Házasságon kívüli gyereke is lehet a szexuális zaklatással vádolt Donáth Lászlónak

Donáth László Foglalkozás lelkész mikrofon MŰSZAKI ESZKÖZ SZEMÉLY TÁRGY Foglalkozás lelkész MŰSZAKI ESZKÖZ SZEMÉLY TÁRGY Budapest, 2014. október 3.
Donáth László evangélikus lelkész, volt parlamenti képviselő felszólal a civilek Szabadság téri demonstráci
Budapest, 2014. október 3. Donáth László evangélikus lelkész, volt parlamenti képviselő felszólal a civilek Szabadság téri demonstrációján, amelyen a National Policy Institute elnevezésű, a fehér felsőbbrendűséget hirdető szervezet budapesti konferenciája ellen tiltakoztak 2014. október 3-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Kedden újabb tanú jelentkezett a Ripostnál: a levélíró azt állítja, Donáth László, volt szocialista országgyűlési képviselőnek, evangélikus lelkésznek született egy fia a békásmegyeri evangélikus szeretotthon jogásznőjétől. Hozzátette, nem ez az első házasságon kívüli gyereke a szexuális zaklatással vádolt egykori politikusnak, a momentumos Donáth Anna apjának.
Vágólapra másolva!

A Ripost és a 888 szerkesztőségébe is megküldték azt a levelet, amelyben Donáth László zaklatási ügyei, a "kurvácskáimnak" gúnyolt alkalmazottak mellett szó esik a házasságon kívül született gyerekéről. A levél írója azt állítja, hogy Donáthnak

  • az intézmény jogásznőjétől született egy fia, aki a szocialista lelkész nevét kapta;
  • nem ez az első házasságon kívüli gyereke, azonban csak a jogtanácsostól származó fia lett Donáth.

A tanú elmondása szerint ő maga már nem dolgozik a Gaudiopolisban, de a mai napig tart attól, hogy befolyásával élve hátrányos helyzetbe hozhatja őt Donáth. Arról is írt, hogy többször látta, hogy a szocialista lelkész benyúlt a szeretetotthonban dolgozó nők pólója alá, és a mellüket fogdosta. "Volt akit a nem szervénél simogatott" - tette hozzá. A levélíró arról is beszámolt, hogy Donáth őt is megcsókolta, fogdosta és simogatta. "Az intézményben gyakorlatilag 95%-ban csak női alkalmazottak voltak, az a 2-3 férfi, aki ott dolgozott teljesen szemet hunyt efelett, sőt az egyik karbantartó szintén molesztált és megfenyegetett egy nővért" - írt a történtekről, hozzátéve:

A teljes levelet itt tudja elolvasni:

Tisztelt Újság!


A minap több cikket is lehetett olvasni, főleg a jobboldali és kormánypárti sajtóban Donáth László ügyében. Előre leszegezném, hogy jómagam abszolút liberális beállítottságúnak vallom magam, a jelenlegi kormány a lehető legtávolabb áll a nézeteimtől, sőt szégyennek tartom, hogy ők vannak hatalmon... de ez egy hosszabb téma. Ezt csak azért emelem, ki, hogy egyáltalán nem szeretném, ha politikai oldalról foglalkozna bárki is ezzel a szégyenletes témával. Olvastam a cikkeket a molesztálásokkal kapcsolatban, egyből kirázott a hideg és úgy érzem, ezzel a vallomással tartozom azoknak akiket éveken keresztül zaklatott és molesztált, de nem utolsó sorban magamnak is.


Szeretnék anonim maradni, ugyan már nem dolgozom a Gaudiopolisban, de még a mai napig tartok attól, hogy a befolyásával élve hátrányos helyzetbe hozhat engem a "lelkész úr".


Az eddig megírt "vallomásokat" teljes mértékben meg tudom erősíteni. Nem egyszer magam is láttam - nem csak átéltem - , hogy benyúl a nők/lányok pólója alá a mellüket megfogja, volt akit a nem szervénél simogatott. Ugyan a hírekben szereplő állításokkal ellentétben én sem fiatal, sem pedig vékony nem vagyok, engem is csókolt meg erőszakkal, fogdosott és simogatott. Az intézményben gyakorlatilag 95%-ban csak női alkalmazottak voltak, az a 2-3 férfi aki ott dolgozott teljesen szemet hunyt efelett, sőt az egyik karbantartó szintén molesztált és megfenyegetett egy nővért. Mindenki tudta, de senki nem tett semmit. Segítséget sem az egyházközség tagjaitól - holott ott is teljesen nyilvánvaló tény volt ez- sem pedig a vezető beosztásban lévő nőktől sem kaptunk. Ugyan az intézményvezetőket sem kímélte, folyamatosan alázta őket szóban, durva szavakat használt velük szemben. Egyetlen kivétel volt: az intézmény jogásza, akinek fia is született a "lelkész úrtól", őt a nevére is vette. Nem ez az első házasságon kívüli gyermeke, ezt is mindenki tudta, azonban csak a jogtanácsostól származó lett szintén Donáth vezetéknevű.


