A sorozatgyilkos, aki 17 éve vár a kivégzésére

Cary Stayner
Vágólapra másolva!
Cary Stayner ma ünnepli 57. születésnapját. Torta helyett azonban börtönkosztot kap, és a barátai helyett cellatársai veszik körül. A férfi ugyanis brutális módon megölt négy nőt, amiért 2002-ben halálra ítélték. Az ítéletet azonban még mindig nem hajtották végre.
Vágólapra másolva!

A Stayner családnak öt gyereke volt: három lány és két fiú. Egyikük, Cary Stayner 1961. augusztus 13-án született, vagyis pont 57 éve. A kaliforniai Merced mezőgazdasági városban éltek, a Yosemite Nemzeti Park mellett. Cary rendszeresen vigyázott öccsére, Stevenre. Szeretett vele játszani, barátaival pedig gyakran kibicikliztek a parkba. A gyerekek még általános iskolába jártak, Cary 11 éves volt, amikor egy Kenneth Parnell nevű férfi megkörnyékezte őket. A férfi munkahelye Stayner-ék otthonától két órányira volt. 1972. december 4-én, egy havas téli napon elkocsikázott Mercedbe. Az akkor 7 éves Steven Stayner éppen hazafelé sétált az iskolából, amikor a férfi becsalogatta az autóba és elhajtott vele.

Parnell azt mondta a kisfiúnak, hogy beszélt a szüleivel, akik nem akarják többé a gyereket.

Amikor Steven nem tért haza, a szülei jelentették eltűnését a rendőröknél, akik azonnal keresni kezdték. A bátyja, Cary nagyon ideges volt, és aggódott a testvéréért, miközben úgy érezte, hogy szülei teljesen megtörtek, és elhanyagolták őt.

Parnell eközben éveken át utazgatott Kaliforniában a kisfiúval.

Úgy tett, mintha az apja lenne, de csak nappal, éjjelente megerőszakolta.

Új nevet adott a gyereknek, aki iskolába is beíratta.

A középiskolában senki sem sejtette, hogy a fiút elrabolták és nem az igazi apja neveli.

Eközben Cary 300 mérföldnyire volt testvérétől. Iskolatársai egy nagyon kreatív és humoros diáknak tartották, miközben ő magányos volt.

Közben Parnell azon aggódott, hogy Steven felnő, és nem tudja majd irányítani a fiút, egy újabb prédát akart magának. A férfi fizetett egy helyi gyereknek, hogy utazzon vele a kaliforniai Ukiah-ba, kitette egy középiskola előtt az utcán, hogy találjon neki egy fiút, mire az odavitte az ötéves Timothy White-ot. Steven két héten át nézte végig, hogy Parnell mit művel a kisfiúval, és akkor eldöntötte, hogy nem hagyja annyiban a dolgot.

Megvárta míg elrablója dolgozni megy, aztán megszökött a kisfiúval együtt, stoppal visszamentek Ukiah-ba, és bevitte a rendőrségre.

Azt is elmondta a rendőröknek, hogy 7 éves volt, amikor Parnell elrabolta őt. A fiú így térhetett vissza Mercedbe. Az egész ország kíváncsi volt rá és nemzeti hősként ünnepelték. Egy interjúban azt mondta, hogy szülei szinte semmit sem változtak, de a testvére, Cary annál inkább. Steven minden ember figyelmét felhívta, míg bátyja visszahúzódóbb volt. A testvérek osztoztak a szobájukon, de mégsem értették már meg egymást, nem jöttek ki olyan jól, úgy, mint korábban. Parnellnél Steven egyedüli gyerek volt, míg a családjában rajta kívül négy testvére is volt, akikkel versenyeznie kellett. Az iskolában pedig folyton támadások érték, amiért Parnell elrabolta és megerőszakolta őt. Ráadásul még mindig kamasz volt, amikor a bíróságon szembe kellett néznie elrablójával.

A férfinak végül csak 5 évet kellett börtönben töltenie. Szabadulása után egy másik fiúval folytatta azt, amit Stevennel tett hét éven át.

Akkor azonban hamarabb lebukott és újra börtönbe került, ahol 2008-ban meghalt. Steven történetéről televíziófilm és regény is készült.

Mindeközben az idősebb fiú, Cary a saját gondjaival küzdött és kimaradt az iskolából. Miután leérettségizett, nem találta a helyét. Steven megnősült, és lett két gyereke. 24 évesen egy motorbalesetben halt meg.

