járkáló díszes ruhákba öltözött emberek lelkében, a falra festett tarka Isten-ábrázolások szakralitásában, a minden házban megbúvó szentélyekből áradó füstölőillatban, csengettyűhangban és szent dalokban rejlik. Az élet teljes zamata megízlelhető az indiai streetfoodban, a hétköznapok egyszerűségéből áradó derűtől a magasröptű filozófiáig. Mindebbe egy egésznapos tematikus fesztivál keretében pillanthatunk be most hétvégén, augusztus 18-án.

India Varázsa Fesztivál Forrás: Kocsány Kornél

A rendezvény óbudai helyszíne, a Lélek Palotája, a Krisna-hívők budapesti oktatási és kulturális központja, amely India ősi kulturális örökségét előadások, fesztiválok és nyílt napok során mutatja be. Nem lesz ez másként ezúttal sem, amikor is

az India Varázsa Fesztivállal nyitnak ablakot az ősi misztikus Indiára.

Az ázsiai ország nyüzsgő, izgalmas, színes, és végtelenül változatos világot tár elénk, elég az ételekre, a fűszerekre, a színekre, pazar textíliákra, szárikra, ékszerekre, vagy a zenére és művészetekre gondolnunk. És ha már a gasztronómiánál tartunk érdemes megemlíteni, hogy a mostani fesztivál egyik fontos kezdeményezése éppen az indiai ételritkaságok bemutatása, amelyek a magyar érdeklődők számára bizony nem olyan könnyen hozzáférhetők a mindennapokban.

India Varázsa Fesztivál Forrás: Kocsány Kornél

Egy falat önmegvalósítás a tányéron

Az indiai konyha a világ legősibb konyhaművészete. Alapvetően lakto-vegetáriánus irányzat, amely sokkal több hüvelyest, gabonafélét, olajos magvat és fűszert ismer, mint európai vagy más ázsiai társai.

Különlegessége, hogy ugyanabból a néhány alapanyagból - különféle ételkészítési technikával -, akár 30-40 teljesen különböző fogást is elő tud állítani.

Egyszerű, zamatos, a fűszereket gyógyszerként is alkalmazó irányzat, amely sokszor egyszerű, olcsó, helyben termő, erőszakmentes nyersanyagokat használ, ezért klímabarát is. Mivel nagyon tápláló és jó a környezet számára, az indiai streetfood valószínűleg a jövő konyhai alapját jelenti.

A Védákból ismert misztikus gondolat szerint: Éppen azok a tevékenységek teszik igazán boldoggá az embert, a lelkét, amelyek jók a Földnek is. A fesztivál szervezői pedig azt szeretnék megmutatni, hogy a vegetáriánus és egyszerű streetfood jellegű ételek változatosak, élvezetesek, finomak és olyan módon teszik boldoggá az embert, hogy közben nem okoznak kárt a természetnek. Legyen szó akár finom falatokról, akár kikapcsolódásról, az India Varázsa Fesztiválon képet kaphatunk arról, hogyan lehet öko-tudatosan is élni.

India Varázsa Fesztivál Forrás: Kocsány Kornél

Persze nem csak a gasztronómia iránt érdeklődők számára lesznek majd újdonságok, hanem úgynevezett szigeteket is látogathatnak az érdeklődők. Ezeknél a szigeteknél pedig az indiai kézművességről, orvoslásról, védikus asztrológiáról, vagy éppen a jógáról kaphatunk alapos, átfogó ismereteket.