Volt olyan, hogy a fiatalabb nővéreket "kurvácskáimnak" hívta, és valóban, ahogy meghallottuk, hogy megérkezett, mindenkinek görcsbe rándult a gyomra: kinek azért, hogy most vajon miért fog vele ordibálni, kinek pedig azért, hogy vajon ő lesz e a mai áldozata a szexuális éhségének.


A korábbi vallomásokban megemlítették, hogy azt sújkolta belénk, hogy kiváltság itt dolgozni, ezt főként a fiatalok, de az idősebb kollégák is "bevették". Gaudiopolisosnak lenni kitüntetés volt. Voltak olyan pletykák, hogy az intézményvezetőség jutalmakat utalt ki bizonyos dolgozóknak, akiket erre méltónak találtak, de nekik adományként vissza kellett fizetni egy a tulajdonában álló alapítványnak. Így mosták a pénzt.


Azóta is nap mint nap látom, hogy ápolókat, takarítókat keresnek, ugyanis ilyen körülmények között senki nem tud ott dolgozni huzamosabb ideig.


A lakók közül többen vannak akik istenként tisztelik, semmilyen körülmények között nem hinnék el ezeket a dolgokat - még ha látnák sem. Viszont van egy réteg, aki biztosan tudja, meg is veti ezért ezt az embert, de ahogy az előttem szólók írták: hogyan és hova lépjenek 70-80-90 évesen tovább? A hozzátartózók közül is sokan tudták, hogy egy zsarnok, ezért nem is vegzálták a nővéreket, ha a túlhajszolás miatt mulasztottak.


Politikai szempontból pedig annyit muszáj vagyok hozzátenni a történethez, hogy egyáltalán nem érdekel, hogy ki mikor hol volt képviselő, hogy jelenleg a lánya a momentumban tag, hiszen attól valaki nem lesz rossz ember, hogy az édesapja ilyen. Aki azt hiszi, hogy ez a politika miatt robbant ki, az nagyon téved. Sajnálatos összefüggés, hogy a család politizált is, de Donáth László nem azért ilyen, mert köze van/volt a politikához, hanem azért mert egy beteg ember. Felháborítónak tartom, hogy a mai napig aktívan részt vesz az ott dolgozók életében, az egyházközség élén áll és remélem, hogy végre elindul a lavina és elnyeri ez az ember a méltó büntetését.


Bízom abban, hogy nem csak én leszek egyedül, aki ír Önöknek ebben a témában. És kérem, az utolsó bekezdést is hagyja benne a cikkben.

Donáth László Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A TV2 Tények múlt héten számolt be róla, hogy a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház egyik gondozottjának hozzátartozója szexuális zaklatás miatt feljelentette Donáth Lászlót. Mint később kiderült, a rendőrség június 13-án nyomozást indított az ügyben. Sajtóértesülések szerint a volt szocialista képviselő többször is szexuális ajánlatot tett, valamint megfogta a mellét és a nemi szervét az intézmény egyik, 30 év körüli takarítónőjének. Az evangélikus egyház is megszólalt az ügyben, dr. Fabiny Tamás püspök-elnök az Origónak megküldött válaszában úgy fogalmazott, hogy zéró toleranciát hirdettek a szexuális zaklatásokkal kapcsolatban. Közben egyre többen jelentkeztek különböző hírportáloknál, hogy beszámoljanak Donáth László zaklatásairól.

Mint ismert, hétfőn a Ripost írta meg, hogy nem csak a szocialista lelkészt, hanem lányát, Donáth Annát, is szexuális zaklatással vádolták meg. Egy diáklány azt állította a lapnak, hogy a Momentum európai parlamenti képviselője szexuálisan zaklatta őt Sziget Fesztiválos bulik után. "Egy hátsó, üresen álló szobát kellett kitakarítanom, ahol Annáék töltötték az elmúlt napokat. Itt talált meg Anna, aki ajánlatot tett nekem. Nem részletezem, de rám támadt! Egy idős bentlakó, aki valahogy arra tévedt, mentett ki" - írta levelében.