A Facebook-cenzorok ismét felvették a munkát: újra megbüntették Apáti Bencét

Apáti Bence interjú
Vágólapra másolva!
Számomra érthetetlen módon leszedték a homoszexuálisokhoz szóló írásomat. Azért sem értem, mert több meleg haverom is gratulált hozzá - így kommentálta Apáti Bence, világhírű balettművész, a Magyar Nemzet főmunkatársa az Origónak, hogy a globális liberális véleménydiktatúra ismét belekötött. A mostani eset minden eddigi határon túlmegy, hiszen a Budapesti Operettszínház balettigazgatóját egy, a társadalmi párbeszédet sürgető írása miatt büntették meg.
Vágólapra másolva!

A szombati Magyar Nemzetben jelent meg Apáti Bence legújabb, a "Jó lenne egyszer újra vitatkozni" című publicisztikája, amelyben arról értekezett a Coca-Cola megosztó #loveislove kampánya kapcsán, hogy hiába vannak komoly nézeteltésérések a kérdésben a magyar társadalomban, szerencsés lenne, ha beindulna egyfajta párbeszéd a különböző állásponton lévő oldalak között. "Kedves homoszexuális barátom, hozzád intéznék pár szót. Az első és legfontosabb, hogy nem gyűlöllek. A legkevésbé sem. Szó sincs ilyesmiről" - írta felütésként a Budapesti Operettszínház balettigazgatója, aki írásának egészében tegeződött. Gondolatmenetét úgy fejezte be, hogy jó lenne egyszer újra vitatkozni és jó lenne, ha nem akarnák megölni amiatt, mert nem ért velük egyet mindenben.

A gondolatrendőrség megint belekötött Apátiba

A balettművész szokása szerint közösségi oldalán is közzétette publicisztikáját, csakhogy ismét közbe lépett a Facebook gondolatrendőrsége. Kedd délelőtt ugyanis egy váratlan üzenet várta Apátit a bejegyzése felett. "Ez a bejegyzés nem felel meg a közösségi alapelveinknek" - olvasható a mára már szokásosnak mondható intelem, amely azt eredményezte, hogy Facebook eltávolította publicista posztját, és további szankciókat helyezett kilátásba. Nem ez az első alkalom, hogy

a globális, liberális véleménydiktatúra korlátozni próbálja a magyar jobboldali újságírókat.

A mostani eset teljes mértékben érthetetlen, mivel Apáti Bence egy fontos, és komoly indulatokat kiváltó társadalmi problémában kezdeményezte a párbeszéd beindítását, ezért magához a szerzőhöz fordultunk kérdéseinkkel.

nyilatkozta az Origónak Apáti Bence. Elárulta, hogy kiemelkedően sikeres volt az írás, hiszen csak a közösségi oldaláról 22 ezer embert ért el vele. Mint kiderült, a magas számot teljesen reklámmentesen sikerült elérnie.

Forrás: Origo

Nem ez volt az első eset, hogy a Facebook liberális véleménydiktatúrája lesújtott a népszerű újságíróra. Tavaly augusztusban a - főszereplésével látható - Keménymag című műsornak az egyik előadását szerette volna posztolni, azonban a közösségi oldal cenzúrája közbelépett, és teljesen érthetetlen módon 30 napos eltiltással büntette meg. Ennél is sokkal súlyosabb volt az az eset, amikor a közösségi oldal cenzúracsapata azért csapott le rá, mert egyik bejegyzésében a már meghalt édesapjára emlékezett. "Őszinte és emberi gesztus, hogy egy művészként ennyire sikeres ember ilyen büszke új életére, arra, hogy publicista – és hogy élete első vezércikke megjelent a vezető magyar napilapban. És természetes, hogy fáj neki: ezzel már nem tud – a szó jó értelmében – eldicsekedni édesapjának, a két éve meghalt nagyszerű írónak, publicistának. Ezt az őszinte és emberi gondolatot írta meg a Facebook-oldalán, és ezt nem engedte a Facebook megjelentetni. Nem engedte a Facebook megírni egy jobboldali gondolkodónak, hogy hiányzik neki az édesapja" - írta portálunk az eset kapcsán. A tavaly novembert sem úszta meg Apáti Bence, akkor egy G. Fodor Gáborról, a 888.hu főszerkesztőjéről, a Századvég elnökéről és az ELTE ÁJK egykori oktatójáról szóló, mocskolódó stílusú hozzászólást kommentált teljesen normális hangnemben, azonban tiltás lett a vége.

Apáti Bence Fotó: Csudai Sándor - Origo

Apáti Bencével készített nagyinterjúnkat itt tudja elolvasni.

Az RTL Klubnak megkerülhetetlen a szerepe a cenzúrázásban

Korábban megírtuk, hogy a Facebook gumiszabályokat alkalmaz, és minden az RTL-közeli cenzorok kénye-kedvén múlik. Ahogy arról is beszámoltunk, hogy a Facebookot egy olyan cég „moderálja” (vagyis cenzúrázza), melynek tulajdonosa ugyanaz a Bertelsmann, mint a német kormánnyal feltűnően lojális, a magyarral feltűnően ellenséges RTL-csoportnak. A közösségi oldal a választási kampányban az Origo két migránsok által elkövetett bűncselekményről szóló cikkét, valamint Lázár János Miniszterelnökséget vezető akkori miniszter bécsi látogatásáról szóló videóját is letiltotta. Akkor úgy tűnt, a tiltakozások hatására megijedtek és visszább vettek a cenzúrából, mára azonban kiderült, ez csak átmeneti ijedtség volt.

Frissítés: A felháborodás hatására a Facebook megijedt, visszatette a cikket. Azzal a nyilvánvaló hazugsággal magyarázzák a történteket, hogy tévedésből vették le a cikket,