Elszakadt a kötél, ezért 250 méter magasból zuhant két magyar gyerek a tengerbe

2019.08.12. 10:12

Majdnem tragédiával zárult egy magyar család nyaralása Horvátországban, amikor vízi ejtőernyőzés közben elszakadt egy kötél. Emiatt két magyar tinédzser egyre magasabbra emelkedett, majd mintegy 250 méter magasságból a tengerbe zuhant. Az anyjuk, aki tehetetlenül nézte végig a történteket az ejtőernyőt vontató hajóról, a Borsnak mesélt élete egyik legszörnyűbb délutánjáról.

Egy budapesti édesanya, Orsolya a párjával és két gyerekével, valamint a lánya barátjával nyaralt Horvátországban, Omis üdülővárosában. A nyaralás egészen addig fantasztikusan alakult, ameddig el nem mentek a szépséges strandjáról híres Baska Voda városba. 

Orsolya két gyereke, a 19 éves Liza és a 17 éves Marci mindenképpen ki szerette volna próbálni a parasailingezést,  a vízi ejtőernyőzést, ami annyit tesz, hogy egy hajóról egy ejtőernyő segítségével a levegőbe engedik a turistákat, akik aztán a magasból gyönyörködhetnek a tenger és a part szépségeiben. Ám ez a repülés, még sem emiatt lesz emlékezetes a gyerekek, illetve az egész család számára.

IllusztrációForrás: wikipedia

Csütörtök délután, nagyjából öt óra magasságában szálltunk hajóra. Heten voltunk utasok a fedélzeten, plusz a kétfős személyzet. Maga az egész 500 kunába, nagyjából 22 ezer forintba került. Izgultam, már akkor is, amikor felemelkedtek, de ez természetes. Utána viszont láttam, hogy a személyzet kapkodni kezd, korrigálni próbáltak, gázt adtak, mivel megrogyott a kötél, pedig a széllel nem volt baj – mesélte a lapnak az édesanya. 

Egyszer csak aztán elszakadt a kötél.  Amit akkor éreztem, azt senkinek sem kívánom. A gyerekeim a levegőbe emelkedtek, és egyre csak távolodtak. Ordítani kezdtem a személyzettel, pánikba estem, és nem tudtam, hogy mit csináljak, nagyon aggódtam - mesélte Orsolya. 

A két fiatal nagyjából 200–250 méteres magasságba emelkedett, de mivel az ernyő a könnyebb leérkezés érdekében több helyen is lyukas, hamar süllyedni kezdtek. Hiába Marci a fiatalabb, ekkor ő nyugtatta nővérét. (A balesetről készített fotókat itt nézheti meg.)

- Mondtam a nővéremnek, Lizának, hogy ne essen pánikba, minden rendben lesz. Nagyjából egy perc telt el, míg a vízbe csapódtunk, nagy szerencse, hogy nem egy sziklás részre.  Persze mindez nagyon ijesztő volt. Mentőmellény volt rajtunk, de gyorsan kicsatoltam magamat, majd Lizát is, aki az egyik karját beütötte a landoláskor. Mire ez megtörtént, már jött értünk a hajó. Egy férfi beugrott, és felsegített minket a fedélzetre – mesélte a lapnak Marci.

Egy vízi mentő is érkezett a helyszínre, de szerencsére senkinek nem esett komoly baja. De a vízi ejtőernyőzést biztosító cég emberei nem vállalták a felelősséget, a gyerekek súlyára fogták a balesetet, és mielőbb távozni akartak a helyszínről. 

Gyorsan le akartak lépni, de természetesen ezt nem hagytuk. Mindent próbáltak hárítani, mondván: a két gyerek csak 103 kiló volt, ez pedig kevés. Akkor miért engedték fel őket a levegőbe? – tette fel a jogos kérdést a felháborodott édesanya.

Végül a pénzünket visszaadták, majd elváltunk egymástól. Nem akartunk további hajcihőt, pedig hívhattunk volna rendőrt, és be is perelhettük volna őket. A nyaralásunkat azonban nem akartuk tönkretenni, így elálltunk ettől a lehetőségtől – mondta Orsolya, aki azért is osztotta meg a történteket, hogy mindenki kellő odafigyeléssel nevezzen be egy-egy parasailing túrára.

A parasailing rendkívül népszerű a turisták körében. Ezt a hajós-ejtőernyős szolgáltatók is jól tudják, és keresik is a szabályok kibúvóit, holott tudják: emberéleteket kockáztatnak. Görögországban évről évre egy-két tucat baleset történik, de ha világviszonylatban nézzük, több halálos esetet is találhatunk. Thaiföldön 2017-ben egy férfi zuhant a halálos mélybe 200 méter feletti magasságból. 2009-ben Mexikóban egy édesapát és gyermekét az erős szél egy közeli település felé sodort. Az apa egy háznak csapódott és meghalt, a kisfia túlélte a történteket.