Nem sokkal később a nagybátyjukat, akivel Cary szoros kapcsolatot ápolt, agyonlőtték abban a házban, amiben együtt éltek. Innentől kezdve Cary Staynernek szenvedés volt az élete és idegrendszeri problémái is voltak, erőszakossá vált.

Cary Stayner Forrás: Wikimedia commons/FBI

1991-ben megpróbált öngyilkos lenni, de nem sikerült neki. 1997-ben őrizetbe vették, mert kábítószert találtak nála, de nem sokkal később ejtették is a vádat ellene.

- mondta el egy 1999-es interjúban egy barátja, Mark Marchese.

De végül egy orvosi rendelő helyett a Yosemite-i Nemzeti Parkban találta meg a nyugalmát. A nemzeti parktól nem messze kezdett el dolgozni, ezermesterként.

A gyilkosságok

1999. február 12-én Carole Sund, a lánya, Julie és annak 16 éves barátnője, az argentin Silvina Pelosso a Yosemite Nemzeti Parkba mentek kirándulni. Kibéreltek egy autót, azzal érkeztek meg Cedar Lodge-ba, ahol Stayner is dolgozott. Másnap a park mamutfenyőihez kirándultak el, estére pedig kikölcsönöztek egy videokazettát. Stayner este rontott rájuk.

Mindkét lányt szexuálisan bántalmazta, aztán brutálisan megölte őket is, és az anyát is.

Másnap már csak az üres szobát találták meg, a kulcsokkal az asztalon, a három turistának viszont semmi nyoma nem volt. A szállásért előre fizettek, ezért a személyzet azt hitte, hogy egyszerűen csak hazautaztak. Csakhogy a bérelt autó sem került vissza a kölcsönzőbe, és az anya sem érkezett végül haza a két lánnyal. A rendőrök nyomozni kezdtek, de először azt hitték, hogy eltévedhettek a vadonban. Több mint egy hónap telt el, mire egy kiránduló megtalálta az erdő közepén a kiégett, bérelt autót, benne Carol Sund és Silvina Pelosso összeégett holttestével. Egy héttel később, március 25-én előkerült Julie Sund holtteste is a Pedro-tóból. A fiatal lány torkát elvágták. A rendőrség hajtóvadászatot indított a gyilkosuk ellen, és rengeteg embert kihallgattak, de nem bukkantak Stayner nyomára.

A gyilkosságok után a férfi öt hónapig meglapult. Az FBI bejelentette, hogy őrizetbe vesznek mindenkit, aki egy kicsit is gyanús lehet. De nem azt találták meg, és vették őrizetbe, akit kellett volna, így Stayner újra lecsapott.

1999. július 21-én Stayner kiszemelte magának a 26 éves természetjárót, Joie Ruth Armstrongot. A nő egy gyerektábor vezetője volt, és éppen a diákokat tanította a parkban, amikor a férfi meglátta, és arra gondolt, hogy kész újra ölni. A nő eltűnését a barátai jelentették a rendőrségen másnap. Amikor a szobáját kutatták át nyomok után, dulakodás jeleit látták. A közelben megtalálták a nőt.

Pontosabban csak a testét, a nőt ugyanis lefejezték.

A fejét végül a vízből szedték ki. A rendőrök egyesítették a két ügyet, és hamar a látóterükbe került a Cedar Lodge-i férfi, aki sok nyomot hagyott maga után.

null

null

Egy nudista kolóniába menekült, ott találtak rá a rendőrök. Cary Stayner bevallotta mind a négy gyilkosságot. Kihallgatásán azt mondta, hogy már hétéves kora óta arról ábrándozott, hogy nőket öl meg. De aztán a bíróságon már nem ismerte el bűnösségét. Azt állította, hogy mentális beteg és beszámíthatatlan. Az ügyvédei a zaklatott gyerekkorra hivatkozva mondták, hogy Stayner elmebeteg, de hiába, a bíróságot nem győzték meg.

2002- ben négy rendbeli gyilkosságért halálra ítélték. A ma 57 éves Cary Stayner azóta is a San Quentin Állami Börtön halálsorán várja, hogy kivégezzék.

A sorozatgyilkos azt akarta, hogy film készüljön a történetéből, épp úgy, mint az öccse életéről. Ugyanazt a bánásmódot, hírnevet akarta, mint amit Steven a hőstettével érdemelt ki.