Donáth Anna hallgatni próbál apja szexuális zaklatási botrányáról

Vágólapra másolva!
Zavaros, összefüggéstelen magyarázkodásba kezdett Donáth Anna, amikor a TV2 Tények című hírműsora Sopronban egy sajtótájékoztatón megkérdezte apja, a szocialista lelkész Donáth László szexuális zaklatási ügyéről. A Momentum európai parlamenti képviselője, aki korábban nagy lelkesedéssel beszélt a szexuális visszaélésekről (például arról, mennyire zavarja, ha idősebb politikusok a háta mögött összesúgnak), most hallgatásba menekült. A Tények újabb részletet közölt abból az interjúból, amelyet Donáth László egyik áldozata adott. A férfi szerint Donáth szinte vadászott a vékony, fiatal női dolgozókra.
Vágólapra másolva!

válaszolta a TV2 Tények című műsorának kérdésére szó szerint Donáth Anna, figyelmen kívül hagyva, hogy ő nem soproni jelölt és a Tények éppen azért kérdezte,mert a hír őt érinti.

Természetesen nem önmagában azért, mert Donáth László az apja, hanem azért, mert a korábbiakban minden alkalmat kihasznált, hogy megszólaljon a szexuális zaklatások és a MeToo mozgalom kapcsán. Ezért is lenne elvárható, hogy akkor se bujkáljon és meneküljön hallgatásba, ha közvetlen családtagját vádolják kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek elleni szexuális visszaéléssel.

Donáth Anna két hónappal ezelőtt még teljes mértékben elutasította a szexuális zaklatások minden formáját. Egy alkalommal még arról is beszélt a momentumos politikus, hogy kifejezetten zavarja, ha idősödő politikusok összesúgnak mögötte, milyen jól néz ki.

Az ifjú politikust az is mélységesen felháborította, hogy egy televíziós műsorba rendszerint nem a téma miatt, hanem azért hívták, mert fiatal nőként a nézők számára eladhatóbbnak tartották. Nem maradt ki a beszélgetésből a MeToo-kampány sem, amiről a momentumos politikusnak akkor még igencsak karakteres véleménye volt.

- és ennél is mélyebbre ásott a témában, aláhúzva, hogy nem lehet egyértelműen definiálni a zaklatást, mert annak határa minden embernél máshol van.

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselőjelöltje, Donáth László lánya Forrás: MTI/Momentum

- mutatta az irányt két hónappal ezelőtt a momentumos politikus.

Donáth Anna azért is duplán érintett az ügyben, mert korábban mintegy morális iránytűt mutatta be édesapját, több újságnak és televíziónak is közösen nyilatkoztak - vagyis kifejezetten vállalta az egykori MSZP-s képviselő politikai örökségét.

Donáth László és Donáth Anna egyik közös szereplése az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Forrás: Origo

Ekkoriban még a szexista férfiakról is meg volt a véleménye, akiket szerinte simán ki lehet játszani.

– magyarázta akkor.

Egyszerűen megfélemlíti az embereket

foglalta össze az áldozat férje röviden Donáth László módszereit a Tények riporterének. Az egykori szocialista politikust és evangélikus lelkészt többen azzal vádolják, hogy éveken át molesztálta a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház lakóit és dolgozóit.

Az arca kitakarását kérő férj azt is elmondta, hogy az ottaniak,

Az is kiderült, hogy korábban több ott dolgozónak is tett szexuális ajánlatokat. A megszólaló ugyanakkor rávilágított még néhány részletre. (Az alábbi Tények-riportban nézhetik meg Donáth Anna zavaros magyarázkodását is.)

Mint mondta,

Az is napvilágot látott, hogy volt, akinek a mellét fogdosta, de volt, akinek a fenekére is rácsapott – a megfélemlített dolgozók pedig nem tudtak kihez fordulni. Végül az egyik áldozatnak elege lett feljelentette, miután a lelkész erőszakoskodott vele, ami miatt már nyomozás is indult Donáth Anna momentumos EP-képviselő apja ellen.

A beszámolók szerint orvosi papírokkal tudják igazolni, hogy Donáth László szorongatta az egyik dolgozó nyakát egy konfliktus közben, miközben a saját felesége is ott állt mellette.

Donáth László volt MSZP-s politikus és evangélikus lelkész Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Donáth László 2015-ös, Népszavának adott interjújából az is kiderült, hogy korábban három alkalommal is az evangélikus egyház bírósága elé került a mostani, a TV2 Tények által feltárt szexuális zaklatási botránya előtt, akkor azt állította, hogy "melegpártolás" miatt.

A mostani ügy viszont annyira kínos Donáth Lászlónak, aki 16 éven keresztül volt az MSZP országgyűlési képviselője, hogy még baráti HVG-nek sem akart nyilatkozni az ügyben, nem mondott nekik semmit a botrányról. A Népszavának meg lejáratásról beszélt és hogy őt személy szerint a rendőrség nem kereste meg. Mindenesetre a rendőrség a TV2 Tényeknek megerősítette: nyomoznak az ügyben.

Ami különösen érdekes: Donáth László rövid Népszava-nyilatkozatában valahogy megkerülte, hogy arról beszéljen, vajon a vádak igazak? Egyetlen egy szóval sem tagadta.